Travanj 30, 2025, 15:26:20 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Zeleni zid  (Posjeta: 10939 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pravda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Zeleni zid
« u: Lipanj 28, 2010, 18:12:50 poslijepodne »
Zanima me da li je netko od vas radio zeleni zid od riccie ili mahovine u akvariju?Cunjajući po ebayu naišao sam na takve zidove koji se koriste umjesto pozadina,a može se kupiti okvir i mrežica gdje se to slaže.Ja bih to izveo onako po naški samo sa kojekakvim mrežicama,kao što imam i kamenje umotano u ricciu,koje već imam u rezervi poprilici,a palo mi na pamet mrežica za stiropor,neznam da li bi ona bila pregusta,ali mi se čini lakša za manipulaciju od mrežica koje budu na kutiji sa kiwijem ili slične i imam je u izobilju :)
Već sam si ja to u glavi otprilike zamislio,ali nisma siguran da li bi bilo bolje da stavim ricciu ili mahovinu?!?

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Zeleni zid
« Odgovori #1 u: Lipanj 28, 2010, 18:45:07 poslijepodne »
Zanima me da li je netko od vas radio zeleni zid od riccie ili mahovine u akvariju?Cunjajući po ebayu naišao sam na takve zidove koji se koriste umjesto pozadina,a može se kupiti okvir i mrežica gdje se to slaže.Ja bih to izveo onako po naški samo sa kojekakvim mrežicama,kao što imam i kamenje umotano u ricciu,koje već imam u rezervi poprilici,a palo mi na pamet mrežica za stiropor,neznam da li bi ona bila pregusta,ali mi se čini lakša za manipulaciju od mrežica koje budu na kutiji sa kiwijem ili slične i imam je u izobilju :)
Već sam si ja to u glavi otprilike zamislio,ali nisma siguran da li bi bilo bolje da stavim ricciu ili mahovinu?!?

Ja sam imao zid od mahovine. Podloga mi je bila mrežica za komarce koju sam izrezao po veličini akvarija. Na gornje čoškove sam zalijepio gumene priljepke, a donji dio je bio malo ukopan u podlogu. Bitno ti je da mahovinu postaviš nit po nit na mokru mrežicu, i to jednolično. Nakon tog sam uzeo flaks i sve prošio njime da ne padne. Nemoj stavljat cijele grmiće mahovine jer ti se nece lijepo zgusnut. Kad mahovina počne rasti, obavezno šišaš vrhove. Za 2 mjeseca će se skroz raširit po mrežici, i ostaje samo s vremena na vrijeme pošišat :D   Isto možeš s ricciom.

Sretno!!

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Lipanj 28, 2010, 18:46:44 poslijepodne »
Bolje stavi mahovinu jer ti se riccia bude odvajala pa buš imal ružne rupice po svojem zideku.
Po mogućnosti christmass moss  ;)
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 28, 2010, 21:41:47 poslijepodne »
Mislim da ću ipak sa ricciom probati,morat ću je još malo prikupiti i nažicati,pa probam neki zidić složiti

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 28, 2010, 22:08:39 poslijepodne »
Evo ti par savjeta za ricciu budući da je moj trenutni postav upravo napravljen s njom. kao što znaš to je površinska biljka i Amano ju je prvi poćeo vezati za panjeve i stavljati pod vodu. Postavi  s njom su jako ljepi, ali i jako kratki. Par naćina je da ju vežeš za kamen, drvo, plastiku i stavljaš na dno. Ja sam koristio svašta, od flaksa, veće za krumpire, mrežice za komarce... i u svim slučajevima riccia probije kroz rupice, ma kolko god one male bile. Zid ti neće dugo trajati zbog uzgona. Riccia fakat jako perla i kisik ju stalno vuće prma gore, tako da će ti se svaka 2-3 tjedna max odvajati i ponovno ćeš ju morati vezati. To je još i optimističan scenarij ako nemaš živahne ribe, ako imaš sijamce, amcistruse... onda ćeš to morati raditi i češće. S mahovinama ćeš imati puno manje problema. Za napraviti zid od mahovine (riccie) bi ti preporučao onu željeznu mrežu koja se koristi kao sito za pijesak. Ima je za kupiti u svakoj željezari. Lagano se reže i da se oblikovat savijanjem tako da ne bi trebalo biti problema. Uskoro ću staviti sliku u svoju temu pa ćeš moć vidjet o ćemu pričam. Nadam se da sam pomogao  ;)

