Akvarij NET - FORUM

Slatkovodna Akvaristika => Vaši slatkovodni akvariji => Autor teme: aquatic - Lipanj 27, 2008, 22:05:23 poslijepodne

Naslov: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Lipanj 27, 2008, 22:05:23 poslijepodne
Eto, dugo mi je trebalo, čak tri mjeseca od kupovine novog caymana 60 od 75 litara, pred tjedan dana stigao Cayman 80 od 120 litara. Budući da mi je 75 litarski bio u pogonu, malo sam smišljao kako da selidbu u veći napravim što bezbolnije za ribice, a i za biljke, koje su se nakon uvođenja CO2 namnožile ko lude, što mi je i dobro došlo zbog većeg akvarija u koji su preseljene. Pa da ne pričam puno evo slika od samog početka namještanja podloge, napravio sam podlogu koje ide dosta visoko prema straga, i to podmetanjem obične filter vate (hvala Nininoj mami na linku za ideju)

Svaka kritika i sugestija dobrodošli! Jedva čekam da razmnožim limnophilu da dobijem grm, a mislio sam možda dodati koju crvenu sitnolisnu između stargrassa i limnophile, ali koju? Čini mi se da bi tu stalo još par vrsti biljaka pa molim prijedloge  ;)
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: ulix - Lipanj 27, 2008, 22:12:00 poslijepodne
koje ribice su unutra točno?
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Lipanj 27, 2008, 22:15:43 poslijepodne
10 neonki, 7 razbora, 3 kulija, po 1 ancistrus, corrydoras, aymonieri, sijamac. E sad, kako imam više litarara naravno da bih još ribica, pa namjeravam dopuniti s još nekoliko razbora, neonki i corrydorasa.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: vedranVŽ - Lipanj 27, 2008, 22:18:46 poslijepodne
lijepo, lijepo :up: :up:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: IV@N@ - Lipanj 27, 2008, 22:19:49 poslijepodne
prekrasno :klap: :klap:
svakako još bar 5 coryija ;D
koje koridorce imaš :question:
čini mi se da je aeneus
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Irusnjak - Lipanj 27, 2008, 22:21:47 poslijepodne
Prvi puta vidim postavljanje podloge u biljnog akvarija budući da sam orijentiran na ciklide kod kojih bilje nije u programu ili je to jednostavno tvrdolisno bilje tipa anubias.

Sama postava mi se sviđa i rekao bih da je ovo novi, vrlo dobar početak  :klap:

Navijam za rasbore  :klap: :up:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: cigo - Lipanj 27, 2008, 23:05:17 poslijepodne
U jako lijepo si to složio, vidim biljkice su se fino razrasle.  :up:

Možda da probaš sa hygrophila polysperma iza stargrassa, ona je i zelena, a pri površini crvenkasa, mogao bi napraviti lijep grmić. Možda i neki tepihić od glosse ili malo anubiasa nana ispod onog panja? malo za razmišljanje...
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Ninina mama - Lipanj 27, 2008, 23:57:17 poslijepodne
Ijaaaaaaaaaooooo! :klap: Ma ispalo je odlicno! :up: Bas mi se svidja. :star:

Drago mi je da su linkovi pomogli. ;) Molim te samo kad budes presadjivao stogod od tih pozadinskih biljaka da mi napises sto se desilo s vate, je li krenula vani i tako to... :-[

Ja ne bih nista stavljala iza stargrasa. Pustila bih ludvigiju da popuni taj prostor, da imas veliki grm...

