Poštovani kolege, molim vas za konstruktivnu raspravu u ovoj temi, odnosno ako nešto tvrdite to isto podkrijepite dokazima.
Nisam mislio odgovarati na netočne tvrdnje kolege Blu-a ali kako je rasprava krenula u smjeru da članovi foruma podržavaju jednoga ili drugoga a bez konkretnih dokaza da su nečije tvrdnje točne moram demantirati netočne navode:
Moj citat:
Problem se javlja u malim filterima u kojima je velika brzina kretanja i voda umjesto da prolazi kroz materijal ona ga zbog sile manjeg otpora zaobilazi (u keramici se vrši biološka filtracija ali u gotovo neznatnoj mjeri jer nema protoka vode kroz materijal već samo nepravilnog kapilarnog kretanja koje zbog velike turbulencije ne osigurava optimalan ulazak "biološki nečiste vode" i izlazak "biološki čiste vode")
Bluov citat:
To nije istina, u malim filterima je spor protok, filteri gdje se može koristiti keramika ili sintetičko staklo imaju spor protok koji nema utijecaja na symbiont (mehaničkog, da ga okreće ili slično), omijer volumena filtera i protoka kroz filter je sličan u svim filterima, manji filteri imaju manji protok, veći filteri veći protok tako da je filt. medij u sličnoj okolini u većini filtera.
Odgovor:
Ja sam pisao o sporom i brzom kretanju fluida (vode), odnosno o relativnim brzinama. Voda tjerana pumpom je relativno brza a brzina se povečava što je promjer cijevi manji... U svakom slučaju prema zakonima fizike što je brže kretanje vode to će ona više i brže obilaziti svaku prepreku na koju naiđe zbog manjeg otpora...
Moj citat:
Otvori ili pore su u keramici i sintetskom staklu vrlo sitne i nepravilnog su oblika a zbog fizike sila koje vladaju u zatvorenoj cijevi sa strujanjem tekućine dolazi do taloženja čestica nečistoča, algi i plaka na površinskom sloju keramike i do vrlo brzog začepljenja pora na površini ovih materijala...
Bluov citat:
Na žalost u ovom dijelu teksta se tkz plak koji je u stvari bio film i znak uspiješne kolonizacije bakterija postavlja u kontekst i kao signal loše i neadekvatne filtracije, to nema smisla. Pore, vrlo sitne, u sintetičkom staklu npr se opet stavljaju u kontekst nečeg lošeg što opet nema smisla jer to nema nikakav utijecaj na bakterije osim sto materijal tipa spuzva ili plastika sa velikim porama i prolazima ne predstavlja ništa za kolonizaciju bakterija osim praznog mijesta gdje se ne mogu naseliti. Sitne pore, kanalići i unutarnja nepravilna struktura tih pora imitira prirodu gdje se u poroznom materijalu vrši filtracija mora, jezera...
Odgovor:
Blu, ne znam koji si završio fakultet, ja sam na veterinarskom a potom i na agronomskom fakultetu učio jako puno o bakterijama, o biologiji, biokemiji, fizici a posebno o mikrobiologiji jer je upravo ona osnova za liječenje mnogih bolesti...
Moram poštovanim kolegama kazati nekoliko informacija o tome što se događa na površini svih tijela u filteru, na filter materijalima, u cijevima i na podlozi.
Naime, na površini svih tijela u roku od nekoliko sati, počinju se prihvačati slobodno plivajuće bakterije koje se međusobno povezuju i vrlo brzo formiraju mrežastu strukturu tkz: MATRIKS.
Matriks se stvara na način da bakterije luče bjelančevine i polisaharide te tako izgrađuju mreže na koje se prihvačaju druge bakterije, alge i planktoni. Međutim, ta struktura izgrađena od polisaharida i bjelančevina jeste ljepilo koje bakterije čvrsto drži u toj strukturi kako ih ne bi odnijela voda sa toga mjesta...
Fotografija: shematski prikaz Matriksa i fotografija prikazuje faze stvaranja bio filma na podlozi

Dakle, stvoren je tkz. BIOFILM. Biofilm je gusta struktura koja je sastavljena od: STOTINJAK VRSTA BAKTERIJA, od ALGI, od PLANKTONA, od SLUZI, od NEČISTOČA IZ VODE I od MINERALNIH PLOČICA. Taj biofilm ovisno o nečistočama u vodi može biti od 1 mikrona do cca 1 do 2 mm na površini keramičkog valjka koji se nalazi u Turbulentnoj vodi.
U biofilmu postoje vrlo sitne pore kroz koje se voda jedva kreće a imam jedan prikaz kretanja kroz Bio film na ovom videu:

