AKo moze mala pomoc iskusnih akvarista...
iako nisam totalni
oko ledica, jednu matematiku ne mogu nikako rijesiti, ni povrditi bez da nesto ne spalim ako grijesim, pa molim pomoc, sigurno netko zna.
dakle,driver (cc driver) je sljedecih karakteristika
input:12v dc
output: 24-36v dc
rated current: 650mA
for 6-10 x 3w led chip
E, ovo kuzim, recimo.
Znaci, spajam ga na neki DC izvor struje 12v, recimo neko napajanje, trenutno nebitno sto, bitno da TO daje izlaz 12v dc.
Ledice spajam serijski, i serijski iskljucivo, znaci jedna serija od 10 ledica. AKo spojim 1 seriju, serija ce raditi na 36v, a current ce biti 650mA za tu seriju. ovo je donekle jasno, osim ako ne haluciniram stogod.
Pitanje je, a sto ako spojim 6 ledica, zar nece one onda raditi na 6v svaka (onom matematikom da se napon zbraja a struja ostaje ista u seriji). ili ce driver to sam izregulirati, i spustiti si napon na 24v, pa ce opet svaka ledica dobivati 3,6v koliki joj je max (minus drop, realnije 3,5). Ili u ovom slucaju manjeg broja ledica moram kombinirati seriju i paralelu?
Konkretne ledice bi bile cree i/ili luxeon (phillips), koje rade na 3,6v max, i preporuceni (max) current 700mA.
S obzirom da cijela serija od 10 ledica -30w ima struju od "samo" 650mA, to bez problema ide na neki oblik dimmera? Konkretno, kanal mi moze podrzati 4A, ovom logikom na kanal moze ici bez brige 2 drivera u paralelu, svaki sa svojim ledicama spojenim u seriju, i dobijem dimmanje svih 20 ledica istovremeno?
znam da sam zakomplicirao, ali nadam se da kuzite, svaka pomoc je dobrodosla....