Imam samo jednu malu primjedbu :-[: sve je pod konac osim ovog rogolista, koji nikako ne stima. Ako ga bas zelis ostaviti pikn ga i od njega napravis zbunic. Mozda bas na to mjesto za koje pitas... Ja sam tako radila i nije mi bilo mrsko svaki tjedan pikati ponovno, jer no i tako i tako raste ludjackom brzinom da ga treba sredjivati barem jednom tjedno, a i pricamo o biljnom akvariju, prema tome bez cestog mocanja ruku, nista... :D

I ima li sanse da stavis jednobojnu pozadinu? :-[
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: cigo - Lipanj 28, 2008, 00:05:15 prijepodne
Ninina mama, zar nije da rogolist počne trunut ako ga se pikne u podlogu? Zar nije bolje da ga zaveže za neki kamen ili drvo?
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Ninina mama - Lipanj 28, 2008, 00:12:12 prijepodne
Svejedno ce taj pritisnuti dio istrunuti. Bilo u podlozi, bilo pod gumicom... Meni bolje izgleda u podlozi bez vezanja pa sam zato tako i radila... ;)
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Lipanj 28, 2008, 07:48:53 prijepodne
Evo da odgovorim na komentare  :)

Rogolist i mene bode u oči, ali žao mi ga je eliminirati, možda si ostavim nešto malo čisto da imam a ostalo podijelim, ili pak ga zapiknem u podlogu, pomoću onih plastičnih kopčica što se koriste za biljke, čisto da ga drži na dnu, ne da ga baš zasadim u podlogu.

Što se tiče presađivanja i vate, mislim da ne bi trebala isplivati jer iznad vate ima oko 8-10 cm podloge (mineralna podloga, zemlja, pijesak) tako da ne bih trebao pikanjem biljaka doći do vate, a i prije stavljanja podloge sam vatu dobro namočio da bude mokra. Ja očekujem da bi se vata možda s vremenom mogla i malo spustiti pod teretom podloge.

Iza stargrassa i ludwigie, u desnom kutu su tri stabljike Hygrophila corymbosa Angustifolia, a kako ona divlja pod direktnim svijetlom i inače brzo raste bacio sam ju u kut. Sada se ne vidi jer je niža od ludwigie ali bi uskoro trebala popuniti kut i napraviti kontrast iza crvene ludwigie. Mislio sam nešto staviti između stargrassa i limnophile, možda rotalu wallichii, ali ona je dosta zahtjevna, a za sada imam lampi koliko je tvornički, što je prilično malo, ali neću još prtljati s dodatnom rasvjetom dok ne vidim kako to sve skupa ide.

Jednobojnu pozadinu bih mogao staviti, ali nekako me odbija ta crna pozadina, iako kad gledam na netu i jest efektno ali...

Corrydoras je aeneus. Što se tiče ribica, koliko ih još mogu uzeti, sada ih imam 20-ak, od toga ih je 6 riba dna, negdje sam čitao da se ribe dna ne računaju kod određivanja broja riba na litražu akvarija?? Svakako bih uzeo još nekoliko corrya, onih leopardastih ili pandi, i još par prugastih kulija.

Drago mi je da vam se sviđa, znači ima nade  :D

Za Nininu mamu - evo koliko ima podloge na vati, mislim da nema straha da ispliva, doduše mineralnu podlogu sam malo nagurao uz staklo da prekrije vatu da se ne vidi pa nije toliko visoka ali opet sve zajedno ima podloge na vati.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: sarita - Lipanj 28, 2008, 09:00:25 prijepodne
Super,super,super! :up:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: F. Chief - Lipanj 30, 2008, 08:27:08 prijepodne
ili pak ga zapiknem u podlogu, pomoću onih plastičnih kopčica što se koriste za biljke

Kakve su to kopčice?

Inače, akvarij je odlično započet.  :up:
Ja sam videl da stavljaju stiropor u podlogu za pravljenje uzvisina, vatu još nisam videl, ali ak' je dobra u filteru, ne bu se valjda pokvarila u podlozi.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Lipanj 30, 2008, 12:59:22 poslijepodne
Ma to su one kopčice za sobno ili balkonsko bilje, mali komad plastike u obliku slova U čije su stranice blago valovite. Znam da sam to negdje vidio. Okreneš to "U" naopako i zapikneš u podlogu da ne ispliva na površinu. Mislim da bi toga trebalo biti u vrtnim centrima.

