Da, to bi bilo dobro, imati higrometar pa mjeriti, ali biljke su prilagodljive, dok god ideš postupno s otkrivanjem ne budu propale, možda s emalo osuše, ali se brzo oporave. Kao dokaz prilažem svoju najdražu "wabi-kusu" (uvjetno rečeno), pola prirodnu, a pola aranžiranu.
Sve je počelo s kamenom koji drži panj da ispluta. Na njemu je otprije bilo vodene mahovine, ali je zanimljivo da je kamen bio van vode par mjeseci. Vlaga je "uskrsnula" mahovinu koja je prekrila cijeli kamen, a onda se pomalo na tom dijelu počele skupljati komadići biljaka koje ne bi pokupio kod šišanja i lagano rasti van vode.
Alternantherui
Rotalu sam ja dodao i to je to. Otprilike 5 cm ispod lampi, poklopca nema, znači vlaga je malo viša nego u sobi, a biljke uspjevaju. Bitno je jedino da su im "noge mokre"

Na istu foru sam uzgajao biljke i u prošlom setupu, fora mi je to.
Kaj se tiče kugli, ja sam koristio kokosova vlakna i aquasoil...al nisam baš zadovoljan, čini mi se da je malo "pretvrdo" pa se biljke teško ukorijenjuju. Za ubuduće bi svakako probao sphagnum mah, samo moram vidjeti di se može nabaviti, a da nije usitnjeni treset nego baš suha mahovina.
Definitivno bi bilo jednostavnije, brže i bolje imati u emerznom uzgoju biljke pa ih vezati oko kugli u odnosu na akvarijske, submerzne biljke...brže i lakše bi se prilagodile i krenule rasti. Sad kad malo zatopli ću se potruditi nabaviti tu mahovinu pa pokrenuti isto malo više tih kugli, pa da vidimo kak bude išlo.
Kaj se tiče forme, mene najviše muči urođena tendencija da natrpam 28 vrsta biljaka na malu kuglu...trebalo bi koristi 3, max. 4 vrste i to jednu koja raste visoko, jednu za "srednji plan", jednu tepih biljku i neku koja se objesi prema dole...i to je to.