Ožujak 28, 2024, 22:31:53 poslijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Colorful Valley  (Posjeta: 23284 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline nautilu007

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 337
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Lokacija: Baden-Baden / Njemačka
Colorful Valley
« u: Siječanj 20, 2021, 19:25:54 poslijepodne »
Pozdrav svim Aquascapericama i Aquascaperima,

Prošlo je skoro 10 godina od mog zadnjeg posta na ovom forumu. Bilo je to vrijeme jednostavne tehnike, fluorescentnih lampi i CO2 sistema od aparata za gašenje požara.
Moj život se isto tako u međuvremenu promijenio. Ali akvaristika je bila uvijek prisutna pa ponekad sam hendlao i po 4 akvarija.
Danas je tehnologija otišla daleko naprijed. Na tržištu se mogu naći svakojake LED lampe, kompjuteri za akvarije, raznorazni CO2 sistemi i sl. O podlozi za akvarije da ne pričam.
Toliko noviteta da te glava zaboli kad dublje zaroniš u te tematike.

U ovoj temi želim vam predstaviti moj zadnji uradak sa kojim sam uistinu zadovoljan.. Naravno da ima tu i tamo još za popraviti i pričekati da se biljke razviju, ali u globalu je to - to.

Ali najbitnije mi je predstaviti vam suvremenu verziju akvaristike koju slijede svjetski poznati Aquascaperi.
Samim time želim svim početnicima i čitateljima ovoga foruma približiti akvaristiku, ne kao Science Fiction, već kao hoby koji svi ovdje uživamo - ali sa jednostavne i razumljive perspektive.

Za početak želim vam predstaviti opremu:
Akvarij: ADA 60p - 60x30x36 (LxBxH) - Rimless White Glass sa staklenim ADA poklopcem
Rasvjeta: Twinstar II 600S (radi na ca 80%)
Filter: Oase Biomaster Thermo 350
CO2: Boca 2,5kg
Diffusor: JBL Inline Diffusor
Inflow: Glass Lily Pipe
Outflow: Glass Outflow


Podloga:
1. sloj - Vulkanski kamen (granulacija 10-15mm) - vrtni centar. Potrebno ga je dobro dobro oprati. Nije nužan ali sam htio dobiti na visini u stražnjem dijelu pa je to najjeftinija varijanta.
2. sloj - ADA Power Sand Special S 2kg - sasvim dovoljno - mislim da mi je čak i 0,5 kg ostalo viška.
3. sloj - ADA Amazonia
4. sloj - ADA Amazonia Powder (vrlo tanki sloj preko ADA Amazonia - radi lakšeg sađenja - 1 do max 2cm)

Mnogi se možda pitaju zašto toliko slojeva?
Odgovor je vrlo jednostavan. "Dobre" ili "korisne" bakterije nastanjuju se u cijelom akvariju, filteru i podlozi. Da bi bakterije opstale, živjele i množile se potrebno im je dovesti kisik. Tako da već u prvome sloju (vulkanski kamen) grube granulacije se odvija lagana cirkulacija vode i bakterije profitiraju od dovedenog kisika. Samim time sam uvelike povećao površinu koju će bakterije nastaniti, a time se drastično poboljšava biološka filtracija. Ne samo u filteru već i u podlozi. Kad se govori o bakterijama, mnogi akvaristi pomisle na bakterije u filteru. Ali bakterije u podlozi su isto tako bitne kao i one u filteru.

Aditivi i bakterije:
ADA Bacter 100
ADA Tourmaline BC
ADA Clear Super

Aditive i bakterije sam "poprašio" između sloja 1 i 2 i isto tako 2 i 3.
Aditivi nisu nužni. Ali iz mog iskustva mnogo brže se uspostavi stabilna biološka filtracija u podlozi.

Filter:
Kao sto sam već napisao - Oase Biomaster Thermo 350
Prvi puta koristim ovaj filter. Velika prednost filtera je njegov predfilter, koji se može izvaditi bez da se filter odvaja iz sistema ili skida glava filtera. Što zaista olakšava cijelu igru oko filtera. Filter sam naša u oglasniku za smiješnu cijenu. Sav originalni filter materijal sam izvadio i bacio u smeće. Sve one plave spužve, kamenčiće, cilindriće i loptice. Filter sam napunio sa Seachem Matrix filter materijalom i ubacio jednu vrećicu Seachem Purigen (kako je propisano za moju veličinu akvarija).