Što se tiče vate, to mi Ninina mama dala link gdje je dotični za podlogu koristio filter spužvu i filter vatu da bi dobio uzvišenje. O stiroporu sam i ja razmišljao ali on bi bio ok kad bi na njega došao kamen i držao ga na dnu, a budući da ja nemam kamenje bojim se da bi isplivao.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: F. Chief - Lipanj 30, 2008, 13:15:49 poslijepodne
Da viš, o tome nisam razmišljal, ak' nemaš kamenja, upitno je stavljanje stiropora ispod podloge! Najbolje da mi cijela podloga fino ispliva na površinu, k'o otok!  :roll: :D
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Srpanj 07, 2008, 18:10:25 poslijepodne
Ljudi, pojavilo mi se malo končaste alge (ona duga nit) i čini mi se po slikama stghorn alge na mahovini. Budući da je akvarij startan sa starom vodom cca 70 litar + 50ak litara nove vode, filter materijal prebačen iz starog akvarija.

Za sada nije toliko strašno ali me iritira  X-( gledati tih nekoliko končića kako lelulaju i tu staghorn na mahovini.

Iz vašeg iskustva, hoće li se to povući kad se sve sjedne na svoje? Inače biljke napreduju, osim stargrassa kojeg sam morao malo prorijediti jer se nije pri presađivanju uhvatilo sve kako treba...

Koji bih biljku mogao staviti na lijevu stranu na vrh ovog trokuta omeđenog mahovinom, cryptu wendtii brown ili bolje još neku crvenu, ali koju, imao sam alternatheru pa mi je propala  :'(
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: F. Chief - Srpanj 07, 2008, 19:12:18 poslijepodne
Ja se borim s tim algama isto, i niš, nikak se toga riješiti. Vadim fizički van, počel sam sa EI gnojenjem prije desetak dana pa bum videl. Netko mi je savjetoval smanjiti mikroelemente, pa sam smanjil... -?
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Mario.A. - Srpanj 07, 2008, 21:43:24 poslijepodne
jako lijepo :klap: :klap: :klap:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Srpanj 08, 2008, 07:05:39 prijepodne
Hvala Snake Skin i ostalima na pohvalama  :)

A što se tiče algi...da li da prestanem dodavati mikro i makroelemente? CO2 dodajem pa ne znam kako bi biljke reagirale na CO2 bez mikro i makro. Nema ih previše ali me živcira i bojim se da to ne napreduje, a kako akvarij ima tek 10ak dana (pol stare pol nove vode) možda to prođe samo od sebe ili da ja nešto učinim?
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Ninina mama - Srpanj 08, 2008, 15:33:10 poslijepodne
Prestani sa gnojenjem... Barem mikroelemente... Za tjedan - dva ces vidjeti sto se dogadja, pa onda opet korekcije...
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Srpanj 08, 2008, 18:17:59 poslijepodne
To sam mislio napraviti. Neće li to loše biti po biljke - CO2 ima, makro dodajem u malim količinama, a mikro bih onda obustvio na kratko?

Čini mi se da je krenulo od mahovine, koju sam prebacio iz svog malog rasadnika, gdje nisam puno gnojio ni jako osvijetljavao pa kad je došla u više svijetla, co2 i ostalo je malo algo-buknula...tako da imam jedno 4-5 nitastih a mahovina iz mahovine izlaze vrhovi staghorn, u biti se izdaleka ni ne vidi al ja to sve svakodnevno mikroskopski promatram  :-[
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Ninina mama - Srpanj 09, 2008, 12:49:46 poslijepodne
Ako primjetis negativnu reakciju (slabij rast, topljenje listova) lako ubacis ponovno makroelemente, no, mislim da nece biti nikakvih problema...

Samo ti to mikroskopski promatraj, tako ces moci reagirati na vrijeme... ;)
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Srpanj 11, 2008, 07:07:26 prijepodne
Maknuo sam mahovinu van jer mi iz nje bujala staghorn, smanjio gnojenje pa ću vidjeti, ma mislim da će mi već biti bolje bez mahovine.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: F. Chief - Srpanj 11, 2008, 07:26:07 prijepodne
I ja mislim da se iz moje mahovine šire sve vrste končastih algi.  >:(
A tak sam ju teško nabavil... -?
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Srpanj 12, 2008, 07:57:38 prijepodne
Dovoljno ti je da ostviš par zdravih niti, razrasti će se to. Ovaj panj obrastao mahovinom u mom akvariju sam jednom bio skroz očistio od mahovine jer mi se nije više sviđalo i ostalo je par niti prikeljenih na drvo, kroz kojih mjesec dana je drvo ponovo obraslo mahovinom. Brzo ona raste.

