Listopad 04, 2024, 04:28:18 prijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: Javno "eksponiranje" zmija  (Posjeta: 9500 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Maja_Rudy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: osijek
Odg: Javno "eksponiranje" zmija
« Odgovori #25 u: Ožujak 03, 2012, 15:32:42 poslijepodne »
frend koji je sliko zaradio 1000 kuna.
iva ispala na naslovnici 24 sata.
znači samo korist od ovoga :D :D :D :D :D
ex.rudios

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #26 u: Ožujak 03, 2012, 15:35:30 poslijepodne »
Ni meni nije jasno zbog čega, a još mi je manje jasno kako. Sjedio bi na klupi u parku i žnjarao zmiju u rukama ili omotanu oko vrata? Ili bi ju pustio da gmiže po travi -s povodcem naravno? A zašto baš park kad imaš golemi prostor na Savi od Podsuseda do Jaruna, koji je relativno pust i tebi blizu. Ili sljemenske livade - npr Ponikve na kraju Zelene magistrale. Ili livade i jezera od Podsusedskog mosta prema Medsavama.

Offline markomed

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #27 u: Ožujak 03, 2012, 15:51:04 poslijepodne »
Ma poanta svega je, zašto ne radi zmije?
Cijeli životni vijek od cca 40 godina provest u zatvorenom prostoru?
Daj jednom na zrak svjezi i na jedno Sunce koje ce posteno grijat.
Mislim da Kisa ima slike di je negdje na svom imanju slikala zmiju na drvetu i na travnjaku...zasto?
zato jer joj je vjerovatno gust vidjeti ju na otvorenom "da uziva", sta ja znam al eto ipak je vani.
Ja bi volio da sam kod kuce i da ju mogu pustiti u dvoriste ali ne mogu.
Neki se boje reakcije ljudi, neki se boje osuđivanja ali slusajuci sve razloge zasto to NE raditi, jedan jedini put sam vidio da je Nino napisao da može biti stresno za zmiju...naravno moze biti stresno ali zato je vlasnik tu da to sprijeci te ako i krene u tom smjeru da ju jednostavno vrati u terarij.

Koliko puta cujem da neki osudjuju "spartanski" stil terarijskog uredjenja....grana (ako i to), posuda za vodu i svjetlo...nadam se da shvacate sto hocu reci
« Zadnja izmjena: Ožujak 03, 2012, 15:54:21 poslijepodne od markomed »

Offline Kales

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #28 u: Ožujak 03, 2012, 19:34:13 poslijepodne »
dječarac željan eksponiranja i kave s zmijicom oko vrata...ma milina, sad može i neki cigo s medom koji pleše na kavu a ima i onih specijalaca s tigrovima i ostalom živinom...svaka tebi čast, al ako to nije onaj psić džepnog formata koji viri iz torbice ja i 99% hrvata ne želimo vas gledati na kavici....zovite vi mene,nas seljacima, tupanima i malograđanima ali vi prakticirajte svoje građanske slobode negdje drugdje   sk

Offline Black Angel

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Odg: Re: Javno "eksponiranje" zmija
« Odgovori #29 u: Ožujak 03, 2012, 19:45:10 poslijepodne »
Iskreno... upijanje sunceve topline I energije OK. Ali mislim da nije bas ciljano na sjedanje na kavu. U nekim kaficima ne toleriraju pse a kamoli sto drugo. Stav mase je da je zmija ultimativno zlo I to se vrlo vjerojatno nikada nece promjeniti osim ako u trendu ne budu fileti pitona ili neki slicni pripravci. Slazem se da je takav izlet stres za zivotinju,ali izlaganje suncu nije...
Uvijek ce biti ljudi koji podrzavaju I osuduju,bez obzira na vrstu ljubimca,sto se najbolje vidi kod pasa. Ako imas Pitta ili Stafforda odmah imas brutalnog,krvolocnog pesa I nisi normalan.

sent from Black Angel Android
BOŽE! Molim za MUDROST, da ga razumijem , za LJUBAV, da mu opraštam, za STRPLJENJE, za njegove hirove, jer ako te zamolim za SNAGU,
prebit ću ga !!!!
OH,I'M SORRY,DID I HURT YOUR KNIFE IN MY BACK?!

