I to mi je opcija, ako nista drugo ne upali. Citao sam da ti tzv. leather koralji mogu raditi takve piz.... po akvariju, medjutim nisam ga uzeo u obzir, bas zbog onoga, da je neki kemijski rat u pitanju, vjerujem da bi i ostali koralji bili pogodjeni. Dino me ne muci, alge nemam, na jednom mjestu par niti zelene cupave, sve ostalo je ok, cijano tu i tamo, uglavnom sad nakon mog cackanja (jaca rasvjeta, pa sump, pa pijesak......)
I bas to je ono sto stalno isticem kao glavnu nepoznanicu, jer sve ostalo raste i napreduje. Znaci nema skupljenih koralja, nema gubitka boja, nista ne propada, sve se ponasa najnormalnije, onoliko normalno koliko je to uopce moguce primjetiti.
S obzirom da je sarco cest stanovnik akvarija, mislim da su rijetki koji ga nemaju ili ga u jednom momentu nisu imali, zanimljivo bi bilo cuti i ostala iskustva bas s ovom kombinacijom zoe i sarco.
Neznam ustvari koji bi bio sljedeci korak, dali uopce postoji, jer mi malo toga sto pada na pamet. Kada bih mogao nabaviti furan2, probao bih s njime, stvarno neznam sto drugo.
Ja sam vec u fazi ispobavanja suludih stvari i ideja, jer u ovom trenutku, koralj kojeg mjesecima nisam vidio=koralj kojeg nemam, tako da ako sto i krepa, ne mogu reci da bih previse zalio.
E, tako sam pronasao jedan,dosta opskuran clanak, neprimjecen, rekao bih.... nisam spemio link, pokusat cu ga naci, ali uglavnom govori o necemu u stilu gljivicne infekcije, koja radi svojevrsnu opnu preko glave zoe, na taj nacin joj krade svjetlo i nutrijente, te joj onemogucava otvaranje i rast. Doduse, nije precizirano sto se desava s zarazenom kolonijom, odnosno raste li ona dalje (kao moje) ili je to neki perod stagnacije i umiranja koralja.
Kao lijek se navodi hidrogen peroxid, pa nebudi lijen, ja napravio dip u peroxidu. Sto mogu izgubiti. rezultat jos ne mogu komentirati, jer je proslo tek 3 puna dana, medjutim.... odmah u doticaju s peroxidom, koralj je poceo ispustati mjehurice, naravno stradalo je par podova i puz, nista nezamjenjivo, nikakvih drugih nametnika nije bilo.
Zanimljiva stvar se desila nakon ispiranja u vodi i vracanja u akvarij, zoe su pocele perlati, sitni srebreni mjehurici posvuda, ali, ostajali su na koralju, nisu se dizali u vodu. To je trajalo nekih 10-tak sati, preko noci, do sutradan je nestalo, a zoe su pocele ljustenje, glave su se pocele otvarati, doduse tek toliko da vidis polipe i boju, a s njih je pocela otpadati nesto kao opna, nesto mutno,smedjkasto, ljigavo. Do kraja tog dana, jedna glava jedne kolonije se u potpunosti otvorila, i pimjetio sam drasticnu promjenu u boji same glave, od neke smedje-prljave, postala je izrazito pink,zarka i definirana boja. U medjuvremenu su se pocele i ostale postepeno otvarati, istina niti jedna glava u potpunosti, ali SVE glave na 4 razlicite kolonije su otvorene, neke malo vise, neke malo manje, niti jedna potpuno, ali....sve su prosle istu fazu otpadanja te "opne" i sve pokazuju daleko izrazeniju boju glava. Jedna kolonija je i dalje stisnuta, ne guli se vise, ali je svaka glava cvsto zatvorena. No opet, takva je i stigla kod mene, spreman sam je proglasiti DOA.... desi se i to.
Naravno, ovo nista ne znaci, do jutra sve moze pokrepati, ali je dobar znak, iako nekako, ne vjerujem da je rjesenje u tome, mozda je to samo uklonjen djelic problema, ili sam mozda u biti unistio nesto dobro i pozitivno na koralju, vidjet cemo.
Navodno amerikanci sve dipaju u peroxid, kiselinu i slicne cudotvorne vodice, mjestimicno se spominje i peroxid kao unistavac nametnika, ali nema bas govora puno o tome da radi ono sto je kod mene napravio.
I dalje je zanimljivo i korisno cuti svako misljenje,ideju ili prijedlog....