Nego sad si razmišljam i o kozicama  :), neću li imati preveliku gužvu na dnu ako uz komunalce koje već imam uzmem i kozice?
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Srpanj 18, 2008, 08:42:59 prijepodne
Molim vas za savjet, dobio sam par biljaka, hvala Cigo  :) pa da mi savjetujete kamo bi ih bilo najbolje posaditi, glossu ću staviti u ovaj bijeli trokut, e sad, kamo biste smjestili bacopu monieri i hygrophilu poly rosenervig, mislio sam možda s hygro koja bude roskasta "pekinuti" žbunj stargrassa i zasaditi ju u sredinu žbunja stargrassa da napravi kontrast bojom i oblikom lista?

Svaki savjet dobrodošao, sutra moram to zasaditi pa danas ima vremena da se raspalite s idejama  ;D
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: vedranVŽ - Srpanj 18, 2008, 09:45:26 prijepodne
pa najbolje iza svih ostalih biljaka, jer one mogu dosta narasti! ili sastrane, samo ne u prvi plan akvarija :up:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Kolovoz 02, 2008, 07:35:00 prijepodne
Mali update, stargrass sam gotovo sam nanovo zasadio od izraslih vrhova jer je crnio i propadao pa sam ga nanovo zasadio. Limnophila mi nešto stagnira, na nekoliko stabljika listovi istrulili do pol stabljike  :'(  pa ako netko ima višak koju stabljiku za udijeliti nek se javi...

Alternatheru sam nakon mjesec dana izbivanja izvan vode na oporavku vratio u akvarij, i mogu reći da se dobro oporavila, jedino mi je jedan jako topao dan na balkonu "spalio" vrh pa sam ga trebao odrezati ali je izbacila dosta bočnih stabljika i puno korijena.

Uzeo sam još malo riba i stanje mi je sada 10 neonki, 12 razbora, 6 kulija, 4 corrya, sijamac, ancistrus, aymonyeri, 10ak kozica. Je li bilo previše da uzmem još desetak neonki? U biti imam dostar riba dna pa i ne izgleda da ih imam toliko sve skupa.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: cigo - Kolovoz 04, 2008, 12:27:23 poslijepodne
ajde samo malo popravi onaj prednji plan u lijevoj strani, ovo kamenje koje si stavio izgleda kao da je u koloni, dosta neprirodno.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Kolovoz 04, 2008, 23:52:56 poslijepodne
Nije kamen, drvo je  :roll:  a to sam baš tako napravio granicu jer je i pijesak svijetliji u tom trokutu, a zasadio sam i glossu koju si mi ti dao  :D polako se hvata. E sad, sve je to još u povojima, vjerojatno će biti još nekih promjena u hodu, prvo je na tom drvu bila mahovina pa se drvo nije vidjelo, ali se na toj mahovini počela jako razvijati alga pa sam ju maknuo. Trenutno me muče limnophila koja ide tako tako, šepavo, i stargrass koji unatoč zasađivanju friško odsječenih vrhova opet neš zafrkava i crni...
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Ninina mama - Kolovoz 05, 2008, 03:01:57 prijepodne
Samo da se javim da povucem sve sto sam pricala o strahorn algi... Tako je to kad pricas iz teorije... :roll:

Nije me bilo 20 dana, dakle aq bez ikakvih gnojiva. Alge dok sam bila tu nije bilo ili je nisam vidjela. ono sto sam zatekla je bilo strasno... Zao mi samo r.walicki, ali ostalo je jos par vrhova, pa se nadam nije joj dosao kraj...