Prema zakonu fizike a vezano za dokaz da je uz samo tijelo koje se nalazi u kretajućem fluidu, kretanje istoga puno manje a uz samo tijelo kretanje iznosi 0, te tada dolazi do taloženja čestica koje se nalaze u vodi, također dolazi i do taloženja MINERALA. Uz taloženje minerala tu se nalaze bakterije i alge koje također vrše kalcifikaciju Matriksa pa već nakon mjesec, do mjesec i po dana, VANJSKA POVRŠINA KERAMIČKOG VALJKA JE PREKRIVENA TANKIM KALCIFICIRANIM SLOJEM.
Evo i nekoliko fotografija koje prikazuju u kojoj mjeri biofilm prekriva površinu recimo keramičkog valjka ili plastike koja se isto koristi za biofiltraciju:

Evo i nekoliko fotografija biofilma pod povečanjem:

Evo i fotografije gdje bakterije zajedno sa algama stvaraju bio film:

Već sam prije napisao da predfiltracija može smanjiti debljinu plaka (biofilma) na površini keramičkih valjaka ali isto tako na svim površinama i filtera i cijevi tako da ću samo ilustrirati svoje tvrdnje fotografijom kako izgleda filter pred pranje i grafičkim prikazom strujanja vode smanjene brzine bez predfiltera i sa predfilterom:

Moj citat:
Spužve koje se koriste u akvaristici za biološku filtraciju imaju veličinu otvora od 1mm pa na manje (postoje i spužve za mehaničko sakupljanje nečistoča ali one imaju veće otvore). Ove spužve osiguravaju protok vode ali zbog otpora materijala malo se i usporava brzina protoka a površina sintetičkih vlakana u spužvi toliko je velika da je na njoj naseljeno jako mnogo i aerobnih i anaerobnih bakterija. Anaerobne bakterije žive u kolonijama u svakoj začepljenoj pori i na svakom prostoru spužve koji je prekrio talog algi, otpada i kolonija aerobnih bakterija...
Blu citat:
Tu ima dosta netočnih stavki, površina sintetičkih vlakna i strukture za kolonizaciju bakterija u spužvi je vrlo mala i zanemariva u odnosu na unutarnju strukturu medija od sintetickog stakla. Vec sama konstatacija da spuzva ima pore od 1 mm koje su ne prevelike nego enormno velike za bakterije pokazuje da je u startu 50 % spužve nekoristan prostor sto se tiče bakterija, ostalih 50 % su gruba vlakna vidljiva oku sto opet ne predstavlja veliku povrsinu za naseljavanje bakterija.
Odgovor:
Blu, spužve koje koristimo u akvaristici imaju otvore manje od 1mm a idu prema dolje do veličina označenim u mikro metrima. Slažem se da je struktura medija od keramike, sintetičkog stakla a i ugljena puno veča ali je NEKORISNA u malim filterima sa velikim protokom vode i zbog zakona fizike i zbog plaka koji prekrije njihovu površinu i tako NE DOZVOLJAVA DA VODA PRODRE U NJIH!
Blu citat:
Spužva može vrlo tesko stvoriti anaerobne zone za denitrifikaciju, da bi se one uopće stvorile u spužvi ona se mora napuniti krupnom nečistoćom koja će truliti unutar spužve a to nije dobro riješenje za akvarij kao ni za filtraciju. Svaki medij koji ima vidljive pore a to je spužva i plastični filt mediji su enormno aerobni u odnosu na ostale biološke filt medije.
Odgovor:
Blu, sam si gore napisao da se stvara biofilm a u donjim slojevima bio filma su anaerobni uvjeti. Uz navedeno u spužvi zbog začepljenih čestica prljavštine a ujedno i bio filma, vjeruj mi, ima dosta anaerobnih uvjeta. Međutim, već su kolege prije napisali: GLAVNINA ANAEROBNE DENITRIFIKACIJE ODVIJA SE U PODLOZI.
Blu citat:
Npr jedan od najboljih medija za dentitrifikaciju je aktivni ugljen koji ima najvecu poznatu povrsinu pora i prostora/volumena za naseljavanje bakterija, cak i u ugljenu se denitrifikacija radi u unutrasnjosti granule a ne na povrsinskom sloju, bilo tko može uzeti granulu ugljena pa vidjeti koliko pora golim okom na njemu vidi, više manje golim okom se uopće ne vide pore a one su velike za denitrifikaciju vec se ona vrsi u unutrasnjosti ugljena gdje su sitnije pore koje možemo vidjeti samo jakim mikroskopima.
Odgovor:
Blu, u malim filterima sa brzim protokom vode zbog zakona fizike i stvaranja plaka koji sprječava prodor vode u mikro pore ova tvoja tvrdnja ne stoji.
Još jednom napominjem, ova tema se odnosi na filtere manjeg volumena sa relativno velikim protokom (brzinom kretanja) vode.
Također napominjem da u takvim uvjetima a
zbog zakona fizike vezano za kretanje vode u zatvorenim cijevima a i
zbog stvaranja biofilma na površini keramičkih valjaka, valjaka od sintetičkog stakla i drugih materijala koji imaju sitne pore nepravilnog oblika, ti su materijali NEPOTREBNI jer se u njima
ne može u takvim uvjetima vršiti ono za što su namijenjeni (denitrifikacija).