Eh sad - što je to Seachem Matrix a što Seachem Purigen?


Seachem Matrix je ultraporozni kamen. Još porozniji od vulkanskog kamena. Proizvođač kaže da jedna Litra Matrix-a ima površinu od ca. 700m2. Pa si možete zamisliti koliko je to velika površina koju mogu naseliti vaše bakterije. Ja sam osobno u filter stavio 4 litre što bi bilo dovoljno za akvarij od ca 2000L. A možda i više.
Mnogi se pitaju zašto toliko? Prvenstveno radi biološke filtracije. Moj akvarij ne mjeri niti nitrite niti nitrate u vodi. To je apsorbirano od strane bakterija. Sve nitrate koje ubacujem gnojivom iskoriste biljke vrlo brzo. A koncentracija nitrata ostaje vrlo vrlo niska u akvariju. Samim time moje biljke su lijepe i crvene. Ali o tome u danjem tekstu kada ću pisati o gnojenju. Dakle - Matrix samo naučili što je i čemu služi.

Ostao je još Seachem Purigen.
Seachem Purigen je "plastika" - polimer. Koji dolazi u pakiran kao vrlo sitne kuglice. Malo veće od šećera. Stavite ga koliko je propisano na ambalaži u finu najlon čarapu i napravite čvor da ne može izači van. Naravno da pore od čarape moraju biti finije od granulacije Purigena.
Što radi Purigen? Purigen "purificira" vašu vodu u akvariju (ali ne biološki) i odstranjuje sva bojanja tanina i sl. Tako je vaša voda kristalno čista. U kristalno čistoj vodi svijetlost prolazi jednostavnije od izvora svjetlosti (vaše lampe) do dna (podloge). A to svi želimo - maksimalno iskoristiti našu rasvjetu, a time i struju koju plaćamo.

Kao što sam rekao - ne koristim nikakve spužve, vate i sl. nije potrebno. Moje biljke ne odbacuju listove i redovno usisavam podlogu i podižem eventualni mulj koji prilikom mjenjanja vode izbacujem van.

Gnojenje ADA režim
U ovom malom projektu želio sam isprobati ADA gnojiva. Akvarij je pokrenut prije 4 mjeseca. Od drugog tjedna sam počeo sa gnojivima. Zašto ne prije? Nije potrebno. Podloga ADA Amazonia je poznata da je jako jako bogata nutrijentima. Tako je na početku potrebno stvarno mnogo često mijenjati vodu.
1. Tjedan - svaki dan 50%
2. Tjedan - svaki drugi dan 50%
3. Tjedan - svaki treći dan 50%
4. Tjedan i nadalje - 1x Tjedno
Mnogi od vas će reči - wow - ovo je ambiciozno. Zapravo je, ali to traje samo mjesec dana. I samim time ste sveli mogućnost pojave algi na "0" nulu. Ja nemam apsolutno nikakvih znakova algi.

Gnojiva koja koristim - prema uputama proizvođača:
ADA Green Brighty Neutral K
ADA Green Brighty Mineral
ADA Green Brighty Iron
ADA Green Brighty Nitrogen

Gnojenje sam poćeo od sredine drugog tjedna i to prvih mjesec i pol dana (dok akvarij nije bio 2 mjeseca star) samo ADA Green Brighty Neutral K i ADA Green Brighty Mineral. Nakon 2 mjeseca starosti akvarija počeo sam dodavati još i  ADA Green Brighty Iron. I nakon 3 mjeseca starosti ADA Green Brighty Nitrogen. I tako ostaje nadalje.

ADA podloga i ovaj režim gnojenja su savršeno usklađeni.

ADA režim gnojenja svodi nutrijente (koje mi gnojenjem ubacujemo u akvarij) na potreban minimum. Što to znači? To znači da kada pognojimo akvarij - mi smo dodali dovoljnu količinu gnojiva koju biljke u vrlo kratkom vremenu mogu apsorbirati. Tako da ne ostaje višak gnojiva u akvariju - od kojeg mogu profitirati alge.