Ovo sto sad vidim izgleda uredno i skladno... :up:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Kolovoz 05, 2008, 08:19:26 prijepodne
Uf toga se i ja bojim, ali ja ću "nestati" na samo 3-4 dana pa se već pribojavam što će me snaći kad dođem doma. Moram instruirati što raditi dok mene nema, a najviše se bojim temperature za koju se trudim da ne pređe 29 stupnjeva i to mi je najveći problem da voda ne zakuha dok mene ne bude bilo jer onda ode sve k vragu...
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Kolovoz 20, 2008, 15:26:21 poslijepodne
Evo malo da "obajavim" nove slike, nije još nešto ali nadam se kroz par mjeseci da će biti, sad slijedi šišanje rotale i tvrdoglavog stargrassa. Ono plavo lijevo je uljez koji hladi akvarij po ljeti (onaj led što se stavlja u prijenosne frižidere  :P)
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: F. Chief - Kolovoz 20, 2008, 16:13:45 poslijepodne
Lijepo je, uredno.  :up:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Vele bit - Kolovoz 20, 2008, 16:37:55 poslijepodne
Pa to sasvim fino izgleda. a Glossa ti je vidim ko i moja na parove razbrojs!Al dobro,ipak se udvostručila.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: cigo - Kolovoz 20, 2008, 16:44:44 poslijepodne
jel to ona glossa sitno što je bilo u vrećici? ako je, onda si je dobro i spasio'  :D inaće akvarij je mrak, nadam se da ću slijedeći put imat vremena da ga i u živo pogledam
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Irusnjak - Kolovoz 20, 2008, 22:30:01 poslijepodne
Oprostite za offtopic ali je fascinantno u koliko je Cigo napravio post 04:44:44  :star: :up:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Boby - Kolovoz 21, 2008, 09:34:40 prijepodne
lijepo, samo tako nastavi  :) :klap:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Kolovoz 21, 2008, 12:54:42 poslijepodne
Ja sam od onih "nikad zadovoljan onime što sam napravim" pa tako i u svom akvariju uvijek vidim da bi nešto moglo biti bolje, od drugih su mi uglavnom ljepši, ali drago mi je da vam se sviđa  :) Ima tu još posla, slijedi šišanje rotale i hm, spašavanje stargrassa, a alternatheri mi opet listovi nekako propadaju, ali primijetim stariji listovi, nešto im valjda fali ali ne znam što.

@ Cigo, je, to je ona glossa što si mi ti bio dao dva tri retka po par listića  :D tražio sam na netu kako se sadi i od onoga sam izvukao jedno 10 parova listića koje sam zasebno zasadio. Problem mi se čini je taj da ispočetka taj dio akvarija nisam predvidio za biljke već samo svijetli pijesak pa tu nema hranjive podloge, što je, pretpostavljam, i razlog sporog napredovanja, no, volio bih da mi se tu razvije tepišić  :P

Ali dobro, malo pomalo pa ću i ja iz ovog uspijeti izvući barem pribljižno ono čemu težim. Znam da bi bolje izgledalo da stavim vanjski filter ali to možda u dogledno vrijeme. Još se premišljam o crnoj pozadini al nikako da ju stavim.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: cigo - Kolovoz 22, 2008, 14:41:42 poslijepodne
Oprostite za offtopic ali je fascinantno u koliko je Cigo napravio post 04:44:44  :star: :up:

To se zove preciznost...  :a024:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: cigo - Kolovoz 22, 2008, 14:46:05 poslijepodne
To se zove spašavanje svakog listića... mislim da će ti se razvit tepihić, ali nakon dosta vremena i samo ako ima dovoljno gnojiva u akvariju. ako počne rasti u vis, to znači da joj fali svijetla pa bi bilo dobro naprijed staviti još jednu lampu. Meni se cijeli tepih preko ljeta dok me nije bilo posušio, tako da sad muku mučim da mi izraste novi.. ta glossa mi je već toliko živaca popila, prvo sadnja tri tjedna za redom svaki dan, sad pak ovo... sretno  :nerd:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Kolovoz 22, 2008, 22:46:18 poslijepodne
Ma za sada ne ide u vis, imam 0,5W po litri (56W na 120 litara), možda i nešto više jer mi od 120 litara ide dosta u podlogu. Ne mislim stavljati za sada još lampi jer već i s ovim glomatom imam malo problema budući da ne mogu poklopac skroz zatvoriti jer mi negdje, vjerojatno nosač, pritišće filter...i to ću morati riješiti dok zahladi (sad mi je poklopac zbog vrućina stalno malo otvoren).

