Da nam naš novi podforum ne rikne u zaboravu,

odlučio sam napisati par tekstića o biljkama koje se najčešće koriste u aquascapingu, a s kojima imam iskustva. Prva je glossostigma elantoides, najraširenija biljka za prednji dio akvarija na svijetu.

Zanimljivost je da ova biljka potječe iz Australije, a u akvaristku je uvedena od strane nikog drugogdo Takashija Amana. Danas definitivno najupotrebljavanija i najpopularnija biljčica za prednji dio akvarija u svijetu aquascapinga. Iako spada pod zahtjevne biljke, nije toliko zahtjevna da je malo iskusniji biljni akvarist bez problema ne bi mogao uspješno uzgojiti.
Zahvjevna je glede svijetla, bez kojeg glossotigma ima tendenciju rasta više u visinu nego u širinu.U savršenim uvjetima koji podrazumjevaju dodavanje dovoljne količine co2-a te mikroelemenata i makroelemenata brzo će se rasprostraniti po dnu i formirati prekrasan zeleni tepih. Kad se priča o makroelementnima misli se na održavanje razine fosfata iznad 0.5ppm-a, te nitrata iznad 5 ppma, ali i dodavanje tekućeg željeza.

Ako planirate sadnju glossostigme računajte da ju je najlakše saditi u šljunak(pijesak) sitne granulacije od 0-2 mm. U tako sitnoj podlozi stabljike će najlakše razviti male korjene koje će održavati biljčice na dnu. Sadi se pincetom, tako da se biljka podjeli na pojedinačne biljčice sa dva lista, koji se zatim upikavaju u podlogu. Ukoliko pojedinače biljke nisu razvile korjen, dovoljno je pustiti ih da plutaju dan-dva po površini akvarija i problem je riješen.

Kao napomenu izdvojio bi da je ova biljka posebno osjetljiva na sredstva za alge, što sam se i sam imao prilike uvjeriti

.
Inače, kolega TuljanGlossostigmu elantoidesuzgaja u običnom lavoru.

Dovoljno je na dno lavora staviti zemlju za cvijeće, preko zemlje par cm sitnog šljunka i zasaditi 'glossu'. Lavor mora biti na otvorenom(naravno proljeće, ljeto), ali ne na direktnom sunčevom svijetlu, već u sijeni. Nije potrebno dodavanje co2, već samo redovito gnojenje. Ubrzo ću i sam probati ovu metodu, pa očekujte iscrpniji izvještaj...

Pozdrav...