Akvarij NET - FORUM

Aquascaping => Vaši aquascape akvariji => Autor teme: gold - Listopad 20, 2009, 21:55:33 poslijepodne

Naslov: Nature setup
Autor: gold - Listopad 20, 2009, 21:55:33 poslijepodne
Pozdrav svima. Nakon gotovo 10 godina odlučio sam se ponovo vratiti akvaristici. Početkom 7. mjeseca bio sam s obitelji u gostima. Austrija je lijepa zemlja ali mene je nekako više zanimao mali akvarij koji je rodbina imala i u koji sam buljio cjeli dan. Vratila se stara ljubav. Kroz tih 10-ak dana više sam bio na internetu nego vidio Austrije. Kad sam prije 10 godina imao akvarij nisam radio pa ono što sam uspio užicat od roditelja otišlo je u opremu. To je bio ciklidni akvarij jer uvjeta za nešto drugo nisam imao.
Kad sam u Austriji počeo surfati po netu i istraživati, nature stil Gosp. Amana me oborio s nogu i odmah sam rekao, želim to vidjeti u svojoj dnevnoj sobi. Kad sam počeo istraživati vidio sam da to baš i nije jednostavno a tek oprema potrebna za to...
Ja kad nešto odlučim, nema nemože, ipak imam jedan život i kad imam želju da nešto napravim kod mene prepreka nema. Tako sam počeo slagati popis opreme i naravno odmah sam u Austriji morao otići vidjeti koliko to sve košta. Tamo je dosta povoljnije i trgovine su ogromne, možeš kupit sve što ti treba na jednom mjestu ako ti stane u auto .
Kad sam se vratio u Hrvatsku, živim u Baranji tako da mi je Osijek blizu, usljedilo je razočarenje, kud je skupo, nema ništa, nemožeš naručit a o biljkama da ne govorim.
Gledam one panjeve od gosp. Amana a kod nas po trgovinama samo nešto, neznam ni što je to ali ono što mi treba definitivno nije. Ne smiješ nikog ni pitat nešto u vezi opreme za biljne, gledaju te ko da nisi normalan. Da li kojim slučajem imate Lily pipes? Molim? što je to.... Drop checker? aaaaaa?
Za napravi sam baš nemam vremena pa što se akvarija tiče odluka je nakon dosta vremena pala na RIO 240. Prvo je trebao biti Rio 400 ali cijena me spustila na zemlju.
Tako sam krajem 7. mjeseca odlučio kupiti akvarij a ostalu opremu polako sastavljati. Imao sam neku viziju kako bi to trebalo izgledati ali najveći problem su mi bili panjevi. Pošto je Baranja puna šuma i močvara odlučio sam tamo pokušati. Nakon dva ili tri odlaska i punog auta panjeva počeo sam radit odabir i sve što mi se baš nije činilo dobro bacio. Ono što sam ostavio potopio sam u kadu i nakon tri tjedna izvadio i počeo obrađivati. Prvo sam uklonio sve što je trulo i sa žičanom četkom odstranio ostatak kore i najmanji dio truleži što je ostao.  Uzeo sam veliki kotao i tri puta kuhao po 2-3 sata da drvetu ubijem i najmanju želju za životom i izgleda da je uspjelo. Kamenje sam našao na nekom odlagalištu kamena i dobro mi izgleda. Kuhano je oko 2 sata.
U međuvremenu za test preko e –baya naručio sam Rinox 5000 raspršivač za CO2 da vidim da li će doći. Nakon tjedan dana došlo i odmah isti dan naručio i Lily pipes, rinox bubble counter i drop checker. Stalak za akvarij sam kupio posebno u salonu namještaja i dodatno ga ojačao sa kutevima i četiri metalne šipke u sredini tako da na to više nemoram mislit.
Od opreme  što se filtera tiče odluka je pala na JBL cristal profi 1500. Oko Co2 sam se dosta dvoumio, diy ili Jbl profi 2, ipak sam na kraju uzeo profi 2 jer volju da nađem sve posebno sam nakon tri tjedna izgubio. Rasvjeta je orginal 2x54 t5 ali kupio sam dva  reflektora da to malo pojačam i za početak će biti dovoljno.
