Travanj 23, 2024, 15:54:08 poslijepodneNajnoviji Član: bignjato

Autor Tema: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji  (Posjeta: 11232 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline E&D

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3391
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Lokacija: Čakovec
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« u: Lipanj 07, 2010, 22:47:17 poslijepodne »
Potaknut mnogim raspravama o kupnji fotoaparata na ovom forumu odlučio sam napisati koju iz vlastitog iskustva. Uvjeren sam da će ovo pomoći svim onima koji su o fotografiji voljni učiti, a nadam se da će pomoći onima koji misle da postoji apsolutno najbolja marka proizvođača u razbijanju iluzija i svakako onima koji su nasjeli marketinškim trikovima poput megapiksela, 12x optički, 100x digitalni zum i ostalim bedastoćama. Svakako preporučam pročitati ovo štivo koje radim sa svojom fotogrupom u školi (tekst je namijenjen djeci od 5. do 8. razreda pa će vjerojatno biti razumljiv):
http://www.os-strahoninec.skole.hr/upload/os-strahoninec/images/static3/821/attachment/osnove_fotografije_rv2_w97_2003.pdf
Dakle, evo mojeg iskustva. Dopunjujte, postavljajte pitanja, ispravljajte ak mislite da griješim.  :up:

Offline E&D

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3391
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Lokacija: Čakovec
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #1 u: Lipanj 07, 2010, 22:48:01 poslijepodne »
VRSTE FOTOAPARATA
   Dvije su osnovne vrste fotoaparata koji se danas najčešće koriste – to su kompaktni fotoaparati i SLR fotoaparati.
   Kompaktni fotoaparati su manji, praktičniji i jednostavniji. Sastoje se od manjeg tijela koje je najčešće veličine šake (malo su veći od mobitela). Imaju jedan objektiv promjenjive fokusne dužine, tzv. zoom objektiv i najčešće ugrađenu bljeskalicu. Njima se fotografira tako da se na LCD zaslonu (koji je na stražnjoj strani aparata) odredi kadar i jednostavnim pritiskom na okidač (koji je najčešće na vrhu aparata) snimi fotografija. Ovakvi fotoaparati najčešće nemaju optičko tražilo. Ako ga i imaju njime se ne gleda kroz objektiv, već kroz poseban prozorčić. Imaju ograničene mogućnosti za kreativno snimanje, no neki od kompakata ipak nude neke mogućnosti kontroliranja bljeskalice, određivanje modusa snimanja (makro, sport, pejzaž, portret, noćno snimanje) te podešavanja svjetline fotografija. Prvenstveno su napravljeni za snimanje u automatskom režimu, a to znači da se njima jednostavno nacilja i fotografira bez razmišljanja. Fotoaparati bez mogućnosti ručnog podešavanja nazivaju se „point-and-shoot-camera“ („uperi i okidaj“). Ovakvi se fotoaparati ugrađuju i u mobitele.
   Prednosti ovakvih fotoaparata su njihova kompaktnost (mali su i lako prenosivi, stanu u džep), niska cijena, najčešće su vrlo oštri ako se snima na otvorenom i rade izvrsne makro snimke (snimke izbliza). Nedostaci su im, međutim, mnogi. Ne mogu im se mijenjati objektivi, ograničene su im mogućnosti za kreativno snimanje, okidaju sa zakašnjenjem (puno većim od SLR-a) i najčešće pružaju malo mogućnosti za obradu fotografije jer nude pohranjivanje samo u JPEG formatu.
   SLR aparati su veći i kompliciraniji. Sastoje se od tijela fotoaparata na koje se mogu stavljati različiti objektivi i vanjska bljeskalica. Njima se fotografira gledajući kroz tražilo i u tražilu je vidljiv kadar koji „gleda“ objektiv. SLR aparati nude potpunu kontrolu u fotografiranju što znači da fotograf njima može postići upravo ono što želi fotografijom. Da bismo naučili fotografirati ovakvim fotoaparatima treba puno učenja i upornosti u fotografskim vježbama. Nedostaci su im veća cijena, veličina (pogotovo ako imamo više objektiva i vanjsku bljeskalicu), težina opreme (može težiti i nekoliko kilograma ako koristimo kvalitetnije teleobjektive) i osjetljivost na vremenske prilike (vlaga i prašina) te na udarce.