Nadam se da će glossa uspjeti, ide pomalo ali rastu lijepi zeleni listići. Gnojiva bi trebalo biti dovoljno, dodajem mikro makro i CO2, gnojim svaki dan, tjedan doza raspoređena na svaki drugi dan, jedan dan mikro drugi makro.

Sad sam uzeo profito i ferro jer mi je nutrafin plant gro na kraju pa se nadam da će rezultat biti isto dobar, volio bih i bolji  :D još ne znam točno koliko željeza dozirati tjedno budući da i sam profito ima željeza a mislio sam da nema dok mi nije stigla bočica pa vidim na njoj da piše da ima i Fe  :roll:  :question:

Već kad smo kod gnojenja, što mislite o slijedećem "receptu" za NPK gnojivo

U 1 litru destilirane vode dodat
59 grama K2SO4
65 grama KNO3
6 grama KH2PO4
41 grama MgSO4 - ukoliko koristite vodu iz pipe u akvariju onda u velikoj većini slučajeva nije nužno jer česmovača ima savim dosta magnezija u sebi
Protresti dobro i ostavit da se slegne preko noći.
Posebna napomena za one koji već imaju posebno svaki spoj posebno, da 1ml ovoe otopine dodaje 1ppm nitrata, 1.33ppm kalija, 0.1ppm fosfata, 0.1ppm magnezija na svakih 40 litara vode.


Da li je to ok umjesto nutrafinovog npk, a i sigurno je jeftinije  :question:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: cigo - Kolovoz 23, 2008, 16:26:11 poslijepodne
Naravno, samo pazi, mislim da si ovo skinuo od lp recept, a on je iz zgb-a, riječka voda ti je malo drugačija po sastojcima. možeš ovo raditi slobodno sa destiliranom. Što prije pređi na Diy makroelemente jer će ti NPK ogolit novčanik
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Vele bit - Kolovoz 23, 2008, 17:51:45 poslijepodne
Pa recept i je sa destiliranom vodom,ja vjerujem kolegi lp-u,da je to prava metoda,čekam sastojke i onda ja prelazim na istu,uz također Profito kao bazu za mikroelemente
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Kolovoz 23, 2008, 22:56:11 poslijepodne
Taj recept je iz članka o PPS načinu gnojenja, našao na jednom drugom forumu, a može biti i da je lp o tome pisao. Je li se to može dati napraviti u ljekarnu?

A i evo nakon vikend podvodnog oranja i kopanja, svu desnu stranu sam van, nabacio još malo pijeska i nanovo zasadio ludwigiu i stargrass, pa nek proba opet zafrkavati  :devil: :D
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Rujan 20, 2008, 12:51:40 poslijepodne
Neću još osviježavati slike jer mi je stargrass očaj, ali htio sam pitati...imam oko 35 ribica, od čega 25 plivajuće, ostatak su puzajući tj. ribe dna, plus kozice. Plivajuće su razbore i neonke, razbora je 15, neonki 10. Da li bi bilo previše na 120 litara da uzmem još 10ak neonki?

Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Puffy - Rujan 20, 2008, 18:32:37 poslijepodne
35 ribica je po meni sasvim ok za ovu litražu...  ;)

Nemoj više ništa dodavati..  :klap: Puno bolje je imati manje riba nego više pa da sve odjednom postane prenapučeno ;)

 :up:

Jako lijepo, uredno, zdravo...