Pošto bilje koje sam tražio u trgovinama nisam mogao naći, zajedno sa kolegom koji će uskoro isto predstavit svoj akvarij,  stupili smo u kontakt sa jednim gospodinom koji bilje dovozi izvana tako da smo neke vrste uspjeli nabavit. Jedino sam Microsorium pteropus  naručio preko E-bay –a.
I eto nakon gotovo tri mjeseca napokon sam počeo slagati akvarij...
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 20, 2009, 22:09:29 poslijepodne
Malo mi je falilo panjeva za desnu stranu ali bilje će to popravit. Centralna točka mi je bila najbitnija i trebalo mi je nekih 4-5 sati da to postavim kako treba. Panjevi su pričvršćeni kamenjem i vezicama. Sredina je saharski sitni pjesak a kamenje je kombinacija krupnog i sitnog da se dobije prirodni osječaj. Podloga je krupna mineralna, preko toga aquabasis i crni pjesak veće granulacije. Prednji plan gdje je parvula je grijan i na tom djelu prvi sloj je sivi pjesak zbog provođenja topline.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Area5189 - Listopad 20, 2009, 22:13:25 poslijepodne
lijep uvod,mogu mislit razocarenja kad se i austrije vrati na nasu ponudu,u zgu nije losa,ali u ostalim dijelovima hrvatske je salbija.sto se tice hardscapea,meni je desni panj,tj grana strasan,a na lijevom bi mozda otkinuo ovu granu,3.s desna,nekako mi daje previse simetricnosti panju,ali sad kad ponovno citam post,ovo je cjepidlacenje.ovaj sredisnji dio s bijelim pijeskom mi je odlican.je li akvarij napunjen ili jos stoji tako?
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Area5189 - Listopad 20, 2009, 22:15:36 poslijepodne
u pa ja uletio s odg na pola posta.molim da zanemaris moj komentar o grani na desnoj strani,suvisan je.ovaj sredisnji dio je sad jos bolji,odlicno poslozeno kamenje,i razmjestaj i granualcija,tj velicina.
 :klap: :klap: :klap:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 20, 2009, 22:23:48 poslijepodne
Bilje mi je došlo tek nekih tjedan dana poslije i avantura je počela. Da zaboravio, makroelementi su naručeni iz Amerike. 450g KNO3, 450g K2SO4 i 450g KH2PO4 sa dostavom 125kn ali trbalo gotovo tri tjedna da dođe.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 20, 2009, 22:31:46 poslijepodne
S mahovinom sam se napatio jer moralo je sve biti stavljeno dok su panjevi unutra, drugi dan malo leđa bole ali sve je to podnošljivo. Microsorium mi je došao tjedan dana poslije. Pozadina je trebala biti Vallisneria nana ali nisam je mogao naći.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 20, 2009, 22:34:25 poslijepodne
Evo mislim da je ovo slika drugi dan kad se sve smirilo.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 20, 2009, 22:42:12 poslijepodne
I evo slika nakon nekih dva tjedna. Mahovinu su mi alge napale ali nije toliko strašno. Jučer sam uzeo algare i nešto kozica, možda je malo rano ali brste alge ko ludi i ne žale se. Malo mi je fotić loš, zadnja slika je bila presvijetla pa sam malo smanjio intenzitet ali pjesak se opet baš ne vidi.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: zeki972 - Listopad 20, 2009, 22:54:06 poslijepodne
za ovo do sad... :klap:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Neve - Listopad 20, 2009, 23:17:02 poslijepodne
Pozdrav i dobrodošao. Jako lijepo zamišljen akvarij, nadam se da će sve biti u redu s algama, pošto imaš prilično svjetla iznad akvarija. CO2 neznam kakav to ima JBL, valjda će biti ok.

