Branko, postaviti ovakvo pitanje na forumu koji želi popularizirati morsku akvaristiku i držanje živih koralja i morskih riba je ono, suvišno, jer odgovor se sam nameće.
No, ako gledamo širu sliku odgovor na takvo pitanje može biti isključiv crn ili bijel ali onda u startu zanemarujemo više stvari kao npr. potrebe tržišta, želje kupaca, lakši način održavanja cijelog akvarija s umjetnim koraljima, generalno jeftiniji akvarij na dulje staze i još ponešto..
Svaki proizvod ima svojeg kupca i tako će uvijek biti.
Ne treba izbaciti iz vida i da je svaki ulazak u morsku akvaristiku (ako ju želimo popularizirati) dobar, pa makar i početak s umjetnim koraljima jer to je možda mamac da netko nakon pola godine poželi zagristi dublje i odluči se ipak na žive koralje kad stekne malo iskustva u održavanju akvarija s morskim ribama.
Preporuka bi trebala biti što se tiče ovog foruma da se ide naravno na imitiranje živog koraljnog grebena ako se žele koralji u akvariju jer nema bolje kombinacije od one koju je sama priroda dala. Uz to ide i potreba edukacije morskog akvariste za održavanje koralja no danas ima i plaćenog održavanja pa i to funkcionira.
Dakle, nema točnog odgovora po meni jer su svi dobri, ako vode ka morskoj akvaristici. Možemo tek davati neke osnovno smjernice ipreporuke kako da cijela priča bude što bliža prirodi, onako kako je oceanu ali po meni nikako nije dobro biti isključiv, zauzimati preoštar osuđujući stav koji na kraju nekog početnika može samo odbiti od ulaska u akvaristiku umjesto da uđe na mala vrata pa makar i kojim neprirodnim korakom koji se lako naknadno može ispraviti kada ga akvaristika inficira.