Zbog relativno velikog broja riba u vodi mora biti i dovoljno fosfata, amonijaka i NO3....Kada sam svakodnevno dodavao makroelemente dobio sam Staghorn algu koju sam unuštio smanjenjem prehrane (smanjenje fosfata, nitrata i amonijaka), te smanjenjem osvjetljenja s oko 1,2w/l na oko 0,8w/l te ukidanjem dodavanja makroelemenata fosfata i kalija (kojih ima i u ProFitu kojega dodajem redovito)
Gore sam izdvojio sta nije bas tocno.
Ja se nisam htio mjesat u ovu raspravu jer nisam uzgajao biljku iz naslova nikada, a ne volim laprdat bez pokrica i to nikad ne radim. Al ove slike koje si stavio pokazuje i druge biljke koje sam imao prilike drzat, i one su daleko od zdravog stanja i pokazuju tipican nedostatak makrolemenata pri jakom svjetlu. Znaci nije tu problem samo sa tom biljkom.
Sa tvrdocom i temperaturom takvo stanje biljaka isto takoder nema veze: pogledaj moje akvarije i reci da li sta biljkama u njima fali, a koristim odavno samo zg vodu od kh=16, gh=20-25 koju tretiram sredstvom za pripremu vode...temperatura od 27-28C je normalna i pri toj temperaturi bi mogao jedino eventualno imat problema sa mahovinom i nekim papratima jer su one ljubitelji nizih temperatura.
Takoder koristio sam i profito, i pri tolikom svjetlu kojeg ti imas u akvariju, to sta ima sastojaka nekog makroelementa u njemu nema teorije da bude dosta.
Znaci ako ne zelis trpat makrolemente trebas pocet o temelja: a to je svjetlo koje diktira sve. Smanji ga onda jos, ostavi samo dvije lampe duz akvarija sa reflektorima, pa ce mozda biti dosta to sta ribe pokake i to makro i mikroelemenata iz profita.
U tome lezi i tajna akvarija od prije jer su svi koristili malo svjetla...to sta Vedran kaze max 0.5W t8 rasvjete pa nije trebalo dodavat puno toga sa strane, i sve je bilo puno lakse i stabilnije. Tako radi i slavni mr. Amano, sa malo svjetla. Vise svjetla vise svega, gnojenja, co2, a necete vjerovat s koliko malo svjetla biljke mogu rast bez ikakvih problema.
Eto samo toliko od mene i naravno sve dobronamjerno.

p.s sta mislis zasto meni svjetlo gori samo 8 sati? Samo zbog ovoga sta sam prije napisao, i uzivam. Ne moram cesto sisat, ne moram trpat svega na tone, a boca co2 traje skoro godinu.