Ožujak 29, 2024, 00:40:16 prijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Renovacija akvarija  (Posjeta: 4208 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Iluvatar

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 42
Renovacija akvarija
« u: Siječanj 02, 2022, 15:29:21 poslijepodne »
Pozdrav svima i svako dobro u novoj 2022. g. želim svima vama, vašim obiteljima i vašim ribicama,
Već dugo sam van akvaristike no nedavno sam dobio velik poticaj za povratak u te vode (😊) u vidu ove ljepotice sa slike u privitku.
Radi se o akvariju >250l (unutarnje dimenzije do pregrada su 121x46x50), proizvođača Euraquarium, a prema oznakama datira iz 1996.g. Planiram ga na proljeće "renovirati" i pustiti u pogon. Bit će strogo slatkovodni, iako još nisam odlučio što ću unutra ubaciti. Obzirom da sam već godinama van zbivanja, ovdje sam da skupim informacije, prijedloge, kao i riješim mnoge nedoumice koje imam. I, naravno, da se malo pohvalim! :D
Dakle, planiram:
*Rastaviti i ponovno slijepiti akvarij. Napravljen je od naizgled vrlo kvalitetnog 1cm debelog stakla sa tvornički izbrušenim rubovima. Nisam još provjerio kako je originalno složen (ne mogu ga sam izvući iz postolja), ali za sada je plan očistiti staklo i ponovno ga sklopiti "na suho" sa nekim distancerima, te ubrizgati silikon direktno unutar šavova "odjednom". Nisam se sam bavio sastavljanjem akvarija, pa sam oko ove metode i tehničkih detalja zahvalan na bilo kakvim savjetima. Silikon koji planiram je Soudal Silirub AQ prozirni. Zasad imam dvije tube (2x300ml), ali nisam siguran da li je to dovoljno.
*Skinuti unutarnji "filter" (ionako je oštećen i nekompletan) i zamijeniti ga nekim vanjskim kanistarskim. Prijedlozi oko konkretnog modela i gdje i kako nabaviti su dobrodošli.
*Zadržati postojeću stalažu ako mislite da je adekvatna. Kad sam ju donio doma bila je sva rasušena, ako je uopće originalno i bila lijepljena, tako da sam ju komplet rastavio i ponovno zalijepio. Iako je očito da je to original po dimenzijama akvarija, malo me brine izvedba desne strane (vidi se na slici), koja ima nosivi dio samo u sredini, pa su rubovi desne strane akvarija "u zraku". Da li je to dovoljno čvrsta/adekvatna stalaža ili da poduprem nečim te rubove polica ili da ju zamijenim komplet? Nalazim se na potresom pogođenom području, pa me malo i to brine jer nas svako malo "zaljulja".
*Zadržati poklopac, ali zamijeniti klasičnu rasvjetu i njenih cca 3-4kg tereta u vidu balasta sa nečim modernijim. Ne znam da li postoje kakve gotove led cijevi koje pašu u neon grla, ali htio bi nešto što se može elektronski kontrolirati (dan, noć, sumrak, automatika, podesivo, spektar koji odgovara biljkama itd...)
*Da li netko zna gdje se ovih dana mogu nabaviti manje količine amonijaka? Planiram ciklirati akvarij kemijski, bez riba.
*Nekada davno je to bio više SF ili projekti naprednih entuzijasta, ali danas možda postoje neki kompjuterizirani kontroleri koji brinu oko pumpi, filtracije, grijanja, nivoa i osnovnih parametara vode, možda i rasvjete?
*Bilo kakav drugi savjet/prijedlog? Gdje se danas nabavlja hrana, biljke, oprema…
--
Iluvatar