Što se valisnerije tiće, slobodno pitaj po oglasima svako toliko jer ima toga kod nas (ja čekam da se moja pokrene sa širenjem pa ti eventualno mogu i ja poslati). Microsorum, šteta da nisi pitao imam ja jedan veliki koji se spremam raskupusati.

Teško je procijeniti dok je akvarij ovako mlad, ali imam dojam da će ti ovi anubiasi iskakati u odnosu na ostalo bilje. Možda sam u krivu, nadam se da ćeš me opovrgnuti slikama :)

Može samo informacija gdje si naručio toliko makroelemeata za 125 kuna?
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Pejc - Listopad 20, 2009, 23:33:29 poslijepodne
Odlican pocetak (povratak) druze  :klap:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Karas - Listopad 21, 2009, 00:15:05 prijepodne
Svaka čast!
 Mislim da će ovo biti odličan akvarij!
Šta ćeš ubaciti od ribica?
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: tbusljet - Listopad 21, 2009, 01:03:32 prijepodne
odlicno! joj, ja bi tu ubacio nekoliko skalara i hrpu neonkica... divota!  :up: :up: :up:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: lp - Listopad 21, 2009, 08:25:37 prijepodne
Tako se pocinje sa akvarijem...i to je jedini pravi put. O svemu se raspitat prije, pa sve poslozit kako spada, i odmah je manje problema i sve je pravi gust slagat. Za primjer svima ostalima. Svaka cast.  :klap:

Sta se tice samog setupa, osnova svakog nature setupa ti je srednji plan. On je glavni i dok se ovi microsoriumi ne razrastu unutar panjeva tesko je bilo sto savjetovat. Na njih obrati posebnu pozornost da ih sta vise razrastes i bit ce bomba kasnije.

Rasvjete imas taman, al sad na pocetku mozda bi bilo pametnije malo kraci period osvjetljenja drzat, nekih 7-8 sati, dok sve ne krene punom parom. Imat ces manje problema sa algama. Lako poslije povecas.  ;)

Za nature akvarij treba onoga sta mnogima fali, a to je puno strpljenja, stoga ne zuri s nicim i sve ce doci na svoje. Samo naprijed.  :up:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Frida - Listopad 21, 2009, 08:36:07 prijepodne
To se zove uživanje u akvaristici!Gold,svaka čast  :klap: Keep up the good work  :up:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Vedran - Listopad 21, 2009, 08:59:59 prijepodne
s vremena na vrijeme se pojave ovakvi pedantni perfekcionisti i iskustva govore da s vremenom postanu vrhunski akvaristi/scaperi...  :)
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Godfish - Listopad 21, 2009, 09:24:24 prijepodne
Sjajan početak,strpljivo (iako je to najteže),pedantno i promišljeno...kad je tako, rezultat bude i više nego vidljiv...već sad izgleda jako dobro a kad se razraste bit će milina.. :klap: :klap: :respekt-ss: :klap: :klap:   
još jednom sve pohvale i jedva čekam nove slike...
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 21, 2009, 14:32:04 poslijepodne
Pozdrav Neve. Što se tiče anubiasa i ja sam se iznenadio koliko su veliki, tek kad su stigli vidio sam de se baš neće lagano uklopit ali vidjet ću s vremenom. Da moja greška nisam nikog pitao za bilje ali kad se malo razraste nana kod tebe..
Makroelemente sam naručio na www.aquariumfertilizer.com, plaćanje je preko paypala pa mi je odgovaralo. Dostava košta isto kao i gnojiva ali sve zajedno izađe nekih 27$ mislim, što je nekih 125 kn ako se ne varam. Do 1.5kg šalju poštom i jeftinije je dok su veće količine poprilično skupe. Stigne za neka 3 tjedna.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 21, 2009, 14:43:09 poslijepodne
Karas, od ribica za neonke sam siguran ali tek za 2 tjedna. Sada imam 6 crvenih kozica i 10 algara a dalje ćemo vidjeti.

