Možda me se neki sjećaju tu na forumu, godinama sam se trudio sa jadranskim akvarijem.
Već sam davno planirao preći na tropske organizme, ali se to dogodilo samo prije godinu dana (bolje rečeno onda sam počeo pregraditi sistem). Puno sam naučio i o akvaristici, i o jadranskim organizmima, ali je došlo vrijeme, da priznam: nisu kod mene uvjeti povoljni jadranskim organizmima.
Prošlog sam ljeta napravio sump ispod akvarija (dosad sam imao samo komoru, kao bočni sump) i počeo sve iznova. Kupio sam suho tropsko kamenje i dobio frag neke acropore, kao organizam za testiranje. Za vrijeme cikliranja su osim toga bili stanovnici i oni stari iz jadranskog (par moruzgvi, rakovi samci i spužvice), a nakon 2 mjeseca i par jadranskih kozica i babica.
Bili su mi poznati vaši akvariji, pa sam bio u kontaktu sa nekim forumašima od kojih sam htio uzeti fragove. Nažalost alge i cijano nisu lako prošle (vjerojatno zbog lošeg protoka i više puta sastavljenog grebena, što nisam mogao normalno lijepiti ispod vode, pa se više puta raspalo). Acropora je više puta stradala zbog algi, ali je rasla + iz kamena su izrasle pom-pom xenije, koje su se isto lijepo širile. Prije prošlog Božića mi je već bilo jako dosadno gledati prazan akvarij, pa sam zamolio poznanika da mi kupi par riba u Budimpešti. Stigao je Ctenochaetus strigosus i Ecsenius stigmatura ali nisam imao sreće sa njima. Vjerojatno je jedna od njih bila bolesna, i u roku od 2 tjedna sve ribice (i one stare) uginule. Nakon toga opet pojačale alge...
Sredinom ove godine sam počeo kupovati neke koralje u Pečuhu (jako slab izbor organizama) i u Segedinu, pa sa ljetovanja donio sitne jadranske samce (calcinus tubularis) i neke omiljene babice. Pravo naseljavanje sam počeo prije 2-3 mjeseca, nakon ljetnje vrućine. Veliko hvala kolegi Renti, od koga sam nabavio veliki dio prelijepih koralja.
Malo o sistemu:
Dimenzije akvarija su isti, kao prije 140x40x50cm, po čemu se vidi da nisam imao iskustva u morkoj akvaristici, kada sam sve to počeo (samo 240l vode, a greben sam morao sagraditi u širini od 38cm tako da ostane mjesta i za ruku između kamenja i stakla).
Greben sagrađen od suhog kamenja (minimalna količina živog i to baš prije naseljavanja).
Overflow box po crtežima kolege Grofa
(2 odvoda, jedna sa ventilom)
Sump (radi sa ~50l vode) ima dvije komore (1/3 : 2/3). U dijelu 1/3 je stalan nivo vode, gdje se nalazi H&S 110 skimmer aquabee2000 motorom, i grijač. Voda iz skimmera se vraća u istu komoru, jer je izlazni protok skimmera jači od povratne pumpe
Voda se preljeva u drugu komoru gdje u istini nema skoro ničeg, samo ostatak kamena, malo AU u čarapi, i dosta slaba povratna pumpa aquabee 2000 (nažalost ne 2000/1, pa zbog dizanja vode više od 1metar razlike protok je preslab ~6-700l/h).
Strujanje vode vrši stari tunze 6065 (6500l/h) i Jebao RW-8 (700-8000l/h). Prije sam imao veći Jebao ali je bio prejak (15000l/h), pa sam ostavio u dućanu da ga prodaju i uzeo manji. Planiram da ću RW-15 ipak vratiti u akvarij umjesto stalnog tunze 6065 stream pumpe, i koristiti na oko 20-30%.
Rasvjeta DIY T5 sistem. 3x54W ATI T5, juwel reflektorima. Plava i jedna bijela (blue plus, aquablue special) radi 7:30-20:30h, a treći (coral plus) 11-20h. Cijevi su novi, nedavno sam ih mjenjao.
RO vodu pravim sa aquamedic easyline 150. Membran je već dosta star, (TDS oko 46-50), ali sam spojio DI resin. To skida na 0-10, pa mijenjam DI medij kad je potrebno.
Za more koristim soli od red sea (coral pro).
Parametre mjerim Salifert testovima (pH, KH, Ca, Mg, NO3 ove često mjerim, PO4 i Si samo ponekad). Slanitet mjereno sa Sera plovkom, a temperatura sa infra aparatom za mjerenje ljudske temperatre i okoliša.
pH 8, KH 8, Ca 430, Mg 1300, NO3 0-0,5, PO4 0, Si 0
Nutriente sa dodacima Fauna Marine po metodi balling light (dosad samo glavne elemente - KH, Ca, Mg). Fragovi nisu baš veliki, ali se KH dosta brzo troši, ako ne dolijem svaki dan.
Nažalost smeđe alge i cijano imam stalno, ali u zadnje vrijeme kao da raste sporije. Nadam se da je to zbog poboljšanog strujanja (više nije stalna već dinamična zbog RW-8). Do prije mjesec dana sam koristio samo fix stream pumpe, pa je bilo puno više detritusa na kamenju. Zbog toga je bilo potrebno da često čistim staklo i kamenje, pa koralje nisam ni pričvrstio, samo začepio gdje sam mogao. Pošto ima poboljšanja, polako ih prilijepim tu i tamo, ali još ni pola nije na krajnjoj poziciji.
Koristim smrznutu hranu (mysis, arthemia, jaje od riba i rakova, krill, meso raznih školjkih).
Nisam uspio kratko napisati...
Sve u svemu, naprotiv dugih godina u morskoj akvaristici ipak sam početnik, koji nema baš iskustva sa tropskim organizmima. Cilj mi je napraviti lijep akvarij ali sa minimalnim potrebima (pored dvije male djece nemam baš onda vremena kada bih volio
) i to po mogućnosti bez high-tech uređaja.
Svi savjeti i kommenti dobrodošli!