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #30 u: Ožujak 03, 2012, 19:48:04 poslijepodne »
Izlaganje suncu?

Dakle u vašim terarijima se nalaze UVB žarulje? Ili je realnost ipak drugačija, ha?

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Ožujak 03, 2012, 20:22:30 poslijepodne »
Baš sam slučajno ovo danas vidio u novinama i pretpostavio sam tko je u pitanju.
Stvarno bez veze...pa čak i žalosno. Nema tu priče o suncu i dobrobiti zmije...pa nismo idioti,znamo o čemu se radi.
Ali ok...misli si ti da je tome tako
Opet sa druge strane kad čitam temu i vidim špotancije....stres..bla,bla..
Pa zar davljenje zmija na akteru po čitav dan nije stres za životinju...ili obna voli to natezanje čitave dane???
Tak da sve skupa.... Ima ona pjesma...prvo pogledaj sebe..pa manu mi daj,niko idealan nije,pa nisam ni ja
Al Marko..prekardašio si svakako,nije ti to trebalo
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #32 u: Ožujak 03, 2012, 20:37:31 poslijepodne »

Pa zar davljenje zmija na akteru po čitav dan nije stres za životinju...ili obna voli to natezanje čitave dane???

Ja prva priznajem da je. A ne znam gdje si ti vidio navlačenje po cijele dane, kad se baš pazilo da jedna životinja bude van određeno vrijeme pa bi se onda izvadila druga. I je, to joj je stres ali nažalost i jedini način da ljudi osobno dožive da zmija nije ljigava, pod kontroliranim uvjetima. Vjerujem da više početnici vade van na ruke svog novog ljubimca nego što je jedna bila van tjekom akter-a. S tim da se životinje nisu puštale da gmižu okolo već isključivo držanje u rukama.

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Ožujak 03, 2012, 20:54:43 poslijepodne »
A gdje sam vidio....??? Pa i ja sam prvi put primio zmiju na nekom od prvih aktera i nemam ja ništa protiv toga...meni je to ok.
Ovo sa Markom baš mi i nije ok. jer mi izgleda kao neko ....neznam preseravanje da oprostite.
Samo sam htio reć da se mogu nač i bolji argumenti od stresa jer svi mi i sami svojim životinjama znamo priuštit stresa...pa tako i tim zmijama na akteru.
Samo zato sam to spomenuo...a za biti protiv vođenja zmija na kavu ima masu argumenata.
Ma mislim...svakom pametnom dosta čim vidi sliku......koma,žalosno i bijedno

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #34 u: Ožujak 03, 2012, 21:11:04 poslijepodne »
Ne čitam spomenute novine pa nisam vidjela sliku, ali mogu pretpostaviti.
Nije argument samo stres, već i cjelokupna filozofija kako je to zbog sunca, a zmije se drže u terarijima bez UVB-a jer im nije potreban. ali kad odluče prošetati po gradu onda im je valjda potreban, nije mi baš to jasno.
Dalo bi se toga pobrajati ali mislim da nema smisla, svatko radi što hoće, ali neka se to onda ne pokušava omotati u celofan brige o životinji.

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Ožujak 03, 2012, 21:40:34 poslijepodne »
Baš tako nešto sam i htio reći :)

Offline Njofra

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Ožujak 03, 2012, 21:50:32 poslijepodne »
Naslovnica je naslovnica...a i 1000kn nije za bacit ..

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 03, 2012, 23:11:55 poslijepodne »
 :doh: :doh: :doh:

Offline šištro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #38 u: Ožujak 03, 2012, 23:29:24 poslijepodne »
hahahahahaha kakva ekipa...ajmo svi izvest svoje gmazove izaradit pare...hzahahahahahahahhaha  :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
 :icon-money:
my dragon in my <3

