|
Primijeaena legla meduza usred zime |
 |
 |
Ako se ova pojava nastavi u ljeto ae brojne meduze biti ozbiljna prijetnja kupaeim. |
|
|
 |
Proteklih su nas dana pomalo iznenadile dojave ribara da se u vodama pred obalom zapadne Istre još nalaze meduze vrste pelagia noctiluca, koje u dodiru s kožom uzrokuju neugodne opekline |
|
 |
Dosad se u vodama sjevernog Jadrana ova vrsta meduza obieno pojavljivala poeetkom ljeta i nestajala u prvim zimskim danima, pa je njezina prisutnost u ovo doba godine vrlo neuobieajena. Objašnjenje smo potražili u Zavodu za istraživanje mora Instituta 'Ru?er Boškovia', gdje smo razgovarali s dr. Danilom Degobbisom, koji se upravo bavi ovom nesvakidašnjom pojavom u Jadranskom moru.
Prema njegovim rijeeima posljednji je cjeloviti ciklus pojave pelagije noctiluca, koja inaee obitava u Sredozemnom moru, u Jadranu zabilježen na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete godine prošlog stoljeaa. To je bilo jedno od njenih cikliekih pojavljivanja u Jadranu, koje se prati od 1900. godine, a uzrokuje ga 'eksplozija' vrste, ra?anje meduza u neuobieajeno velikom broju, koje potom gibanjem morskih struja kroz Otrantska vrata doplutaju u Jadran. Kako struje prolaze uz našu obalu od juga prema sjeveru, najsjevernija toeka do koje je dospjela ova vrsta meduza je Tršaanski zaljev, u kojem ugibanjem završava njen životni ciklus.
Pretprošle godine, kada je zabilježena pojava meduze uz obale Tirenskog mora, izgleda da je poeeo novi ciklus ra?anja, u neuobieajeno velikom broju, ove lijepe, ali neugodne meduze. U proljeae prošle godine, kada obieno dolazi do najveaeg razmnožavanja, pelagia noctiluca je ušla u Jadran. Njen su put pratile ustanove koje proueavaju zbivanja u našem dijelu Jadrana, u Dubrovniku, Splitu i Rovinju. Poeetkom ljeta se ova meduza pojavila uz južnu obalu Istre, pa je pronalažena na plažama Premanture. Daljnji njen prodor na sjever zaustavila je ljetna struja koju uzrokuje rijeka Po, dovodeai velike kolieine vode s ledenjaka u Alpama, pa postaje jaea od morske i zaustavlja uobieajena gibanja mora u najsjevernijem dijelu Jadrana, tvoreai svojevrsnu 'baru'.
Kada je u listopadu ponovno uspostavljeno 'normalno' strujanje, pelagia noctiluca je krenula na sjever, pa je primijeaena uz zapadnu obalu Istre i u Tršaanskom zaljevu. Prema uobieajenom scenariju, koj

Evidentirano
« Odgovori #1 u: Siječanj 27, 2005, 09:44:00 prijepodne »
nemojte se kupat 

Evidentirano
« Odgovori #2 u: Siječanj 27, 2005, 10:32:00 prijepodne »
Ja idem na Koreulu i brijem da im je do tam teško odplivati...

Evidentirano
« Odgovori #3 u: Siječanj 27, 2005, 10:47:00 prijepodne »
decki, pustite vi to....mene je jedna uhvatila za hm...  nazovimo moju pozadinu - ni dobo...  doduse ne noctiluca ali... savjet:ak vam se desi nekaj slicno - odmah s guzom u vrucu vodu...  svebestije u Jadranuimaju termolabilan otrov (dakle vrucina spasi stvar) 

Evidentirano
« Odgovori #4 u: Siječanj 27, 2005, 15:07:00 poslijepodne »
Ja taka i tak sve utucem u akvarijpa nemam za ljetovanje

Evidentirano
Ludim smatraju onoga čije se ludost ne poklapa sa ludošću većine!
|
|