Offline Seba

  • Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 1218
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Zagreb
    • http://www.akvarij.net
Odg: Renovacija akvarija
« Odgovori #1 u: Siječanj 03, 2022, 01:10:54 prijepodne »
Pozdrav,
Sve najbolje..
1. Silikon je već star, tako da obavezno ga treba zamijeniti. Soudal silikoni su super, samo pazi da budu svježijeg datuma.
2. Osobno se držim Eheima mada su i ostali filteri skroz dobri. Ovisi sve o tome što ćeš držati u njemu..
3. Možeš to malo bolje poslikati.. Ne bi bilo loše da ima neka ukruta sa zadnje strane koju baš i ne vidim..
4. Zaboravi cijevi. Pokušaj odmah ići na LED.
5. Firma Redox ali mislim da moraš barem litru uzeti. Malo googlaj.
6. Ima dosta toga vani. Nešto smo i sami slagali.. Baci pogled na temu https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=99501.msg910474;topicseen#msg910474
7. Lokalni shopovi, razmjena.. itd..
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline Iluvatar

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 42
Odg: Renovacija akvarija
« Odgovori #2 u: Siječanj 05, 2022, 10:29:13 prijepodne »
Bok,
3) Evo dodao sam ovdje bolju sliku desne strane stalaže. Jedina ukruta su leđa ormarića lijevo, te srednja pregrada desno. Ali najviše me brinu kutevi na desnoj strani, koji "vise" u zraku. Pretpostavljam da je to ok, ali ipak - 300 tinjak kg nije zezancija.
4) ima negdje gotove LED rasvjete namijenjene za akvarij?
5) Toga sam se i bojao. Litra mi je previše. Ima li netko od akvarista možda već kod kuće amonijaka, pa da je spreman prodati manju količinu (ali moram znati točnu koncentraciju).
6) Bojim se da nemam živaca za samogradnju. Potražiti ću da li postoji neki gotovi sistem upravljanja.
U svakom slučaju, puno hvala na odgovorima :D
--
Iluvatar

Offline Seba

  • Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 1218
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Zagreb
    • http://www.akvarij.net
Odg: Renovacija akvarija
« Odgovori #3 u: Siječanj 05, 2022, 10:41:28 prijepodne »
Pozdav,

3. Djeluje mu ok. Težina je raspoređena na dosta točki.
4. Pet shopovi. Aliexpress. Traži led kitove.
5. Obično se koristi prirodni put uspostave kružng toka dušika. Jesi li razmišljao o nekim sterterima sa bakterijama?
6. Imaš već složene stvari za kupiti. Recimo: https://www.robo-tank.ca/

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline Damir_Sl

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 3814
  • Spol: Muški  
Odg: Renovacija akvarija
« Odgovori #4 u: Siječanj 05, 2022, 12:10:00 poslijepodne »
Sto se tice ponovnog ljepljena, ja nisam imao srece s kombinacijom soudal silikona i utiskivanja u proreze spojeva, radilo se o crnom silikonu, mozda je on gusci nego prozirni, neznam, takav nacin ljepljenja mi je bolje funkcionirao sa ceresit silikonom, iako je on definitivno slabiji od ovoga. Na kraju sam ljepio klasicnim sistemom.... Ako do sada nisi lijepio, nebih preporucio da ides na metodu ubrizgavanja u spojeve.....

Danas postoji automatika za doslovce sve, samo je pitanje cijene i opravdanosti, velika vecina stvari su realno nepotrebne, zgodne za imati, ako financije nisu problem, no, ne treba previse ni vjerovati automatici.... Barem ne ovoj koja ne kosta kao bubreg....

Sve ovisi u kojem smjeru ce se razvijati akvarij, automatsko nadoljevanje, dozirka za elemente, korisne stvari, ostalo dobro razmisli dali ti treba....

Rasvjeta imas kakvih hoces, no i one kostaju, od puno do suludo, tako da..... Obrati paznju na snagu rasvjete, ne mislim na jacinu u watima, vec par,pur,spektar i ostale divote..... Neznam tocno kako to ide u slatkoj vodi, no pretpostavljam da su to bitne stavke..... S time.da led rasvjeta uglavnom bude ili viseca, ili se kaci na rubove akvarija, poklopac je tu suvisan, eventualno neki retro fit komplet koji ide u original poklopac.....

Sto se amonijaka tice, ne vjerujem flasiranim cudima, ubaci hranu, nek trune, i evo ti cikliranja na najprirodniji moguci nacin....