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #39 u: Ožujak 04, 2012, 00:22:27 prijepodne »
Koliko god sve ovo skupa djelovalo, kako djeluje, zaista i ja sam kad sam vidio naslovnicu, snimio da je morelia ali nisam uspio vidjeti bolje , pomislio kako se neka kokoš producira okolo sa jadnom zmijom, međutim, kako poznam marka, radim sa njim i tjekom zadnjih godinu dana otkad je počeo raditi samnom, upoznao sam ga dobro, i nekako od početka druženja sa aritmijom, razmišlja i ima dvojbe o izlaganju ljubimice suncu, to je prvi ljubimac takve vrste kod njega i zaista pazi na nju, trudi se sve napraviti kako treba, redovito je vadi iz terarija i nekako ju doživljava za pravog ljubimca za razliku od mene recimo, koji uz pse, miševe i slično, zmiju doživljavam nekako više ukrasom i nemam pretjeranu potrebu za interakcijom, na tragu toga, on je doista, u pokušaju da zmiji pruži malo raznovrsnosti i da vidi kako reagira na prirodno sunce to napravio.
Dajem ruku u vatru da nije planirao kad je izašao van iz stana da će sjediti i piti kavu , niti da će netko to slikati s namjerom da sliku objavi, nije on taj tip osobe.
Po meni se čini da je to sve skupa ispalo prilično blesavo nizom različitih nezgodnih okolnosti.
Malo je ljudi prišlo u startu sa tolikom serioznošću određenom hobiju kao on, a to nekako ne ide u prilog neodgovornosti.
Imao sam prilike upoznati puno ljudi njegove dobi, i malo tko je pokazao toliku odgovornost već u samom startu,  i prema zmijuljku  kao i prema našim pacijentima.
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #40 u: Ožujak 05, 2012, 11:45:19 prijepodne »
dječarac željan eksponiranja i kave s zmijicom oko vrata...ma milina, sad može i neki cigo s medom koji pleše na kavu a ima i onih specijalaca s tigrovima i ostalom živinom...svaka tebi čast, al ako to nije onaj psić džepnog formata koji viri iz torbice ja i 99% hrvata ne želimo vas gledati na kavici....zovite vi mene,nas seljacima, tupanima i malograđanima ali vi prakticirajte svoje građanske slobode negdje drugdje   sk
  :down: :down:
odakle ti pravo da osudjujes druge radi svojih fobija?

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #41 u: Ožujak 05, 2012, 16:35:46 poslijepodne »
  :down: :down:
odakle ti pravo da osudjujes druge radi svojih fobija?

Nisu to fobije nego je covijek reko zivu istinu. Zmijama i paucima definitivno nije mijesto izvan njihovih terarija, jer se oni netrebaju niti protezat, niti udisat svijez zrak, niti se zagrijavat na suncu. Vađenje takvih životinja izvan terarija je čista glupost i nepotreban stres životinji da ne ulazim u druge razloge, a šetnja špicom, odlazak u gradsku kafanu ili slični pothvati vec prelaze sve granice i samo ukazuju na vlasnikovo neznanje i nestručnost.

Naravno kornjače i dnevni gušteri su druga priča, ali čak niti njih se ne iznosi van ako ne postoje uvjeti za to. Postoje lampe koje zamjenjuju sunce i sa dodacima prehrani cak i takve zivotinje mozemo drzat kao ljubimce, ako to nekome nije dosta onda ni takve zivine nisu za njega.
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #42 u: Ožujak 05, 2012, 17:24:19 poslijepodne »
koliko znam citati, onaj post je cisto generaliziranje po kojem su dobrodosli jedino psi na baterije.

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Ožujak 05, 2012, 17:52:54 poslijepodne »
Meni se zaista čini da je ovo apsolutno izvučeno iz konteksta i nekako se napuhuje više nego što je potrebno , sad će još ispasti da je svaki koji handla svoju zmiju i vadi je iz terarija zlostavljač iste, preradikalno je ovo sve skupa čini mi se, a one zmije što se ustupaju za filmove i scenske nastupe, to sigurno vlasnici rade zbog popolarizacije zmija kao ljubimaca ili kad ih se nosi na pokazivanje u ponošove emisije, i to je bespotrebno izlaganje stresu životinje pa nisam primjetio da je zbog toga itko ikoga napadao u tolikoj mjeri

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #44 u: Ožujak 05, 2012, 18:04:58 poslijepodne »
kells ajde pročitaj pažljivo temu. Dakle evo i moja zmija je bila kod Ponoša - i da to joj je stres. Zašto je bila - u svrhu edukacije! Ali ja to ne umotavam u neku brigu za životinju već realno kažem kako je. Makromed s druge strane pokušava prodati priču kako je kava sa zmijom oko vrata za njeno dobro. Da ne kažem koju negativnu sliku u javnosti ostavlja i koje sam reakcije čula od ljudi koji su baš imali želju to meni komentirati jer imam zmije. I vjeruj niti jedan komentar nije bio pozitivan!