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Lipanj 28, 2010, 22:25:01 poslijepodne »
Evo ti par savjeta za ricciu budući da je moj trenutni postav upravo napravljen s njom. kao što znaš to je površinska biljka i Amano ju je prvi poćeo vezati za panjeve i stavljati pod vodu. Postavi  s njom su jako ljepi, ali i jako kratki. Par naćina je da ju vežeš za kamen, drvo, plastiku i stavljaš na dno. Ja sam koristio svašta, od flaksa, veće za krumpire, mrežice za komarce... i u svim slučajevima riccia probije kroz rupice, ma kolko god one male bile. Zid ti neće dugo trajati zbog uzgona. Riccia fakat jako perla i kisik ju stalno vuće prma gore, tako da će ti se svaka 2-3 tjedna max odvajati i ponovno ćeš ju morati vezati. To je još i optimističan scenarij ako nemaš živahne ribe, ako imaš sijamce, amcistruse... onda ćeš to morati raditi i češće. S mahovinama ćeš imati puno manje problema. Za napraviti zid od mahovine (riccie) bi ti preporučao onu željeznu mrežu koja se koristi kao sito za pijesak. Ima je za kupiti u svakoj željezari. Lagano se reže i da se oblikovat savijanjem tako da ne bi trebalo biti problema. Uskoro ću staviti sliku u svoju temu pa ćeš moć vidjet o ćemu pričam. Nadam se da sam pomogao  ;)

slažem se za ovo s mrežom. Ja sam se tog sjetio kad sam več imao zid od mah. pa mi ga se nije dalo raskopavat. Imam aluminijsku mrežicu. Super se može oblikovat, puno je jednostavnije tako nego s ovom za komarce. Meni je riccia ljepša za oblikovat zid, al stvarno ju je teško zadržat na mjestu. Preporucio bih mahovinu :)

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 28, 2010, 22:45:42 poslijepodne »
Uskoro ću staviti sliku u svoju temu pa ćeš moć vidjet o ćemu pričam. Nadam se da sam pomogao  ;)

Da nisam želio pomoć,nebih otvarao ovu temu,jer zašto bih izmišljao toplu vodu,ako je već netko izmislio :D Čekam onda slike da vidim kako to izgleda,ovo što sam vidio na ebayu je sa mahovinom ,a prodaju kao "specijalne žice" za takve stvari,koliko sam vidio metalna mrežica sa otvorima oko 3mm i kao ono gratis gumeni priljepci,u biti budu dvije mrežice i dva priljepka.Mahovina mi isto dosta raste,trebat ću je uskoro šišati,pa ću vidit kako dalje,uglavnom čekam slike :up:

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #7 u: Lipanj 28, 2010, 23:23:48 poslijepodne »
o..i ja jedva čekam fotke!!!
:AkTer:

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 29, 2010, 20:25:27 poslijepodne »
Evo,ovako bih nešto pokušao napraviti:

Ja bih u biti jednu bočnu stranicu za probu tako napravio,sad sam malo sređivavo teglu,to jest povadio sam krupno kamenje i posuo pijeska,vidim i da mi se mahovine nakupilo,samo je nebih još šišao,jer ima malih kozica.
« Zadnja izmjena: Srpanj 03, 2010, 06:39:13 prijepodne od pravda »

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #9 u: Lipanj 29, 2010, 22:46:47 poslijepodne »
uuu ovo je drama(izgled zida na slikama) :drool:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 30, 2010, 01:02:39 prijepodne »
da ovo je fora akvarij s dve vrste mossa. Iza je christmass moss koji bi ti i ja preporučio da staviš, a na panju je flame moss koji mi je mrak.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 02, 2010, 21:59:07 poslijepodne »
Još nisam krenuo u realizaciju,nema se baš cajta,a i mahovina mi je puna kozica,bebaća,pa ću malo još sačekati,a do tad skupljam informacije,pa da krenem opet sa upitima.Dakle koliku dužinu mahovine,otprilike da stavim na zid u početku,naravno da će brzo narasti,ali me zanima za početak,da znam da li ću imati dosta svoje ili ću morati još nabaviti.Kad budem zidić radio,htio bih da bude odmah gotov,da ne moram stalno vadit van,neće biti veliki oko 20x25cm,tako otprilike kolika mi je jedna bočna stranica.

