Akvarij NET - FORUM

Aquascaping => Svjetlo i oprema za aquascape => Autor teme: D.I.T. - Ožujak 24, 2005, 02:57:00 prijepodne

Naslov: flora glo-spektar
Autor: D.I.T. - Ožujak 24, 2005, 02:57:00 prijepodne


Evo kad smo navalili toliko na teme o rasvjeti...imam i ja jednu stvar koja mi je nejasna...


Svi više manje znamo da je spektar svijetla usko povezan s toplinom (kelvin) tj. da rasvjeta s manje kelvina ima spektar u kojemu pravladava crveno svjetlo, a sviše kelvina npr 10000K prevladava plavo svjetlo...


e sa mi nije jasan spektar flora glo lampe...ona ima jako malo K, točnije2800K pa bi po gore navedenoj logici trebala imati puuuno crvenog spektra, ALI gledajući brojne dijagrame na netu i na prospektima vidim da kod Flora-glo lampe ima dosta zelenog pa čak i plavog dijela spektra ali nikako crvenog, a npr Aqua-glo s puno K (18000) ima dosta crvenog spektra...e sad pitam ja vas zašto je to tako???
Naslov: flora glo-spektar
Autor: rozma - Ožujak 24, 2005, 08:54:00 prijepodne


P to sa temperaturom lampi i intenzitetim dijela spektra(bojom) koju pokazuje, se najviše odnosi na obične(klasične) neonskelampe!


Specijalne neonske lampe (koje se najčešće koriste u akvaristici)ne ovise toliko o temperaturi i nemaju ravnomjeran intenzitet valnih duljina s obzirom na temperaturu K!!!


Znači specijalne akvarističke lampe imaju različite intenzitete pojedinih valnih duljina!!!


Što bi značilo da će svaka lampa koja je namjenjena za uzgoj bilja, davati najveći intenzitet svijetlostionih valnih duljina koje biljke najviše koriste pri procesu fotosinteze, dok će intenzitet svijetlosti ostalih valnih duljina biti puno manji, jer taj dio spektra bije ne koristi u procesu fotosinteze!!!


Spec. bijne lampe povećavaju intenzitet "korisne" svijetlosti po biljke, a slabo prikazuju ostali dio spektra.


Dakle one nemaju kontinuirani Ra (colour rendering index) već posebno specijaliziran s obzirom na specifičnu namjenu!!!