KRITERIJI ZA ODABIR FOTOAPARATA:
1.   NOVAC – prvi ograničavajući faktor kod odabira fotoaparata. Kaže se (ne bez razloga): „Koliko para, toliko muzike.“ Ako želimo vrhunsku fotografiju moramo planirati minimalno oko 5000 kn za novu opremu ili oko 2000 kn za rabljenu opremu. Vrhunske fotografije možemo napraviti tek s DSLR-om ili nekim jačim kompaktom. Napomena: ako posjedujemo znanje o fotografiranju i sa „slabijim“ kompaktom možemo napraviti vrlo kvalitetne fotografije (uz uvjet da su namijenjene za objavu na webu ili forumu u manjem formatu, recimo veličine do 1000 piksela, a ne za razvijanje na veće formate).
2.   NAMJENA – važna stavka pri odabiru fotoaparata – najčešće se kupuje aparat za amatersku uporabu. Fotografiranje akvarija spada u zahtjevniju fotografiju zbog slabog i neobičnog osvjetljenja i živahnih motiva fotografiranja. Osim za fotografiranje akvarija fotoaparat će koristiti i za druge svrhe. Za fotografiranje na dnevnom svjetlu poslužit će svaki fotoaparat, a za slabije svjetlosne uvjete svako tehničko ograničenje fotoaparata predstavljat će problem. Ako ne živite od fotografije i ako ju istinski ne volite, nema smisla ulagati velik novac u opremu, a oprema za fotografiju je skupa.
3.   VELIČINA SENZORA – manji senzor – manja količina podataka, veći senzor – veća količina podataka. Manji senzor – veća dubina polja oštrine i više mogućnosti za makro fotografiju, veći senzor – manja dubina polja oštrine i manje mogućnosti za makro fotografiju (sve naravno u suodnosu s optikom koja se nalazi ispred senzora). Mali senzori često se „nabrijavaju“ megapikselima koji se jednostavno ne mogu izvući iz tako malog prostora, a veliki i kvalitetni senzori traže kvalitetnu optiku kako bi se mogli iskoristiti do kraja. Mali senzori su jeftini, veliki senzori skupi; što su veći to su višestruko skupi jer je veliki senzor koji prolazi test kvalitete jednostavno teško dobiti (ima puno otpada, tj. u postotku mali broj prolazi). Dakle, kompakt s malim senzorom može snimati makrofotografije čak na 1 cm daljine od objektiva, dok za DSLR treba nabaviti kvalitetan makroobjektiv koji je skup. Isto – mnogi će reći: „Gle, kako su oštre fotografije s mojim kompaktom!“ Pa, da. Dubinska oštrina je velika, ali istovremeno to ograničava jer teško možemo postići zamućenje pozadine malim senzorom (koga interesiraju razlozi  nek malo prostudira optiku kompaktnih fotoaparata i DSLR-a).
4.   OPTIKA -  možda najvažnija stavka pri odabiru fotoaparata (optika čini dušu fotografije). Optika, tj. objektiv je puno važniji od senzora, megapiksela, softvera, procesora… Optika određuje kvalitetu oštrine slike koja pada na senzor, kvalitetu boja, količinu izobličenja slike (astigmatizam, bačvaste i ine distorzije), količinu kromatskih aberacija (otklona u lomljenju različitih boja svjetlosti), kvalitetu zamućenja slike (i to spada u kvalitetu optike!), količinu svjetlosti koju može kvalitetno propustiti kroz objektiv. To je najskuplji dio fotografske opreme jer ujedinjuje puno tehnološkog znanja i rada, kvalitetne materijale za izradu, komplicirani proces izrade s dosta „ručnog“ rada. Napomena: zum objektivi daju redovito manje kvalitetnu sliku od objektiva fiksne žarišne daljine i svjetlosno su slabiji. Ukoliko su kvalitetni i svjetlosno jaki i cijena im je doslovno „paprena“. 
5.   DSLR ili KOMPAKT – DSLR je veći i skuplji, ali pruža veću kreativnu slobodu u fotografiranju (ne kupuje se za fotografiranje u automatskom modu). Kompakt je manji i „kompaktniji“, jeftiniji i tehnički ograničeniji od DSLR-a. Svaki ima svoje prednosti i mane. Današnji bolji kompakti mogu zadovoljiti i zahtjevnijeg amatera, a mnogi napredni vlasnici DSLR-a imaju u svojoj torbi kompakt za određene prilike (kada im treba mali prijenosni aparat, za makrofotografiju, za prilike u kojima treba fotografirati u potpunoj tišini jer su DSLR-i puno bučniji od kompakata…). Uglavnom, kompakt je za svakog, a DSLR za zaljubljenika u fotografiju kojem nije problem mijenjati objektiv kad je potrebno, tegliti veću količinu opreme sa sobom i svakako za nekog tko svoje teoretsko znanje o fotografiji želi primijeniti u praksi sa što manje tehničkih ograničenja.