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 02, 2010, 22:22:59 poslijepodne »
zašto samo na bočnu(je li to samo proba prije nego što staviš na stražnju ili...?)
uglavnom se mahovina treba staviti u što tanjem sloju,mislim da će biti dovoljno koliko god da je imao :up:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 02, 2010, 22:32:17 poslijepodne »
Za početak bi samo bočnu,pa ako bude ok,kad skupim mahovine,tada bih i zadnju "okitio".

Offline luxy

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 02, 2010, 22:36:48 poslijepodne »
tako sam i mislio :up:

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Srpanj 02, 2010, 22:39:33 poslijepodne »
ajd baš me zanima kak će ti ispast..svojevremeno sam dolazio u napast da to napravim, al onda malo slikice i filmići na jubituu su me odgovorili..jer hebeno ružno izgleda na početku kad tek počne probijat van  :D :D..al bi reko da sa vesiculariom ne bi to ok izgledalo..već bi trebala bit christmas moss... -?

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 03, 2010, 07:00:50 prijepodne »
Evo ima i mućaka među akvarističkim stranicama,naime stranica killies.com,uvaljuje "smeće u pozadini",a to je prijavljeno tek nedavno pa preglednici,google i ostali upozoravaju na opasnost,stoga sam izmijenio slike u temi.

A sad još malo o zidu,gledam na netu Nano moss ili Amblystegium serpens,pa me zanima da li neto od vas ima istu i kakva je,da li bi se sa njom to moglo izvesti,jer mi se čini da ju nebi trebalo puno šišati.

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #17 u: Srpanj 04, 2010, 12:53:52 poslijepodne »
Ja sam pokušao staviti na zadnju stranicu mrežu s mahovinom, ali problem je što gornji dio bliže svjetlu raste brže i ostavi u hladu donji dio. Tako da gornji dio izgleda super, ali od sredine do dolje katastrofa - probila je gdje koja kroz mrežu i to nakon 4 mjeseca. E sad imam i druge biljke koje također rade hlad pa mislim da je ok stavljat takvu pozadinu samu u slučaju da se ne stavljaju ostale biljke u zadnji plan. Stavio sam Vesicularia dubyana i meni izgleda ok - ono što je naraslo.
live long and prosper

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 04, 2010, 14:03:41 poslijepodne »
4 mjeseca, to je jako puno. Meni riccia koja ipak brže raste od mahovine probija u roku tjedan dana, a da izgleda skroz zgusnuto i da se ne vidi mrežica treba jedno 3 tjedna. Sumnjam da s mahovinom može biti razlika veća od mjesec i pol. Kad raste tako neravnomjerno, treba samo šišati dio koji brže raste i to je sve.

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Mikraš!
« Odgovori #19 u: Srpanj 04, 2010, 15:06:44 poslijepodne »
Pa gornji dio je šišan tri puta dosad, ali čini mi se da nema pomoći za donji odnosno morao bih potpuno maknuti biljke zadnjeg plana koje rade sjenu, a to znači potpunu promjenu layouta. No to će se i dogoditi na jesen pa ću vidjeti da li ću ići na zid s mahovinom bez pozadinskog bilja ili ga uopće neću stavljati. Ovo na fotkama super izgleda, a čini mi se da i nije neki bed održavati. Samo da se ne pojavi končasta...
live long and prosper

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Srpanj 04, 2010, 15:10:59 poslijepodne »
problem kod ovih zidova je i što mahovina na sebe vuće sve čestice zmazanoće iz vode.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 04, 2010, 15:23:44 poslijepodne »
Prvobitno sam mislio sa ricciom to uraditi,jer je recimo jednolično izrasla oko velikog plosnatog kamena i to vrlo brzo,a pošto je naslonjen na stranicu,sad raste i sa druge strane.Ovo sa smećem ste u pravu,imam više smeća u mahovini nego u filteru  :D

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Mikraš!
« Odgovori #22 u: Srpanj 04, 2010, 16:43:08 poslijepodne »
Yup, to je istina iako ja imam i mahovinu na panju na kojoj ima puno više smeća nego na ovoj u mreži.
live long and prosper

Offline Tanit

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
« Odgovori #23 u: Srpanj 05, 2010, 14:23:21 poslijepodne »
ima li veze blizina grijača uz mahovinu tu? padaju mi na pamet neke moguće ideje za skrivanje dijela unutrašnjeg filtera sa tim zidom  -?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Srpanj 05, 2010, 17:21:16 poslijepodne »
pa mahovine obično preferiraju hladniju vodu, tako da nisam siguran kako će ti to uspijet, ali meni je rasla blizu HQI lampe tako da bi ti ćak i moglo uspijet. treba probat.