pozdrav!
za pocetak cu probati u sto kracim crtama opisati situaciju

negdje prije sam saznao da brat prijateljice moje djevojke ima crvenouhu kornjacu koja zivi u jako losim uvjetima...
nisam puno dvojio, ponudio sam se da je udomim...
osposobio sam akvarij koji mi je stajao...znam da to ne zadovoljava njene potrebe u potpunosti, ali negdje sam morao krenuti...nakon sto kazem dimenzije akvarija znam sto me ceka, jer poznato mi je da crvenouhe kornjace i zlatne ribice nebi trebale zivjeti u tegli krastavaca...letimicno sa pokupio osnovne informacije i negdje sam procitao da je za odrasslu zenku adekvatan akvarij od 400 litara dok je za muzjaka dovoljno i 200...
ova, sada vec moja, kornjaca nije jos odrasla...ili je zbog zivotnih uvjeta tolika kolika je...duzina mozda 10 cm...vi cete bolje znati kad vam kazem koliko je stara...
tu se moram vratiti na njen dosadasnji smjestaj...kako sam cuo to je bila plasticna posuda...mislio sam jadna zivotinja zivi u onoj plastici s palnicama i mosticima...
NO MEDJUTOA...danas kad sam je isao pokupit ostao sam sokiran...
naime, kornjaca 6 prokletih godina zivi u plasticnoj posudi za kolace dimenzija 25x15 cm...dubina posude je mozda 8 cm...znavi voda joj je bila do koljena...u posudi je bio komadic neke mramorne ploce kao otocic...
naravno da u tome nije bilo ni filtera ni grijaca, a posuda je bila prekrivena poklopcem, ali ne do kraja kako bi imala zraka, a nebi mogla izaci van...dakle i svjetlo nula bodova...
evo lose mi je dok ovo pisem...
da se vratim na ovo sto sam ja slozio...
naglasavam da je to rjesenje za prvvu ruku...ili cu je udomiti ako se pojavi nekakav ozbiljan covjek koji ce joj pruziti uvjete ili cu ja krenuti slagati nesto sto ce biti dimenzija koje su primjerene ovoj napacenoj zivotinjici...skloniji sam drugoj opciji, jer sam se zaljubio na prvi pogled...
njen novi dom je dimenzija 60x30x30...
filter je unutrasnji atmanov...i vise nego dovoljan cak i kad bi akvarij do kraja bio napunjen vodom, naravno tu je i grijac, a temperaturu vode drzim na 26 stupnjeva...
posto sam htio da akvarij bude i mom oku ugodan malo sam mozgao pa napravio iduce...filter sam polozio na dno...namucio sam se da od neke pleksiglas police izrezem pojacanja za filter i njih poslozio okolo...