6.   ZNANJE O FOTOGRAFIJI – Da. Utječe na odabir fotoaparata. Barem bi trebalo. Nema smisla kupovati vrhunsku opremu ako nemamo znanja i ne mislimo učiti. Ukoliko imamo veliko znanje o fotografiji tehnički i optički slab aparat će nas ograničavati (ali ćemo i znati izvući maksimum iz njega).  Bilo bi logično da kroz vrijeme mijenjamo fotoaparate – da razmišljamo o zamijeni starog tek onda kada vidimo da nas taj stvarno ograničava u kreativnosti. Znanje o fotografiji danas je vrlo lako steći – Internet je prepun besplatnih video-vodiča i tekstova za potpune početnike pa i za naprednije i napredne amatere. Usudio bih se reći da je znanje o fotografiji (tehničkom i umjetničkom dijelu) barem 10 puta važnije od kvalitete fotoaparata. Dakle, pametnije je investirati u znanje nego u aparat. Barem donekle… Jer fotografija je umjetnost/djelatnost koja uvelike ovisi i o tehnici fotografiranja i tehnici kojom fotografiramo. 
7.   TEHNIČKA OGRANIČENJA FOTOAPARATA –  tko stvarno razumije tehnička ograničenja fotoaparata taj će znati izvući maksimum iz aparata koji posjeduje ili koji kupuje. Osnovna tehnička ograničenja fotoaparata su njegova veličina senzora (veći senzor, kvalitetniji zapis slike), kvaliteta senzora i procesora (količina digitalnog šuma koji proizvode), kvaliteta optike (kvaliteta leća i objektiva, premazi na lećama, materijal od kojeg su izrađeni, svjetlosna jakost objektiva), kvaliteta i brzina zatvarača, kvaliteta softvera u fotoaparatu i mogućnost kontrole nad fotoaparatom (kontrola blende, zatvarača, osjetljivosti senzora, mjerenja i kontrole balansa bijele boje, algoritmi za komprimiranje slike u jpeg zapis…). Ovisno o znanju koje fotograf posjeduje aparat ga može tehnički ograničavati ili može biti „prejak“ za fotografa. U fotografiranju daje se prednost znanju nad tehničkim ograničenjima. Cijelo stoljeće prije digitalnog doba ljudi su uz velika tehnička ograničenja (ali uz više znanja) radili izvrsne fotografije.  Napomena: svaki fotoaparat ima svoja tehnička ograničenja pa i onaj najskuplji.
8.   MARKA FOTOAPARATA – gotovo da bih mogao reći da je irelevantna. U razgovoru s mnogim fotografima i prateći forume zaključio sam da je marka fotoaparata nebitna. Najpoznatije marke poput Canona, Nikona, Sonyja, Pentaxa, Olympusa i sl. rade dobru stvar natječući se za tržište i kupce jer stalno tehnički usavršavaju svoje proizvode. Fotoaparati tih proizvođača jamče kvalitetu u odnosu na uloženi novac. Možda bi trebalo pripaziti na proizvođače koji su slabo poznati i nude jeftine aparate i optiku – tu se možemo zeznuti i biti nezadovoljni kupljenim.
9.   MEGAPIKSELI – nebitni. 3-4 megapiksela je uvrh glave za kvalitetne ispise na većim formatima. Jedan su od najjačih marketinških prevara za neinformirane i naivne kupce. Važni su samo ako mislimo raditi velika uvećanja fotografija i ako imamo veći senzor i izrazito kvalitetnu optiku na fotoaparatu koja može „pratiti“ silne megapiksele.
10.   „ZUM“ – postoji optički i digitalni. Optički može biti koristan, digitalni je apsolutno nepotreban. Digitalni zum zapravo samo izrezuje fotografiju i narušava joj kvalitetu. To (izrezivanje) možemo napraviti bilo kojim programom za obradu fotografija. Optički zum podrazumijeva objektiv promjenjive žarišne duljine. Takvim objektivom možemo mijenjati kut upada svjetlosti na senzor, tj. širinu zahvaćanja kadra koji hvatamo senzorom. Zum objektivi su zgodni za upotrebu jer štede vrijeme i kretanje fotografa. Prividno možemo zumom približiti ili udaljiti motive koje fotografiramo. Ograničenja zum objektiva su mnoga – oni su često svjetlosno slabiji od fiksnih objektiva (onih koji ne mogu zumirati), imaju manje oštrine, kompliciranije su izrade i skuplji, imaju izraženije aberacije, distorzije i ostale optičke „negativnosti“. Što je objektiv jači u zumu (3x, 5x, 10x, 12x) to je njegova optička kvaliteta slabija. Oznake tipa „3x Optical Zoom“ fotografu ne znače gotovo ništa osim da je raspon zuma od najšireg do najužeg dijela trostruka vrijednost u milimetrima fokusne dužine objektiva. Za razumijevanje žarišne duljine objektiva i njezine primjene u fotografiji opet je potrebno imati znanje o fotografiji. Dakle, 12x optički zum (pogotovo još dopisana neka vrijednost digitalnog zuma) uopće vas ne treba fascinirati jer veliki raspon zuma najčešće za sobom vuče narušavanje kvalitete fotografije. Ali, to je kompromis koji se sklapa s fotografom kojem je problem prošetati malo i približiti se ili udaljiti od motiva koji snima. 