Ako ga je zanimalo da li zmija ima koristi od sunca otvorio bi temu pa bi mu se odgovorilo. Ali gle čuda, ova tema niče 2 dana prije nego što je izašla slika na naslovnici, pa je pokušao ugasiti vatru prije nego što novina dođe na kioske i netko drugi otvori temu o tome. Baš me zanima da li bi bilo teme da nije bilo slike?!

Isto tako ne vidim da ovdje netko ima protiv njega osobno, već protiv njegovog postupka pa tvoj post o tome kako je on brižan prema pacijentima??!!? ima kakve veze s ovom temom?!
Da se moj muž ujutro probudi, uzme neku našu zmiju oko vrata i ode na kavu - vjeruj, popljuvala bi ga puno gore.

Offline kells1

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Ožujak 05, 2012, 18:27:56 poslijepodne »
Ma ima, jer tko je odgovoran, na način na koji on to jest, počevši od studioznog pristupa kod nabavke i tjednima prije, planiranja i izrade terarija, pa do izbora osobe od koje će se nabavljati hrana i i tako dalje i tako bliže, sve to skupa ne ide u prilog neodgovornosti ni u jednom segmentu, a to sa zmiji na suncu, o tome brije od kad je vidio kisa-ine slike, ništa novo i ništa odjednom. Da je imao želju slikati zmiju za naslovnicu, slikao bi je već prije jer je bilo prilika i prije, ovo slikanje nije , kao ni ta kava, bilo planirano i ispalo je totalno bezveze.
Zmiji se niš nije dogodilo , a sumnjam da će više srkati i kavu negdje.
@Chilli , nisam mislio na tebe, odnosno nisam ni zano da si i ti bila tamo, ali mislim da je zmiji sasvim svejedno koji je uzrok stresu, i da li je edukativnog karaktera ili ne , edukativnije bi bilo doći , pokazati ih u privremenim nastambama bez vađenja van , objasnivši da je svako handlanje svojevrstan stres za zmiju, znači onako, kako jest. Jedino takva prezentacija ima težinu edukativnoga.
Inače, ljudi krenu sa tim da je to ok i onda navlače zmiju po doma cijeli dan jer su to vidjeli na tv-u.
Sve i svaki postupak se može gledati sa crne ili bijele strane , stvar je samo koliko tko želi sagledati situaciju ili na prvu skočiti na zadnje noge i napadati nekoga

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
    • Betta Svijet
« Odgovori #46 u: Ožujak 05, 2012, 18:28:26 poslijepodne »
U svakom slučaju potpuno bespotrebno i ishitreno! Možda i nije bilo s takvom namjerom, ali ispalo je tako kako je, valjda će netko drugi izvući pouku iz svega toga. Mogla se zmija sunčati i u stanu pored otvorenog prozora da ja baš samo to bila neka namjera, zar ne? -?

A kad drugi puta ne budete sigurni da li treba nešto napraviti ili ne, probajte samo zamisliti kako bi to izgledalo da baš svi naprave istu stvar? Svi ponesu sa sobom svoje kućne ljubimce od onih uobičajenih i svakodnevnih do onih egzotičnih i rijetkih, zatim najbolje da još svi odu u isti kafić na terasu na kavicu. Mislim da bi brzo nastao takav kaos da bi bilo bespredmetno teoretizirati ima li to smisla ili ne... :o

Primjerice moj sin je želio na AkTer-u staviti kraljevskog pitona oko vrata (kad je vidio druge dečke da to rade) i naravno da sam mu dozvolio jer sam imao povjeranja u Chilii da je "sve pod kontrolom", ali baš da bi mi bilo neka fora sjediti sa svojom djecom na terasi okružen psima, mačkama, zmijama, tarantulama, svinjama, gušterima, miševima, štakorima, puževima itd. pa baš i ne bi. I da se razumijemo, nemam ništa protiv spomenutih ili bilo kojih drugih životinja koje netko drži za vlastito zadovoljstvo u vlastitom prostoru na propisani način itd. Ali na ovakav način privlačiti pažnju sa svojim kućnim ljubimcem mi je potpuno besmisleno. :down:

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #47 u: Ožujak 05, 2012, 18:48:24 poslijepodne »
Jedino takva prezentacija ima težinu edukativnoga.
Inače, ljudi krenu sa tim da je to ok i onda navlače zmiju po doma cijeli dan jer su to vidjeli na tv-u.