Lp što se rasvjete i dosta ostalih stvari tiče tu sam se držao tvog teksta Reveal tako da je prvi tjedan rasvjeta bila 6.5 sati pa sam ju polako povećavao i sad radi 8 sati.
Microsorium je zadnji ušao u akvarij prije tjedan dana i mislim da ću se načekati dok popuni praznine ali vidim da je i on i bolbitis počeo puštati mlade listove. Bolbitisu sam ostavio samo rizom jer oni listovi su bili u raspadu.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 21, 2009, 18:05:03 poslijepodne
Hvala vam i drago mi je da se svima sviđa, imam još ideja i s vremenom ću ga još poboljšati.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: IvanZ - Listopad 21, 2009, 18:11:51 poslijepodne
Jako lijepo, svida mi se sve u potpunosti, nego da te pitam jer znas koja je ovo vrsta drveta??
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 22, 2009, 14:02:35 poslijepodne
sabroz nemam pojma koje je to drvo, mislim da ima više vrsta. Kad vodostaj u Baranji naraste donese svega i svačega i možeš naći stvarno lijepih grana koje već budu natopljene i bez kore tako da s vremenom već u prirodi ovako potamne i samo ih treba malo obradit.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: IvanZ - Listopad 22, 2009, 14:12:58 poslijepodne
fino si se sjetio.. jako mi se svida
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: aquatic - Listopad 22, 2009, 22:31:51 poslijepodne
Sjedni 5  :up: Kad vidim ovako pedantno, školsko prezentiranje postava dođe mi da rasturim svoj i nešto nanovo složim  :D ovo se zove imati ideju što se želi, promisliti kako ju realizirati i, najzad, provesti u djelo uz foto dokumentaciju. I ne samo da imaš ideju već je ideja postava vrijedna svake pohvale, osim što mi se sviđa hardscape, naročito mi se sviđa ovo kamenje oko puteljka koje si iskombinirao u različitim veličinama. Već vidim da je to jedan od "akvarija primjera", stoga nas redovito obaviještavaj kako napreduje, naravno, uz fotografije.

Bravo!
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: aquabot - Listopad 22, 2009, 22:34:16 poslijepodne
da, akvarij je super.  :up: i meni dođe da kranem tim stopama, al začudo, skoro istog momenta odustanem... :rolleyes: pitam se zakaj?  :D
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Ace - Listopad 23, 2009, 13:29:42 poslijepodne
Što se tiče ovo co2 sistema..kak to funkcionira..vidim da imaš bocu, jel nju puniš ili se kupuju refill-ovi?
Koliko je koštao cijeli sistem?

Inače za akvarij..VELIKI potencijal za nagradnu igru ove godine...  :up:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 23, 2009, 14:04:54 poslijepodne
Ace, u kompletu je bila co2 boca sa napunjenih 500g co2 (malo ali vidjet ćemo koliko će trajat), punjiva je, ima dva ili tri mjesta u Osijeku gdje se može napunit i mislim da punjenje dođe nekih 20 - 30 kn. Ima elektromagnetski ventil za isključivanje co2 po noći koji dobro dođe ako nisi kod kuće, spojiš ga na tajmer i to je to. Ima dvostruki manometar za pritisak i količinu co2 koju imaš u boci.
Set je Jbl proflora co2 profi 2. Izašao me 2170 kn što i nije baš jeftino jer pokušao sam sastavit neki set preko ebaya ali izgubio sam volju. Mislim da ga možeš naručit u bilo kojoj trgovini sa akvarističkom opremom. Profi 1 je jeftiniji jer nema elektro ventil i mislim da je on nekih 1500 ili 1600 kn. Na jbl.de možeš pročitat detalje  svih setova. U igri je bio i jedan Serin set mislim da se zove sera precision co2 imao je sve osim elektro ventila i cjena isto nekih 1600 kn.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Ace - Listopad 23, 2009, 14:47:27 poslijepodne
Košta..ali ak valja nije bed uložiti te novce..tu si bar siguran da je sve novo i tip top.. ;)
Najbitnije je da se može ponovno puniti..viđao sam po netu različite jednokratne boce itd.. pa zato pitam..ajde baš me zanima kako će te služiti..
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: cigo - Listopad 23, 2009, 15:07:44 poslijepodne
jako pedantno i uredno složeno. Lijep početak i nadam se da će razvoj ići ovim smjerom kako je i počelo. U zadnje vrijeme se ne javlja pretjerano novih akvarista koji su me oduševili ovako kao ovaj postav koji je toliko jednostavan, a opet impresivan. Vidi se, LP-ova škola... pratit ću svakao i  dalje razvoj ovoga akvarija.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: cann - Listopad 23, 2009, 16:53:20 poslijepodne
akvarij mi izgleda super i svaka čast na trudu, a ipak ak imaš para sve se da napravit, naravno uz dosta truda i ideje u glavi.