BRAVO!
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Listopad 06, 2008, 22:38:06 poslijepodne
U očekivanju vanjskog filtera koji kasni u isporuci  :( napravio sam mali re-setup i pripreme za vansjski. Budući da mi cijela desna strana nekako loše uspijevala, izgleda da mi je podloga bila preniska pa kad bih zapiknuo biljku došla je do one vate koju sam koristio ua podizanje podloge, uzeo sam one tresetne pločice i bacio se na posao, ugurao sam te pločice ispod pijeska i zasuo novim pijeskom, tako da sam još malo podignuo visinu stražnjeg dijela i ako posadim biljku neće više doći do vate nego do tresetne pločice. Naime, i ludwigia koja inače luduje mi je na toj strani loše išla i nije se baš ukorijenila kako treba, da ne govorim o stargrassu...ali uspio sam održati nešto stargrassa  :D i sad se nadam da mi će mi konačno krenuti.

E da, testirao sam nitrate serinim testom, dan nakon izmjene vode su mi oko 10, a 4 dana nakon izmjene između 10 i 25, nažalost ne znam preciznije jer je skala boje za 10 i za 25 pa mi je boja negdje između.

Uglavnom, eto i slika malo da osviježim, i kad bolje gledam...jedno veliko hvala forumašu Cigi, od kojeg sam skoro sve vrste biljaka koje imam  :D

Nije to još ono što očekujem, rotala je tek počela bacati izdanke nakon šišanja a i ima još tu za napraviti, i pogostemon na desnu stranu naprijed ali ga nema ni za lijek...
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: cigo - Listopad 07, 2008, 01:53:18 prijepodne
ma nema nikakvih problema, ak još netko treba bilja samo neka se javi na pm.  :D
Stvarno je super ispao akvarij i bilje mi izgleda ko da brzo ful raste.
Btw i ja se tebi trebam zahvaliti na rotalli
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Listopad 07, 2008, 06:52:04 prijepodne
Ma rotala je sitnica u odnosu na tvoju opskrbu  :D

Bilje raste zadovoljavajuće brzo, traži uređivanje i šišanje barem svaka tri tjedna, a pri tjednoj izmjeni vode uvijek nešto počupam, presadim. Bome gledam si po slikama da mi se glossa u dva tjedna udvostručila, a se sjećaš koliko si mi ju dao, par grančica s oko desetak listića sve skupa  :)

Alternathera je letila van koliko je duga i široka, tj. koliko je ostala sirotica jer se lišće toliko stopilo da su ostale samo stabljike, no, nisam ju bacio u smeće, stavio sam ju ponovno u zdjelicu s pijeskom i par cm vode pa nek raste na suhom ako se uspije izvući.

Sad već pomalo dolazi na ono što sam zamislio ali još da dođe vanjski filter pa da i tu kutiju iznutra maknem. I pogostemon da nabavim za desno naprijed i onda da se sve to fino posloži.

Cigo, kad će tvoje slike novog setupa  ;D
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Gimnazijalac - Listopad 07, 2008, 14:24:44 poslijepodne
Oprosti... Ovo je od gusta gledat, za izbit oči. Ja ti se divim, kao i mnogim drugim ovdje. Svaka čast. Inače meni uvijek u oči upada hemianthus, moja neostvarena i nažalost daleka želja, ali ovdje sam zapeo za sredinu (crvenilo) i rasbore... Još jednom, svaka čast!!!
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: cigo - Listopad 07, 2008, 17:05:28 poslijepodne
preporodit ćeš se kada staviš vanjski filter, ova kutija stvarno dosta mjest zauzima. Glossa je stvarno čudo! raste i kod mene ko blesava, samo me malo živcira jer je visoko nekih 3-4 cm, ali ima i previše svijetla i stvarno je gusta. što se tiće slika... bit će, bit će, malo sam opet mijenjao setup pa ćekam da se razraste i da naraste rotalla. ne brini biti će ljepotica.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Listopad 07, 2008, 22:00:54 poslijepodne
Hvala Gimnazijalac na komplimentu  :) ma i ja sam uvijek gledao te lijepe biljne akvarije i pitao se hoću li ja ikada takvo što imati...još nemam, na putu sam prema tome, nadam se da će i moj akvarij za par mjeseci biti barem blizu onih biljnih kojima se ja ovdje divim.