Offline skorpac

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 6851
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Lokacija: Zagreb
  • Mean bastard
    • Insta
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #2 u: Lipanj 08, 2010, 07:50:33 prijepodne »
Svaka čast stvarno si si dao truda i lijepo to sroćio!  :klap,   :) 
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline smileyzg

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 1601
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • Lokacija: Zagreb - Kvatrić
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #3 u: Lipanj 08, 2010, 09:43:55 prijepodne »
 :klap: Bravo... da idem školu (da sa nekih 20-ak godina mlađi, živim u Čakovcu,...) sigurno bi imao izborni predmet (ili dodatnu aktivnost, ili kako se to već danas zove) kod tebe  ;)

svaka čast... i na tekstu, i na skripti (imam ju već neko vrijeme), i hvala na strpljenju i vremenu uloženom na AkTer-u i tebi i Skorpac-u da bi i meni (iako možda antitalentu) malo pojasnili i približili svijet "profesionalne" fotografije  :up:


"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Vele bit

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2049
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Under Mt. Sljeme, Maksimir
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #4 u: Lipanj 08, 2010, 20:33:57 poslijepodne »
Ja ću samo reč: Blago djeci kojoj si ti Davore profesor i blago nama što te imamo na forumu..

Offline aquabot

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2409
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • Lokacija: zagrep
  • codename franjo
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #5 u: Lipanj 08, 2010, 20:44:35 poslijepodne »
svaka čast na edukativnom, korisnom i nepristranom članku.  :up:  :hi:

- već sam počeo razmišljat o promjeni fotića, a u stvari ni ovaj (fuji s9500) ne iskorištavam kak spada.

thx.

