Pozdrav
Radim DIY "kranister filter " od nekih 30L i trebam filter medij . Gladam po online trgovinama plave filter spužve od 50x50 su po 130kn i to mi se čini puno . Da li se ta spužva i poro ringovi mogu nambaviti negdje drugdje u renfuzi , pogotovo ringovi i ostali biološki filter medij ?
Unaprijed Hvala
L.p,
Marin
Dobro pitanje! Mnogi ostavljaju samo spužvi, neki napune filter sa keramikom, staklom i sl., a neki kombinaciju.
Ne bi bilo loše da odgovoriš na par pitanja..
Koliki je akvarij?
Biljni akvarij ili ciklidi?
Ako je biljni kolika je biljna masa?
Koje i koliko riba?
To su neka osnovna pitanja na koje bi trebalo odgovoriti pa će se filter materijal prema tome i slagati.
Ja recimo imam na 250L dva filtera (ukupno 20L filter materijala). I tih 20L je isključivo pumice kamen (ultra porazan kamen) - zapravo je to isto kao i Seachem Matrix. Samo što sam ja kupio 20L za 15€ a Seachem Matrix bi valjda platio 100€. To je jedino radi biološke filtracije i da mi izvlači nitrate pa mi biljke sporije rastu. Spužvi nemam. Jedino stavim malo vate u gornje košarku filtrima da mi pobere osnovnu zmazanoču pa to zamjenim 1x mjesečno. Nemam problema s algama i sl.
To je uvijek moja preporuka. Ali ljudi imaju dobre rezultate i sa spužvom. Samo treba znati kaj radiš.