ma nije ni za biljke, posisat će na sebe nitrate, smanjit će se alge, a bilje i onako redovito prihranjujem preko korijena i preko lista. bio bi problem kada bi Zeolit nasipao umijesto šljunka.
Bilje mi raste ko šašavo, Imam sagitariju, valisneriju, echinodorus ozelot, echinodorus tenelus, nekoliko vrsti kriptokorina, limun, anubias-više vrsta, mahovinu-javansku i xmas moss, javansku paprat te mnogo sitnolisnog bilja da ne nabrajam vrste.
Preko korijena dodalem laterit, dajana tablete- koje su se pokazale jako dobre, što znači da cijena nije uvijek pokazatelj kvalitete, a preko lista dajanino i tetrino tekuće gnojivo naizmjenice. Imam DIY CO2 sistem i dodajem željezo kada se sjetim. Moram reći da za podlogu imam čisti šljunak ispod kojega sam stavljao ploče prešanog treseta, bez ikakve hranjive podloge, samo sam kod formiranja stavio "Initial Sticks", sada riblja kakica radi svoje.
U filteru imam spužvu, ponekada stavim ugljen na tjedan-dva, Zeolit je unutra stalno, kao i Aqua Vital-ov treset. Kada smo kod kemijanja vode, mijenjam 1/4 svakih 6 tjedana i tada stavljam mješavinu destilirane vode i vode iz pipe, kojoj dodajem Dajanin Chlor Stop i Amazon.
Ne testiram vodu već barem dvije godine i nemam problema niti sa "Meltingom" kod Kripti, alge su mi na minimumu- nešto bradatih crnih na mjestima gdje sijamci nemogu ugurati svoje glave da ih popasu.
Ribama ne smeta, mrijeste se, pare se, udvaraju, boje su im žive i nemaju bolesti.
Stoga nemam pojma čemu toliko pametovanje oko kemije i filtracije, najvažnije je da se po akvariju previše ne kopa, da se održava flora nitrifikacijskih bakterije i da se filter ne čisti odjednom.
Sva sr...a oko Ovog i Onog prelazi granice znobizma. Mislim da izgled bilja, riba i bistrina vode govore koliko je aq zreo, a ne silna oprema, filtracijski materijali i lova utučena u sve to.