Možda su neki od vas primijetili da nema dodavanja fosfata? DA! To je istina. ADA režimom ne dodajete fostate. Fosfati u vašem akvariju će doći od nepojedene hrane i ostalog otpada u akvariju.

Vrlo bitna stavka je napučenost akvarija ribama i ostalim organizmima. Ovakvi akvariji se zovu biljni akvariji - samim time su biljke u prvome planu. A ribe u drugom. Tako da ne stavljajte previše riba u akvarij.

Temperatura akvarija je 22C. Nije potrebno više. Zapravo što je veća temperatura to ćete imati više problema sa algama. Ali 22C je dovoljno niska temperatura da vaše bakterije se množe i rade svoj posao. Ako imate ribe koje iziskuju više temperature - tada povisite temperaturu na minimalnu potrebnu. Ja sam Beta ribe držao na 22 i živjele su godinama i bile predivne. To je samo primjer.
Ja osobno ne bi išao preko 25 stupnjeva ako to nije potrebno.

CO2:
Boca + Inline Diffusor.
Koncentracija: 30ppm
Ventil se pali 4 sata prije paljenja svijetla kako bi se pravovremeno uspostavila CO2 koncentracija. Zašto? Zato što oscilacije u koncentraciji CO2 ćesto prouzrokuju razne alge. Ako je vaša koncentracija CO2 u akvariju - od paljenja lampi pa sve do gašenja lampi - konstantna - tada nećete imati velikih problema s tipom algi koje profitiraju zbog oscilacije koncentracije CO2 u vašem akvariju. A s druge strane vaše biljke će uvijek imati dovoljno hrane. Hrane? Da hrane - CO2 je najbitnija hrana za Vaše biljke.

Rasvjeta:
Twinstar II 600S
1. Tjedan - 50% - 5h
2. Tjedan - 60% - 6h
3. Tjedan - 70% - 7h
4. Tjedan i nadalje - 80% - 8h

Stao sam na 80% i 8h je mi je ta rasvjeta daje optimalan rast i brzinu rasta biljkama. A isto tako se savršeno poklapa sa režimom gnojenja kako propisuje proizvođač.
Isto tako sam primijetio da se sve Rotale zatvaraju (skupljaju listove) već pri 8h osvjetljenja - sto bi značilo da ne vrše više fotosintezu i spremne su za počinak.


Biljke:
Rotala Rotundifolia
Rotala Rotundifolia Green
Rotala Colorata
Rotala Rotundifolia H'Ra
Rotala Bonsai
Hygrophila Araguaia
Staurogyne Repens
Blyxa Japonica
Micranthemum Monte Carlo
Eleocharis Mini

Ribe:
Otocinclus Affinis 4x
Trigonostigma espei ca. 15x - već 4 godine stare

Kozice:
Amano koze

Puževi:
Neritina pulligera 4x


Ako imate kakva pitanje, pokude ili pohvale vrlo rado ću na vaša:
Pitanja odgovoriti
Pokude prihvatiti
a pohvale će me razveseliti :)

Ima se tu još jako puno za pričati, što možemo isto tako kroz komentare.

Nadam se da je text interesantan i informativan. Ovo nije prvi akvarij koji sam tako postavio, ali je prvi režim gnojenja koji sam tako isprobao.

To make a long story shorter - nadalje fotke od samog početka.




Offline kinggo

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4041
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Lokacija: Zagreb, Dumovec
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #1 u: Siječanj 20, 2021, 21:12:22 poslijepodne »
dobro to izgleda.......
samo kaj je to akvarij za njemacke standarde....... bude i Vedran jednog dana takav imao  :D Samo ovo bilje bi kod nas bilo 200€  :roll:

Offline dante

  • Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2201
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Zagreb, Sesvete
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #2 u: Siječanj 20, 2021, 21:44:29 poslijepodne »
Ajmo prvo pokude!
Pozdravljaš samo scapere!
A kaj mi drugi smrdimo???!!!
Ovo je uvijek bio forum svih nas akvarista, a i terarista!  :a045k:
Nažalost, nije baš previše stare ekipe ni ostalo, al mi kaj smo još tu se nedamo.