Ne bi se složila. Ljudi koje se educira, recimo na AkTer-u, u velikoj večini nisu vlasnici zmija, onaj tko tu životinju ima kao ljubimca se podrazumijeva da zna kako se s njom postupa. E sad, kad bi se zmije držale samo u terarijima posjetitelji i dalje ne bi te životinje doživjeli kako spada. Ovako ju dotaknu, osjete da nije ljigava što ne bi shvatili da su je vidjeli u terariju a ja bi mogla satima pričati kako nije ljigava - ne bi mi vjerovali. Ljudi su takvi.
Na izložbi su često i djeca i odrasli kuckali po terarijima - e kad sam im objasnila da to ne rade jer je to njima signal za hranjenje i kako bi njima bilo da im serviram stol a ne dam hranu, mnogima je bilo jasno što želim reći. Najsretnija bi bila kada bi svi bili educirani i kad ne bi bilo potrebe za vađenjem zmija na ruke, ali nažalost daleko smo mi od toga.

Osobno doma ne vadim životinje, eventualno za čišćenje terarija ako mi baš smeta i za mjesečna vaganja (bebe) i tromjesečna vaganja (odrasle). Ali da, za edukaciju i razbijanje predrasuda ću ju izvaditi van, svjesna što radim. Jednako tako je stvar u pristupu i mjestu. Ljudi dolaze na terarističku izložbu ciljano da vide te životinje, ljudi ne odlaze u birc na kavu, u park da bi vidjeli zmije. Treba znati kako pristupiti djetetu, kako histeričnoj ženi koja urla iako je sama došla na takvo mjesto. Ne ulici se to ne radi.

I opet ponavljam, makromed nije pitao da li zmiji treba to sunce. Baš sam pregledala njegov topic - u terariju nema UVB (koji zmijama nije ni potreban) i postavlja pitanja oko rasvjete u terariju. Oprosti ali netko tko želi izvesti zmiju na sunce bi barem trebao znati što je to dobro ili loše na suncu, čemu služi neonka, UVB i ostalo. Ne ulazim u nečije znanje ili neznanje ali ne možeš mi pričati o tome kako je sunce super a da nemaš pojma zašto je to super.

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Ožujak 05, 2012, 19:01:37 poslijepodne »
Ovako sad svima upuceno.
Koliko god ja pokusavao objasniti da sam htio postupiti s dobrom namjerom to vise ne vrijedi jer je ispalo kako je ispalo.
Meni je zao sto ce mnogi ljudi imati ovakvo misljenje o meni jer ja takav nisam.
Na zmiju sam uvijek pazio da bude zdrava i da joj sve odgovara sto namjeravam i dalje jer ona za mene nije samo zmija, kako od prvog dana pa sve do njenog zadnjeg.
Sada sam svjestan da sam napravio debeli zajeb makar opet zelim reci da taj zajeb nije bio s namjerom.
Na kraju krajeva otvorio sam temu jer nisam osoba koja bjezi od problema...da sam pokusao ublaziti situaciju, istina jesam, ali tko ne bi pokusao ublaziti bilo koje sranje koje je u zivotu napravio.
Ispricavam se ako sam koga tokom ovog sveg sranja povrijedio.
I ispricavam se radi određenih riječi tokom ovog teksta al moro sam :)
Ovaj forum mi puno znaci i ispricavam se svima zbog ovoga.
Zbilja nisam htio

Offline markomed

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Ožujak 05, 2012, 19:36:41 poslijepodne »
Chilli sad sam procitao tvoj post i ovo zadnje sto si napisala cu ti sad objasnit.
Pitao sam za neonku jer sam u drugoj temi procitao da je za "gmazove" potrebno mijenjati i to me je zbunilo malo, pa da ne ispitujem tamo pitao sam u svojoj temi.
Iako su mi neki ljudi govorili da ne treba htio sam potvrditi da budem 100% siguran.