I ja sam imao problema sa silovitim odspajanjem spojeva kada sam spajao staklene difuzore. Doskočio sam tome tako da sam zagrijao gumena crijevca pa ih nataknuo na onaj širi dio staklenog difuzora odnosno brojača mjehurića...
Ciljano sam te pitao da li si preko noći puštao CO2 u akvarij jer to nije preporučljivo, biljke ga po noći ne koriste te dolazi do njegovoga gomilanja i zasićenja vode.
Ph vode je u izravnoj vezi sa količinom otopljenog CO2 i karbonantnom tvrdoćom vode, te ako imaš relativno mekanu vodu potrebno je puno opreza prilikom dodavanja CO2 jer njegovim dodavanjem snižavaš ph vode. Iako sada svi možemo nagađati što se događalo kod tebe je
možda bilo ovako: Pošto kažeš da si puštao CO2 preko noći postoji velika mogućnost da je u akvariju dolazilo do naglih promjena ph, a pri nižim vrijednostima ph CO2 je vrlo otrovan. Tu bi u prilog išla i tvoja pretpostavka da nisi dodavao previše CO2, ALI ako je ph bio nizak onda je ipak vrlo lako moglo doći do trovanja riba s CO2... što se kod tebe i dogodilo... Prozračivanje je u ovome slučaju presporo, te si dobro napravio zamjenom dijela vode.
Jasno mi je da si se sada gadno opekao, ali kada se malo odvažiš i ponovno odlučiš s time poigrati, OBAVEZNO postavi brojač mjehurića tako da znaš koliko CO2 puštaš u akvarij, sada te fino zafrknuo dropchecker... Na tu litražu i osvjetljenje, te na tu vrstu dufuzora počni sa nekih 2-3 mjehurića u sekundi... to ti kažem ovako odokativno, vidim da se u drugoj temi raspituješ za nabavku digitalnog ph metra pa ćeš s njime najpreciznije odrediti točno koliko CO2 je potrebno tvojem akvariju... također razmišljaj o nabavci elektromagnetskog ventila za bocu tako da ti automatski prekine dotok CO2 noću...
aj sretno!