Ko kaj ti je Kingo rekel, ovo je akvarij za švapske standarde, kod nas si to jako malo akvarista može priuštit bez da uzme kredit! (Ova pokuda je napisana bez i najmanje ljubomore)  8)

Ne diraj mi u spužvu! Još dan-danas nisu izmislili ništa bolje, dugotrajnije i jeftinije za filtraciju od komada spužve!
Pogotovo za manje filtere...  :a045k:

Isto ko kaj uz sve čarobne konce i ljepila nisu zmislili niš bolje od kudelje za vodovodne navoje!


Ti mi sad pričaš o nekim purigenima za bistrenje vode, a ja razmišljam kak na neki socijalni način ofarbat vodu!
I sad bi je ti meni bistrio!  :a045k:


A sad malo pohvale!  :)
Ovo stvarno mrak izgleda.
Vidi se da osim SF tehnologije ipak posjeduješ i poprilično znanje, jer to nemre složit baš svatko.
Svaka čast na volji i trudu da si sve to poslikao i sve to napisao na ovaj već oronuli forum.
Definitivno treba i ovakvih tema ovdje, a već ih dugo nije bilo.
Pa ak si voljan i dalje piskarat po forumu i prenosit svoja iskustva, mogu ti samo poželit sretan povratak!  :)

Offline nautilu007

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 337
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Lokacija: Baden-Baden / Njemačka
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #3 u: Siječanj 20, 2021, 22:29:56 poslijepodne »
Hvala vam za pokude i pohvale :))

Pozdravil sam sve Aquascaperice i Aquascapere jer sa u ovoj temi foruma  :D

Dal je za švabske standarde ili nije dalo bi se o tome. Možda bi prije rekao za entuzijaste. Nisam se htio hvaliti sam opremom ili dr. stvarima. Na početku sam napisao da su to svjetski aquascaping trendovi.
Nije bitna oprema u cijeloj toj priči. Već približiti ljudima ideju o akvaristici i kako napraviti aquascape i zašto sam napravio neke stvari.

Iza sebe imam oko 20ak akvarija koja sam sebi uređivao. I želio sam biti sve bolji i bolje razumjeti teoriju i biologiju akvarija. Neke stvari su palile kod mene, neke nisu. Neke sam sam shvatio, a neke sam pokupio usput.

Prije 10ak godina i vise kada sam prvi puta stavio akvarij na ovaj forum bio sam student i radio svaku večer za 20kn. Ne po satu već po večeri.
Ušparao sam od te jadne bijede i kupio prvi RIO 180. Stoji u galeriji slatkovodnih akvarija na ovom forumu :) https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=35719.0
I imao sam preko 30 vrsti bilja. Tako da te ideje o kreditima i akvaristici ne mogu potvrditi. Barem ne iz svog iskustva. No, financije na stranu. Ovdje smo radi ljubavi prema akvaristici i nastojanju pribaviti nove akvaristi, početnike podići na noge a da iskusnima se kefati i izmjenjivati iskustva.

Zaboravio sam napisati nešto o vodi koju koristim.
U akvarij točim pipovaču. Nikada nisam koristio osmozu / RO vodu.
Moja pipovača je pH 6,7 / kH4 / TDS55

Zapravo sam jako sretan da imam takvu vodu iz pipe i da ju mogu piti :)

Dok sam bio student, vozio sam 25km u jednom smjeru na izvor pokupiti 100L vode jednom tjedno. To su isto bili moji studentski troškovi uz plaćanje struje akvarija. Ali ljubav prema akvaristici je bila veća i jača da bi taj hobi napustio.

Jednostavno sam htio imati zdrav i stabilan akvarij.

Zahvaljujem se na zaželjenoj dobrodošlici




Offline kinggo

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4041
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Lokacija: Zagreb, Dumovec
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #4 u: Siječanj 20, 2021, 22:43:14 poslijepodne »
da, oprema kosta......cak i kad nije ADA. Ja na 60x30x40 imam lampu, filter i podlogu od nekih 2800kn a staklo je 250kn. Pa boca, regulator, atomizer.......srecom pa bilje uglavnom imam vec 20 godina svoje  :D
Jedno kaj mene ne zanima scape, hardveraj samo uzima mjesto biljkama  :D Jel tak Dante? Moji akvariji su ugavnom neki uredni nered, popikam i onda prilagodjavam.

Offline dante

  • Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2201
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Zagreb, Sesvete
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #5 u: Siječanj 20, 2021, 22:57:46 poslijepodne »
Jedno kaj mene ne zanima scape, hardveraj samo uzima mjesto biljkama  :D Jel tak Dante?

