napravljeno iz jednog komada bez adaptora i muffova iz jednog komada ,na tokarskom...
... ... kad spojim ide i slika..
hvala svima
ideje i postoječa rješenja su mi pomogla u ideji na neki način..
prilikom zadnjeg skidanja radi punjenja boce,sjetio sam se da sam obečao sliku..
--znači sa boce na regulacioni ventil(tkz."manometar")sa ručni rad uratkom adaptera,"produžetka",pa na el.mag.ventil(može i bez njega),pa na komad sa slike(koristio se šesterokutni puni profil,šesterokutni da se može na njega sa ključem za dotezanje,itd.. bušen iznutra i sa rupama izvana zasad dvije za 1na2..očito bez problema mogu dodati slijedeču rupu,urezati navoj kakav mi bude na ventiliču , i napraviti 1na3,1na4..itd..)
---na slici se ne vidi muško-muški adapter takodjer napravljen sa izlaza manometra na el.magnetski, nego samo komad koji služi kao 1na2 u mom slučaju...
---prednosti ovakve izvedbe:
1. uklanjanjem produžetka sa manometra i el.mag ventila ,sistem i dalje može raditi,jer muški navoj na "distibuteru1na2i više odgovara i može se direktno ušarafiti u "manometar"
što je zgodno kad solenoid se želi servisirati ili iz drugog razloga skinuti..
2. adapter iz manometra prema solenoidu(el.mag.ventilu) može se zamijeniti i navojem prilagoditi bilo kojem otvoru cijevi za solenoid..i naravno
3. jedan solenod(el.mag.ventil) isključuje npr. po noči sve akvarije...
----slika govori više od 1000 riječi
..