A i jedva čekam da mi stigne vanjski filter da se mogu razmahat u bazenu  :P i kad bih još samo uspio nabaviti pogostemon, tada bi ga možda stavio na mjesto sagitarie a sagitariu prebacio desno ispred ludwigie koja će ići skroz do stakla kad maknem filter.

Glossa ide, i neka ide  :D alternathera me razočarala na kraju, stargrass me i dan danas čudi...
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Gimnazijalac - Listopad 08, 2008, 07:54:43 prijepodne
probaj tu biljku naći preko aquamoosa, sara i wiki imaju dobra iskustva  :up:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: aquatic - Siječanj 13, 2009, 07:09:05 prijepodne
Izgleda da nemam više dovoljno CO2 jer mi onaj jbl checker više ne zeleni nego više plavi...imam nutrafinov CO2 sistem onaj s kvascem. Piše da je on dovoljan za akv 70-120 litara, no, kako je moj akvarij pun bilja, da li bi bilo previše da stavim još jedan nutrafin CO2? Nažalost sa diy verzijom ne dobivam dovoljno CO2, slabo to ide kako god napravim...mislio sam staviti još jedan pa onda kad jedna smjesa počne slabiti stavim u drugi novu i tako uvijek imam tu negdje istu razinu CO2. Što mislite?
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Force - Siječanj 13, 2009, 08:17:58 prijepodne
Izgleda da nemam više dovoljno CO2 jer mi onaj jbl checker više ne zeleni nego više plavi...imam nutrafinov CO2 sistem onaj s kvascem. Piše da je on dovoljan za akv 70-120 litara, no, kako je moj akvarij pun bilja, da li bi bilo previše da stavim još jedan nutrafin CO2? Nažalost sa diy verzijom ne dobivam dovoljno CO2, slabo to ide kako god napravim...mislio sam staviti još jedan pa onda kad jedna smjesa počne slabiti stavim u drugi novu i tako uvijek imam tu negdje istu razinu CO2. Što mislite?



Pa stavi ako bude previse uvjek mozes na ljestvicama od Nutrafina kao pocetnu tocku izlaska mjehurica postaviti negu od gornjih ulaza a ne skroz onaj donji s druge pak strane co2 ce ti mozda doci na onu prijasnju razinu samo ce mu trebati vise vremena.
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: forser - Veljača 11, 2011, 16:44:19 poslijepodne
Ma to su one kopčice za sobno ili balkonsko bilje, mali komad plastike u obliku slova U čije su stranice blago valovite. Znam da sam to negdje vidio. Okreneš to "U" naopako i zapikneš u podlogu da ne ispliva na površinu. Mislim da bi toga trebalo biti u vrtnim centrima.

Što se tiče vate, to mi Ninina mama dala link gdje je dotični za podlogu koristio filter spužvu i filter vatu da bi dobio uzvišenje. O stiroporu sam i ja razmišljao ali on bi bio ok kad bi na njega došao kamen i držao ga na dnu, a budući da ja nemam kamenje bojim se da bi isplivao.
Svaka ti čast na prekrasnom akvariju, nadam se da ču i ja svoj jednog dana tako moć urediti :) :)
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Venom - Veljača 11, 2011, 18:10:02 poslijepodne
PReljep akvarij stvarno predivno bilje nadam se da cu i ja imat nesto bar slicno tome.Mozda da cubu kad se razraste ili ako je jos nabavis produzis po cijelom podu ovo gdje je sad sljunak  -? A rotala je predivna  :heart:  :up:  :klap:
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: Vice - Veljača 11, 2011, 19:05:08 poslijepodne
Inaće, zadnji je post bio u 2009. godini  :nerv: .
Naslov: Odg: Dugo (ni)sam izdržao - mojih 120 litara
Autor: dino07 - Veljača 13, 2011, 16:39:45 poslijepodne
...a predivno!!! svaka čast :)