Krivo!!!
Hardveraj i biljčurine, osim u ograničenom i skroz umjerenom dekorativnom izdanju, samo zauzimaju dragocjeno mjesto ribama!  :D

Offline dante

  • Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2201
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Zagreb, Sesvete
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #6 u: Siječanj 21, 2021, 19:43:03 poslijepodne »
...

A jedno somića eurića je koštala ta igranka otprilike, onako odokativno...
Kolko tjedno, mjesečno vremena potrošiš na održavanje da to tak zgleda?

Offline dante

  • Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2201
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Zagreb, Sesvete
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #7 u: Siječanj 21, 2021, 19:48:39 poslijepodne »
bude i Vedran jednog dana takav imao  :D

Čuna je zadnje skupljal nekakve kutije od bajadera ili čega već da bu od tog delal akvarij...  :nerd:
Možda je dosad evoluirao pa prešao na tegle od krastavaca...  8)
Ne javlja se baš...
Ko će znat te Jugošvabe...  -?

Offline nautilu007

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 337
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Lokacija: Baden-Baden / Njemačka
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #8 u: Siječanj 23, 2021, 17:01:10 poslijepodne »
...

A jedno somića eurića je koštala ta igranka otprilike, onako odokativno...
Kolko tjedno, mjesečno vremena potrošiš na održavanje da to tak zgleda?

Pa i nije bas. Ako te zanima nije tajna.
Staklo - 170€
Ormar - 15€ Ebay - Besta (IKEA)
Filter - 70€ - Oglasnik
Lampa - 250€
Lily Pipes - Imao stare - ali ca 10€ iz Kine (obje)
Boca - Nova 2,5kg (50€)
Ventil - 35€ - Kina
Vulkanski kamen - 40L (7€) - Utrošio sam ca 7L
Powersand S Special - 3/4 - Ali vreća 2kg - 25€
Imao sam stari ADA Amazonia i Powder - Ali ca 6kg sveukupno.
Bilje ca 100€. Kupio sam veću količinu pa dobio 30% popusta.
Kamen - Otok Pag - ubrao sam si oko 300kg
CO2 Difuzor - ca 25€ (ne sjecam se tocno)
-------
Nisam računao Soil ali ca 800€ sa ADA Amazonia bi bilo. Možda malo manje.

Ne znam zašto te rajca koliko to košta. Ovdje ima mnogo lijepih akvarija koje ljudi slažu i ne koštaju toliko. Iste rezultate možeš postići i sa jeftinijom lampom. Ja sam bas htio tu lampu, pa sam si ju i priuštio. Nisam nikom krao novac ili sl.

Mislim da sam lijepo napisao da se ne radi ovdje o opremi i koliko kaj košta, već se radi o "suvremenom" pristupu akvaristici - koja je trenutno svjetski trend. Mnogi si to ne mogu priuštiti. Bitno je razmišljanje i teorija iza toga. Ali na žalost neki to gledaju drugim očima.

Koliko vremena potrošim?
2x tjedno mijenjam 20L vode - 15min po zamjeni
Svaka 2 tjedna režem bilje (ne svo bilje) - uvijek 1/3 akvarija radi stabilnosti parametara u vodi. Po rezanju 20ak min.
Ajmo reci da mjesečno potrošim ca 3 sata na sve.

Mislim da si to svatko - vremenski - može priuštiti.


Offline kinggo

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4041
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Lokacija: Zagreb, Dumovec
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #9 u: Siječanj 23, 2021, 17:40:45 poslijepodne »
Ja cu samo reci da nema sanse da ovdje kupum 30ak 1-2 grow kutijica za 100€.

Mislim da sam lijepo napisao da se ne radi ovdje o opremi i koliko kaj košta, već se radi o "suvremenom" pristupu akvaristici - koja je trenutno svjetski trend. Mnogi si to ne mogu priuštiti. Bitno je razmišljanje i teorija iza toga. Ali na žalost neki to gledaju drugim očima.

a kaj se ovog tice, nije to nis tak novoga ni ovdje. Problem je kaj je citava scena zamrla pa onda vise nemas skoro nis od toga za kupiti. A ljudima koji tek krecu je tesko objasniti da njegov "komplet" je sve samo ne komplet i da sluzi jedino tome da drzi vodu. Ako.