OT
kaj se tiče jbl co2 sistema, cijena jbl start paketa, sa bocom od pol kile, difuzorima, manometrima i ostalim kaj ide uz njega stoji 1000,00kn..
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: IvanZ - Listopad 23, 2009, 16:59:56 poslijepodne
pare samo pare, kao i u svemu tako i u ovome
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Vele bit - Listopad 23, 2009, 21:15:11 poslijepodne
pare samo pare, kao i u svemu tako i u ovome
Yap! Ali ipak najbitnija je vizija i ideja provođenja iste. Ja sam recimo kampanjac i stalno nešto prčkam i mjenjam,te mi je zato super vidjeti ovako unaprijed dobro isplaniran i postavljen set up
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: aquabot - Listopad 23, 2009, 21:18:49 poslijepodne
ovisno o tome kaj se podrazumjeva pod pare. ;) "vrijeme" koje moraš provodit s rukama u akvariju, pincetama, škaricama i omekšalim noktima  :rolleyes: ,, ili papirnate pare.

mislim da su u ovom slučaju žifci i prčkanje najjači aduti za upustit se u takvu avanturu.  :up: uglavnom, svaka čast na volji i primjeru lijepog postava akvarija.  :up: :up:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: cann - Listopad 23, 2009, 21:19:31 poslijepodne
ovisno o tome kaj se podrazumjeva pod pare. ;) "vrijeme" koje moraš provodit s rukama u akvariju, pincetama, škaricama i omekšalim noktima  :rolleyes: ,, ili papirnate pare.

reko sam i jedno i drugo, gold će nas ubit sa OT :D :D
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Josipn - Listopad 24, 2009, 21:50:22 poslijepodne
e to ja zovem akvarij, sve pohvale majstoru goldu :klap:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: zeki972 - Listopad 25, 2009, 00:14:58 prijepodne
hajde  stavi još  slika..užitak  je  gledati   tu  ljepotu.. :P
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 25, 2009, 22:32:09 poslijepodne
Došao mi prijatelj na kavu večeras, a pošto on ima odličan Canonov aparat zamolio sam ga da mi napravi par fotografija jer onaj moj aparat nije za ovakve akcije.

Naslov: Odg: Nature setup
Autor: tbusljet - Listopad 25, 2009, 22:50:09 poslijepodne
meni je odlican setup! svaka cast za ideju i trud!
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: hosen - Listopad 26, 2009, 21:29:15 poslijepodne
Svaka cast majstore super je akvarij!!
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: zeki972 - Listopad 26, 2009, 21:58:55 poslijepodne
jako...jako...lijepo.. :klap:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: makarska - Listopad 27, 2009, 10:35:45 prijepodne
ma svaka cast i sad je odlican , a vidi se da ce bit savrsen :klap: :klap: :klap:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: krix - Listopad 27, 2009, 14:44:20 poslijepodne
Ako trebaš valisnerije javi se na PM. Retfala je blizu. Raste ko šuga  :)
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: DEPSI - Listopad 28, 2009, 17:17:51 poslijepodne
Došao mi prijatelj na kavu večeras, a pošto on ima odličan Canonov aparat zamolio sam ga da mi napravi par fotografija jer onaj moj aparat nije za ovakve akcije.




moj je ljep, ali tvoj mi je mrak. ja neznam promjrnit format slike pa nemogu staviti svoju sliku.
tebi svaka cast. :klap:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Crni - Listopad 29, 2009, 16:14:52 poslijepodne
   Kad se razraste bit će prva liga, mada je več sada odlično!
Jedino imam zamjerku na kopiranje već puno puta viđenog setupa. Drum, put, putić.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Listopad 29, 2009, 16:51:16 poslijepodne
Da, pošto je ovo moj prvi aquascape, a tri mjeseca sam proučavao najjače svijetske aquascapere moralo je nešto ostati. Prvo ih u nekim stvarima kopiraš i učiš, a kad budeš dovoljno spreman i pun ideja napraviš nešto što nitko nije. Puteljak je tu radi kontrasta, da razbije monotoniju zelenog što i uspjeva. Prve tri grane lijevo od
puteljka su centralna točka akvarija i postavljene su po pravilu zlatnog reza i to će biti vidljivije kad se microsorium narrow razraste između za što ću se još načekati. :(

Uglavnom ima tu još dosta posla i što kaže LP, naoružati se strpljenjem je spas, a vrijeme će ga polako oblikovati u točno ono što želimo. Neka završna slika je u glavi i
polako ću do nje doći.