Offline Iluvatar

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Postova: 42
Odg: Renovacija akvarija
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2022, 17:50:15 poslijepodne »
Ovaj vikend sam slijepio akvarij metodom ubrizgavanja silikona. Rezultat je, uff, zanimljiv...  :P
Ukratko, sami čeoni spojevi stakala su ispali gotovo savršeno, dok sam unutarnje fuge gadno zaribao, najviše zbog neiskustva. Soudal Silirub se doima kao nevjerojatno čvrst silikon i evo već dan nakon spajanja mogu normalno premještati i okretati akvarij, vez da se stranice pomaknu niti mrvicu.
Slijede iskustva u detalje. Mišljenja dobrodošla.
-Akvarij je zeznute konstrukcije. Ima "plivajuće" dno oko kojeg idu bočne stranice ispod razine dna. Stvar komplicira činjenica da je dno "konusno", tj. bočni bridovi su kosi, tako da gornja strana ima cca 5mm uži brid od donje. Originalno je bio sastavljen sa tim donjim bridom staklo na staklo. Staklo je iznimno kvalitetno i svi bridovi su strojno brušeni, te zatupljeni pod 45° . Također su jako precizno rezani i gotovo se savršeno poklapaju.
-Sastavio sam ga na suho, maskirao trakom iznutra i očistio rubove acetonom i alkoholom. Distance između stakla sam napravio vrhovima plastičnih vezica debljine 0.6mm. Ovdje čuči greška br.1. Iako nesumnjivo tvori vrlo čvrst sloj, u tako tanak procjep uštrcati silikon je fizički jako naporno, osobito sa 300ml kartuša-pištoljem koji sam koristio (imam kvalitetni). Odrezao sam vrh ukoso i stisnuo ga u trakicu, što je donekle pomoglo, ali svejedno sam se napatio, a pištolj je nakon svakog stiskanja još pola sata slinio unaokolo. Sve ovo sa pištoljem je greška br.2 Puno bi bolje bilo (testirao sam danas) koristiti čvrstu medicinsku špricu sa što debljom iglom (2mm ili više), po mogućnosti onom na navoj. Govorim o samom prorezu između stakla.
-Obzirom da sam pištoljem utiskivao silikon u proreze, oko vrha kartuše je obilno curilo. Ovo tvori grešku br.3. Dok sam prešao cijelu dužinu stakla gurao sam vrhom ogromnu gomilu silikona. Greška br.4 je bila što sam predugo čekao da tu gomilu silikona pokušam oblikovati u unutanje fuge i za koje mi je trebalo previše vremena. I finalna greška (br.5, ili možda 4.b) je što nisam odmah istanjio rubove fuga i skinuo zaštitnu traku već nakon par minuta kad se već uhvatio film i zgužvao rubove.
-Na koncu, unutarnje fuge izgledaju koma, osobito donje koje su zbog već spomenutog konusnog oblika dna vrlo debele. Ako ubrojim debljinu stakla, donje fuge su 2cm visoke i 1.5cm široke. Neravne su , ružne i pune mjehurića, jer sam sa pištoljem morao nizati nekoliko slojeva (sa maksimalnim otvorom) kako bi ih popunio a zbog dubine akvarija nisam baš vidio što radim. Neiskustvo nije pomoglo :(. Potrošio sam, sve u svemu, skoro 3 tube silikona, od čega sam vjerojatno oko polovice bacio čisteći višak sa alata i vrha pištolja.
-Gledajući danas detaljno, zaključujem: Čela između stakla su super, uključujući i konusno dno. Unutarnje fuge su koma. Djelomično sam ih sanirao uštrcavajući sa iglom u nekoliko velikih mjehura zraka friški silikon, ali dvije unutarnje fuge ću morati odrezati i ponoviti (kad se za tjedan-dva stvrdnu do kraja). Ovo mi je posebno nezgodno kod donjih fuga, koje zbog konusnog oblika dna ne mogu baš glatko odrezati do stakla, već će biti debeli dio silikon na silikon.
--
Iluvatar