Offline nautilu007

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 337
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Lokacija: Baden-Baden / Njemačka
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #10 u: Siječanj 23, 2021, 19:44:53 poslijepodne »
Ja cu samo reci da nema sanse da ovdje kupum 30ak 1-2 grow kutijica za 100€.

Mislim da sam lijepo napisao da se ne radi ovdje o opremi i koliko kaj košta, već se radi o "suvremenom" pristupu akvaristici - koja je trenutno svjetski trend. Mnogi si to ne mogu priuštiti. Bitno je razmišljanje i teorija iza toga. Ali na žalost neki to gledaju drugim očima.

a kaj se ovog tice, nije to nis tak novoga ni ovdje. Problem je kaj je citava scena zamrla pa onda vise nemas skoro nis od toga za kupiti. A ljudima koji tek krecu je tesko objasniti da njegov "komplet" je sve samo ne komplet i da sluzi jedino tome da drzi vodu. Ako.

Ne znam kako je sada u Hrvatskoj. Kada sam bio zadnji puta posjetio sam par dućana akvarističke opreme i napisao na srednju žalost. Tužno.. Jer iste dućane sam posjećivao i tamo kupovao prije 10ak godina i bio je uvijek dobar izbor riba i bilja. Ali sada... hmm

Kaj se "kopleta" tice - slažem se s tobom. Ali to je komercijala - ljudi vide akvarij sa lampom i filterom i kupe. Tako velike firme najviše zarađuju. Ali kao i u svakom hobiju - postoje proizvođači koji su korak naprijed sa tehnologijom i dizajnom. Ali gotovo uvijek se takva roba i plača mnogo više.

Ja sam si priustio ovakav "komplet" je znam da ću sa tim akvarijem živjeti dok mu drži silikon. Mijenjati Scape jednom godišnje i nemam potrebe kupovati išta više. Zadovoljiti će me uvijek - radio ja Iwagumi, Dutch ili Nature akvarij. Ali i meni je trebalo više od 10 godina da se odlučim na ovakvo nešto.

Ako kupiš Rio 125, pa onda kupis vanjski filter, pa co2 bocu, pa onda novu lampu jer te ova standardna ne zadovoljava - onda nisi mnogo manje potrošio nego ja.

Kažu da škrti i neiskusni ljudi kupuju dvaput :)

I ja sam bio jednom neiskusan, ali nikada škrt  :D :D :D :D :D

Offline kinggo

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4041
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Lokacija: Zagreb, Dumovec
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #11 u: Siječanj 23, 2021, 20:04:05 poslijepodne »
pa sad je puno losije nego prije par godina, imas valjda 2-3 distributera sa po 15 artikala i to je to. Kompleta ima boljih ili losijih, vanjskih filtera ima, podloga ima. Kraj price......sve druge neke sitnice su samo slike po web shopovima koje cekas kao i robu iz kine.
I to je to, ako hoces neku rasvjetu, to se svodi ili na retrofit za T8 ili nesto od ovih njemackih brendova. Sto nije lose ali za te novce ima i bolje rasvjete. Primjera radi, pet centar mislim da radi aqua-el. Naravno da nemaju sve modele u ponudi i naravno da leddy slim duo od 16 W nije bilo moguce naruciti.

Offline nautilu007

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 337
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Lokacija: Baden-Baden / Njemačka
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #12 u: Siječanj 23, 2021, 20:20:01 poslijepodne »
Zao mi je da je takva situacija. Ovdje praktički svako malo vece selo ima Zoo ducan koji ima uvijek svu prosjecnu robu u ponudi - tipa Juwel, JBL, Eheim... Egzoticne stvari se kupuju online. Trziste akvaristike je ogromno u Njemačkoj. Ali bas naprotiv - nema mnogo pravih Aquascapera. Njemci imaju plateznu moc - kupe, probaju, pojave se alge i prodaju dalje..
Tako da je oglasnik prepun rabljenih - gotovo novih stvari. Eto ja bas ganjam Oase Biomaster 600 Thermo za 50€  :D :D :D :D Covjek se obecal sutra javiti. Novi takav kosta 250 ili vise €.. I tako se skupi dobra oprema za malo love.
Tako sam kupio ADA 120p i dobio EHEIM 3e 600T - sve za 400€  :D :D :D :D - Nemres vjerovati kaj ljudi prodaju i po kojoj cijeni

Offline dante

  • Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2201
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Zagreb, Sesvete
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #13 u: Siječanj 23, 2021, 21:08:15 poslijepodne »
Ne znam zašto te rajca koliko to košta.