Za neka dva tjedna napravit ću još koju fotogafiju da se vidi napredak. I dalje vaše ideje dobrodošle a na dosadašnjim odgovorima hvala :)
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: moke - Veljača 25, 2010, 23:10:41 poslijepodne
Dobro lijepo  sve na svom mjestu... ali mi je nekako sve ovo  AMANOVSKI ...vise volim free style kada neko iznenadi.. sve je ovo vec vidjeno, u glavnom uzivaj ovo je moje misljenje nebitna stvar..lp
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: mega - Veljača 26, 2010, 13:22:10 poslijepodne
kako sam ja ovo propustio vidjeti ranije? :roll:

odličan set up..........samo mi malo ovaj anubias visoki sa desne strane .....hm........
ali stvarno postav odmara oči........... :up:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Karas - Ožujak 13, 2010, 20:04:32 poslijepodne
Gold, možemo li vidjeti nove fotke?
Ovaj aq je sada garant bomba...
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Karlo - Ožujak 13, 2010, 20:22:53 poslijepodne
Savršen početak! Malo ljudi se može pohvalit ovakvim početkom. Ima novosti?
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Karas - Ožujak 14, 2010, 11:51:41 prijepodne
Savršen početak! Malo ljudi se može pohvalit ovakvim početkom. Ima novosti?

Vidim da se Gold zadnji puta logirao: 08. Prosinac
Izgleda da više nije aktivan na forumu
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: mukihr - Ožujak 17, 2010, 11:20:11 prijepodne
steta... bas me interesira kako je setup sada.... -?
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: miso710 - Ožujak 26, 2010, 15:02:01 poslijepodne
Ima li novih slika ?
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: gold - Siječanj 25, 2012, 23:11:06 poslijepodne
Pozdrav svima!

Isprika jer nije me bilo duže vrijeme zbog privatnih razloga ali eto vratio se pa da pokažem kako je to na kraju sve završilo. Prvu veliku grešku napravio sam šišanjem parvule, mislim da sam to prerano napravio, nakon čega se više nije oporavila. Alge su je zaposjele i prestala je rasti. S druge strane Valisnerija je toliko brzo rasla da sam je na kraju odlučio izvaditi iz akvarija, a nekako mi nije odgovarala u pozadini jer izgubio se srednji plan. Microsorum pteropus iz Malezije me ubio u pojam, jako sporo se razvijao i listovi su neprestano propadali, da li zbog svjetla ili nečeg drugog ne znam. Mahovina je napredovala najbolje od svih biljaka dok nije došlo ljeto i visoke temperature u akvariju zbog čega se na kraju jednostavno odvojila od panjeva i propala tako da ću za ovo ljeto morat smislit nekakvo hlađenje. Uglavnom za prvi put sam zadovoljan, a na greškama se uči. Sastavio sam novi postav međutim biljke mi malo prave problem pa kad sve posložim poslikam. Ove slike su loše kvalitete ali eto bar da vidite kako je izgledalo.
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Neve - Siječanj 26, 2012, 12:54:52 poslijepodne
Mislim da ti se mahovina prije odvojila zbog toga jer je došao predebeli sloj, pa svijetlo nije dospijevalo do onoih dijelova biljke koji je bio uhvaćen za drvo, pa je propalo.

Microsorumi su veliki potrošaći fosfata, pa je moguće da ti je tu bio problem. Ali realno biljka prilično sporo raste.

U svakom slučaju lijep akvarij!  :up:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: oziris21 - Travanj 16, 2012, 19:59:00 poslijepodne
 :up:
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: Venom - Travanj 16, 2012, 20:15:03 poslijepodne
Oba setupa s lijepa , ovaj drugi mozda malo vise . Steta za tu gresku s parvulom i ovo sto ti se desilo  :nerv:
Neznam dal si ovaj 1. setup kopirao al meni lici na Ip-ov s jednog clanka na portalu  ;)
Naslov: Odg: Nature setup
Autor: astralis - Travanj 16, 2012, 21:19:03 poslijepodne
:up:
postoji i drugi nacin kako komentirati...ili se samo trkelja za baciti oglas nakon 50 postova...