Offline cann

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4967
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Prelog
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #6 u: Lipanj 08, 2010, 20:49:28 poslijepodne »
odlično davore  :up: :klap: :klap:
u nekim stvarima sam pronašel svoj fotić, mislim na ono kad si ograničen,, a to tek poslije skužiš i nije zapravo tak sve kak si misliš kad kupuješ fotić, da ćeš moć apsolutno sve sa njim..samo jedan primjer i neću više dužit, jer to nije niti bit ove teme  :D :D
kad fotkam sa tamronom (istina bog je stari i spor jako jako, 28-200  :D ), i sa canonovim 18-55 razlika je drastična u fotkama, što se tiče same propusnosti svijetla u objektiv, ovaj kit je totalni plastičnjak, dok tamrona ja prije ručno izfokusiram nego on auto  :D , ali je zato propusnost svijetla u njega golemo veća nego u canon 18-55..
svakako potpisujem sve, a naročito ono kaj si napisal da je optika najvažnija stvar, jer primjera radi, sve fotke akvarija koje sam slikal bile su sa tamronom, jer je bolja optika..a kad bi imal para, za mene je čak i ovaj eos 300d uvrh glave kad bi možda još kupil neki drugi "manji" bolji objektiv koji ima bolje propusnost svijetla..no otom potom..
svaka čast na znanju  :up:

Offline E&D

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3391
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Lokacija: Čakovec
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #7 u: Lipanj 09, 2010, 09:25:20 prijepodne »
:klap: Bravo... da idem školu (da sa nekih 20-ak godina mlađi, živim u Čakovcu,...) sigurno bi imao izborni predmet (ili dodatnu aktivnost, ili kako se to već danas zove) kod tebe  ;)
:D fotogrupa je petkom u 12 h bez obzira na smjenu, obrij bradu i prolaziš pod učenika 8. razreda  :D

@ ostali: hvala, kaj da velim, imao sam pol sata vremena pa reko da napišem neš. A radi se samo o iskustvu, nije to neko veliko znanje, naučim o fotografiji svaki dan nešto iz knjiga, interneta, vlastitih grešaka ili od prijatelja.
@ cannibal: ja još uvijek većinu fotki radim sa kitom 18-55mm (3 godine već), upravo sam kupio 4. objektiv i taj još uvijek nije zamjena za kit nego je superširac. Razmišljam zamijeniti kit nekim svjetlosno jačim (2.8 tamron), ali to će vjerojatno biti tek za godinu dana. Isto radim kompromise - najbolji su fiksni objektivi što sam si potvrdio fiksnom 50-kom, ali da se pokrijem za svoje potrebe trebao bih imati bar 4-5 fiksnih i onda bih trebao za svaku priliku imati sve sa sobom i mijenjati objektive.

Podsjećam da je gornji tekst napisan iz glave i na temelju iskustva tak da ga se može dopuniti i ispraviti, pa ako netko ima šta za dodati ili oduzeti bilo bi mi drago da napiše.

Offline Ruki

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3201
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #8 u: Lipanj 09, 2010, 12:47:15 poslijepodne »
Ja bih dodao samo da se pojavila nova vrsta fotica prije koji mjesec, hibrid kompakta i slr-a, olympus PEN, a i Sony je vidim super dva modela takva izbacio, uskoro ce i Canon. Male dimenzije, nema ogledala, veliki senzor i izmjenjivi objektivi i veci senzor. Kvaliteta fotki je visoka, kao i cijena (ko slr, recimo). Ne sumnjam da ce i to naci svoje kupce. :)

Davore, sto si ultrasiroko uzeo?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline E&D

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3391
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Lokacija: Čakovec
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #9 u: Lipanj 09, 2010, 13:19:40 poslijepodne »
tamron 10-24

Offline bolek

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 366
  • Spol: Muški   Dob: 36
  • Lokacija: Zagreb, Donja Dubrava
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #10 u: Lipanj 21, 2010, 23:55:16 poslijepodne »
Evo procitao sve i puno naucio, hvala na ovom :klap:
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Kruno

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 393
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #11 u: Rujan 01, 2010, 10:21:43 prijepodne »
 :klap:

Offline Striček Matija

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3456
Odg: Kriteriji odabira fotoaparata pri kupnji
« Odgovori #12 u: Ožujak 03, 2011, 08:13:49 prijepodne »
Ja bih dodao samo da se pojavila nova vrsta fotica prije koji mjesec, hibrid kompakta i slr-a, olympus PEN, a i Sony je vidim super dva modela takva izbacio,

brat je kupio tu Sonyevu igračku... predobar aparat... HD snimanje filmova... fenomenalna panorama opcija...  :up:  a dimenzije aparata su skroz ok... tako da ga nije problem nosit...