Ma ne rajca me...
Da me rajcaju pare ošo bi za Njemačku...  :P
Pitam radi ovih novih kaj nalete na forum, vide sliku tvog il nekog sličnog akvarija, bace drkicu i misle da je to isto ko onaj set za 499 kn.  :D


Njemci imaju plateznu moc - kupe, probaju, pojave se alge i prodaju dalje..

Kod nas nema platežne moći, al je ista stvar! Samo sa ovim setovima po 499...  :D

A jbg, po mom izračunu, akvarij za 800 eura mora imat bar jedno 700 litri...  8)


Offline nautilu007

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 337
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Lokacija: Baden-Baden / Njemačka
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #14 u: Siječanj 23, 2021, 21:41:33 poslijepodne »
To je istina. Najlakše je odustati. Ali mene akvaristika od samog početka malo previše zanima. I zaronio sam u tu temu stvarno duboko. Isprobao sve i svašta. Čitao forume dan i noć. Na kraju sam sve sveo na to da je meni zabavno i jednostavno. Ali put do toga je bio stvarno dug.
Da bi se moglo osmisliti, urediti i stvoriti lijep i zdrav akvarij - potrebno je mnogo više razumijevanja od samo pikanja biljaka.

Danas moja svekrva ima jedan akvarij i šogorica isto tako  :D - Kaj to nije predivno. Ja napravio setup. Oni mijenjaju vodu, a ja kad stignem šišam biljke :)

Ali su mi dozvolili da im objasnim kako što i zašto. I to je ono najbitnije - Interes za stvari.

700L za 800€ - moguće je i to. Ali uz mnoge kompromise  ;)

Offline kinggo

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4041
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Lokacija: Zagreb, Dumovec
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #15 u: Siječanj 23, 2021, 23:00:31 poslijepodne »
jedini kompromis kod njega bi tu bio jel 3 ili 4 lopate šodra unutra. Za staklo i vodu ima dosta  :D

Offline dante

  • Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2201
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Zagreb, Sesvete
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #16 u: Siječanj 23, 2021, 23:18:21 poslijepodne »
jedini kompromis kod njega bi tu bio jel 3 ili 4 lopate šodra unutra. Za staklo i vodu ima dosta  :D

Netreba preveć šodra jer se ništa ne sadi, samo da pokrije dno!  :D

Offline kinggo

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4041
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Lokacija: Zagreb, Dumovec
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #17 u: Siječanj 24, 2021, 14:54:18 poslijepodne »
Zao mi je da je takva situacija. Ovdje praktički svako malo vece selo....
pa ovo je malo veca selendra. Sa puno seljacina. A najbolji lokalni aqua ducan nam je u Mađarskoj. :(

Offline nautilu007

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 337
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Lokacija: Baden-Baden / Njemačka
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #18 u: Siječanj 24, 2021, 18:31:05 poslijepodne »
Zao mi je da je takva situacija. Ovdje praktički svako malo vece selo....
pa ovo je malo veca selendra. Sa puno seljacina. A najbolji lokalni aqua ducan nam je u Mađarskoj. :(

Da! Dečki iz Mađarske rade dobar posao. Nisam od njih niš još kupio, ali možda planiram ormar za 120p.


Offline kliker

  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1155
  • Spol: Muški   Dob: 36
  • Lokacija: Donja Lomnica VG
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #19 u: Siječanj 25, 2021, 10:04:26 prijepodne »
Zao mi je da je takva situacija. Ovdje praktički svako malo vece selo....
pa ovo je malo veca selendra. Sa puno seljacina. A najbolji lokalni aqua ducan nam je u Mađarskoj. :(

Da! Dečki iz Mađarske rade dobar posao. Nisam od njih niš još kupio, ali možda planiram ormar za 120p.
Pa neznam ali meni su sasvim pristojni dućani u hrvatskoj što se tiče ribica zoo vili utrine je još uvijek jedan od boljih, nije loš ni aquashop.hr iako kod njega ima stvarno veliki izbor harda, jedan od novih dućana je aquaroom.hr iako on dosta toga većinom radi online ali se može sve dog kao i u većini navedenih trgovina. Ako trebate nešto egzotično isto se da dog.
Preko granice mi je dobar i https://www.aquasabi.com/ mislim da je sličan mađarima i naručivao sam neke stvari za 2-3 dana je na kućnom pragu čak neke proizvode znaju imati na akciji pa su povoljniji nego na green aqua.

