Pozdrav svima,
Novi sam u svijetu akvarija, nakon višegodišnjeg prijateljevanja s papigama....
Prije par dana sam kupio 45-litarski akvarij, uz njega filter (mehanički, kemijski, biološki) s integriranom pumpicom za zrak, protok vode 380 l/h, namjenjen za akvarije od 50 do 100 litara. Uz to šljunak i par umjetnih biljaka. Vodu sam tretirao s Tetrea aquasafeom i jedan dan je radio bez ribica (znam, cikoiranje treba trajati puno duže, i tu sam pogriješio). Sutra sam donio 3 pajčolanke (tražio sam što manje, tj. mlađe). I već sutra, jedna najmanja, od možda 3 cm, već je lagano bila pri dnu, sljedećeg dana ulavnom sjedila po filteru, slabije jela, nije bilo nikakvih bijelih točkica ni vanjskih znakova bolesti. Nažalost jučer je uginula. Pokušao sam s mijenjanjem vode (50%), izgledalo je da je pomoglo, al samo nakratko. Na drugoj ribici sam već dan nakon što je došla primjetio tamno crvene mrlje u području škrga koje su još uvijek tu pa me sad zanima jesu li to oni krvni podljevi? Nije mi jasno da se to moglo razviti u roku 24 sata od stavljanja u akvarij, usprkos tome što nije bio cikliran, pogotovo uz taj jači filter. Vjerojatnije je da to nisam primjetio prilikom kupnje, te da su bolest dovukle iz pet shopa...tu ih je bilo 20-ak u cca. 50 litara. I danas gledajući nešto filter, podigao sam ga naviše, dakle da mu vrh bude pola cm ispod razine vode, i on proradio kao lud, i mjehurići i mlaz vode. Dakle, moguće da se sve dogodilo zbog toga što pri većoj "dubini" nema dovoljno snage za aeraciju. Što mi je sada raditi, one više ne izlaze na vrh "po zrak", kao što su danas prije "popravka" filtera radile, očito se stanje u vodi popravilo. Stavio sam žličicu soli i pola režnja češnjaka, da li da sada tretiram ičim ovu ribicu, ili da samo pratim stanje? Inače, radoznala, je, normalno se ponaša i jede, Molim vas za savjet, hvala (p.s. slika je loša, sorry)