Travanj 28, 2024, 00:17:29 prijepodneNajnoviji Član: bignjato

Autor Tema: Malawi ciklidi i svetlo  (Posjeta: 6288 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

  • Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 2923
Malawi ciklidi i svetlo
« u: Listopad 21, 2004, 21:25:00 poslijepodne »


Kakav spekatarda se stavi u Mlawi akvarij?,standardno pitanje akvarista,a naravno svaki dadne neki svoj savet i svako kaže:E to svetlo ,koje imam ja u akvariju jeste najbolje.


Svetlo jeste jedan od bitnih einitelja u akvariju.Pravo svetlo nam može prikazati ciklide u nekim ludim bojama,dok neko drugo svetlo te iste ciklide znade prikazati naše ciklide u nekim "ružnim" bojama.


Kad je svetlo u pitanju,dobor je,da znamo,sa kakvog regiona nam dolaze ciklidi,dali sa priobalnog regiona ili su to ciklidi iz dubina.


Pravilo jeste,da za ciklide iz dubina,za njih bila bi adekvatna neka šibka svetlost,sa odtjekom plave boje/moonligt ili bluemoon sijalice/.


A za ribe iz priobalnog regiona,bile bi idealne neke sijalice,koje bi imitirale suneevu svetlost.


Pošto akvarista i ne gleda ponekad po tom kriteriju,nadje se i sijalice,koje su nekako najpovolnije za sve malawi ciklide.


Kao takva jeste i sijalica HAGEN Power-glo,njen spektar jeste idealana za ciklide velikog jarka.


Eto izgled:





I takve ja sad koristim.


Ali pošto treba ponekad malo i kombinovati,i ja sam kombinovao sijalice,/Marin-glo/ ali nekako se desilo ovo:plave boje ciklidi bili su stvarno lepi,no žuti ciklid postao je pod plavim spektrom zelen,a i naraneasti su ciklidi bili su monotoni. Ali eto plavi ciklid pod plavim spektrom





No to sam kasnije promenio,pa stavio sijalicu Life-glo,pa je situacija bila baš okrenuta,plavoobojeni ciklidi sad su bili "nikakvi",a žuti i naraneasti pravo su ispucali po ljepoti.


I tako sam ja ostao vee kod gore pomenute HAGEN Power glo sijalice.


Po mišljenju struenjaka,najbolje sijalice proizvodi firma Dennerle.Trocal African lake 5088.


Ali opet sam se našao u nekoj situaciji,pa uzeo sijalici JBL SOLAR color.Stavio sam je u akvarij,gdje imama Julidochromise marlieri.Kad sam je upalio,sve mi bilo nešto eudno,no kad sam se navikao,nekako se i navadio na taj spektar.


Inaee eto šta piše za tu sijalicu:Puni spektar svetlosti za intenzivni koloritet riba,pogotovo poudara crvene i plave boje.


A i SERA pravi sijalice pogodne za ciklid akvarij,ta se sijalica zove:BLUE SKY,nisam je probao,da li ju je neko vee oprobao,bilo bi zanimljivo euti njegov komentar.


TGe sijalice se menjaju otprilike na 3.000 -4.ooo sati a to jeste otprilike na godinu dana.I još preporuka imate li dve ili više sijalica,treba njih postepeno promeniti,kako ne bih zbog neke nove veee svetlosti ciklidi bili u stresu.


A za sam kraj,eto kako veliki Ad konings zamišlja svetlo za Malawi ciklide:


Ciklidi trebaju tamnu,prirodnu boju svetla.Najpovolnije je crna,tamno zelena ili zelena sa crvenkasto smedjim tonom.Tako Ad,a kako do toga svetla doei,jedino bojma ,pezlom i našim radom,ja drukeije i ne znam.


Eto par reei o svetlu,ipak bez njega se ne može.

Offline perinjo

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 748
Malawi ciklidi i svetlo
« Odgovori #1 u: Listopad 23, 2004, 10:37:00 prijepodne »
Zanimljivo Bojko, kao i uvijek od tebe
Prije cca 2 mjeseca sam imao 2 Sylvania daylight lampe i akvarij mi je izgledao nekako žuto, mutno i nakon samo nekoliko dana bio je pun algi. Kupio sam 2 nove lampe i to Sylvania Coralstar i akvarij mi izgleda prekrasno, nešto slieno ovom sa gornje fotke, a i algi nema više nigdje ,totalno je eisto i kristalno. Isto tako Frontose pod tim svjetlom izgledaju prekrasno, kao da je za njih izmišljeno.
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...

Offline cichlid

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ****
  • Postova: 986
Malawi ciklidi i svetlo
« Odgovori #2 u: Listopad 24, 2004, 11:30:00 prijepodne »
meni se pokazala najboljka varijanta silvanioja i pawer glo