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk


Offline kinggo

  • Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 4041
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Lokacija: Zagreb, Dumovec
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #20 u: Siječanj 25, 2021, 10:31:39 prijepodne »
Vili za ribe svakako. A za ostalo.....kao i ostali za ostalo.........dalo bi se raspravljati. No opet, takvo je i trziste. Zacarani krug.  :(

Offline dante

  • Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2201
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Lokacija: Zagreb, Sesvete
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #21 u: Siječanj 25, 2021, 18:32:40 poslijepodne »
No opet, takvo je i trziste. Zacarani krug.  :(

Upravo začarani krug!
Hrvatska akvaristička scena je mala.
I sad to još razdvoji na one koje recimo aquascape ne zanima, one koji bi htjeli ovakav akvarij, ali si nemogu priuštiti soma eura za to iz raznih razloga i one koji si mogu priuštiti, ali zašto bi pobogu platili toliko 60-litraša kad za te pare dobe komplet 450 litri s postoljem, a to im je i onako za pokazat susedima i rodbini da imaju para...
E onda na scenu stupaju dućani, odnosno uvoznici...
Moraš računat da ti kartica jednokratno mazne i do 5%, na rate i do 10% pa moraš imat i nekog manevarskog prostora ak ti neko zvadi keš... Tu su još i plaće radnicima, lihvarska davanja državi, režije i najam ili kupnja prostora...
A moraš i veleprodajnim kupcima dat da i oni nekaj zarade ak očeš da uzimaju od tebe...
A bilo bi lijepo i da firmi koja kuna ostane...
I onda ak si uvezel i kroz mjesec dana platil, a prodal buš možda za koji mjesec ak ti se posreči, jednostavno nema nikakve računice... Odnosno nije nikako isplativo to držat na lageru...
I onda dućan i uzme to na lager, a kupac si to tam pogleda, trgovac mu sve objasni, a kupac opet na kraju naruči izvana jer si tak uštedi parsto kuna...
Dobro da u HR uopće ima dućana s akvaristikom!  :D

Offline nautilu007

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 337
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Lokacija: Baden-Baden / Njemačka
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #22 u: Veljača 03, 2021, 23:45:18 poslijepodne »
Evo mali update

Samo sam pošišal Rotalu Bonsai koja je već išla van.
Rotala Hra je šišana prije dva tjedna i počinje se ponovno crveniti.

Evo fotki prije i poslije
« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2021, 23:48:25 poslijepodne od nautilu007 »

Offline kliker

  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1155
  • Spol: Muški   Dob: 36
  • Lokacija: Donja Lomnica VG
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #23 u: Veljača 05, 2021, 20:25:27 poslijepodne »
Odlična boja bilja, svaka čast

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk


Offline kliker

  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 1155
  • Spol: Muški   Dob: 36
  • Lokacija: Donja Lomnica VG
Odg: Colorful Valley
« Odgovori #24 u: Veljača 09, 2021, 21:35:30 poslijepodne »
Da te pitam kako si zadovoljan s tom twinstar rasvjetom?
Ja sam naručio chihiros wrgb za nano ali nikako da dođe.
Imam u planu jedan veći akvarij pa sad malo razmatram rasvjete bio sam zagrijan baš za tu twinstar seriju, ali u zadnje vrijeme sam vidio par akvarija sa chihiros rgb i odlične su boje bilja.
A ta rgb je neka sića, dok su wrgb i twinstar su tu negdje.
E sad gledao sam malo i recenzije i dosta ih kritizira jako mali rub nosača od twinstar da lako padne u akvarij kod prćkanaj po akvariju.
S druge strane to možda i nije neki problem jer bi možda išao i na onu seriju što visi na nosačima.

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk