Travanj 23, 2025, 10:08:32 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Lampa za Phelsuma laticauda (Dnevni Gekon  (Posjeta: 1814 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Lampa za Phelsuma laticauda (Dnevni Gekon
« u: Rujan 21, 2005, 11:21:00 prijepodne »
Pa ovak...imam dvije male slatke Phelsume laticaude. (Icek Jedan ogroman TNX   )
...no terarij je 30x30x30. lijepo uređen sa biljkom bambusovim granama zelenim tepihom...znaći imaju se di verati osim po staklu i imaju hladni i topli dio terarija.
...sad me brine kakvu rasvjetu da im stavim...jer u terarij im ne mogu staviti lampu...a gore nemam dovljno veliku mrežicu da bi na nju lampu stavio. A ne znam da li kroz obično staklo prolazi dovljno UV zračenja.
...a posebno me zanima koju i koliko jaku lampu bi stavio...i da li bi smetala lampa Night glo od exo terre?

....zbunjen i ošamućen....
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #1 u: Rujan 21, 2005, 11:29:00 prijepodne »
Pitanje, da li možeš pocrniti sa druge strane prozora u koje tuče sunce... odgovor - ne...

nabavi veliku mrežicu!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #2 u: Rujan 21, 2005, 11:49:00 prijepodne »
Nije bed nabaviti mrežicu...nego kako je instalirati na gotov sljepljen terarij???
..ali opet ne znam koje bi lampe trebal staviti kad postavim mrežicu...??
Tu mi se možete javiti

Offline kalel

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 21, 2005, 12:06:00 poslijepodne »
hm...kroz staklo ti ziher ne prolazi uv,tj. prolazi,ali je filtrirano...a od neonke je tak i tak preslabo zracenje tako da bi kroz staklo bilo nikakvo....a ne kuzim night glo..koji je problem sa tim...ne bi nista trebalo skodit...a ako zelis stavit sun glo unutra mozes pricvrstit na mrezicu grlo.....imas za kupit keramicko,koje je nakoseno(vec sada znam da ne objasnjavam dobro )i mozes pricvrstit iznutra...imam ja i sve oke...taman stane sirina na usku mrezicu...sada ne znam gdje je kupljena,ali ako te zanima javim ti...i cestitam na novim clanovima ..
pozdrav
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #4 u: Rujan 21, 2005, 12:16:00 poslijepodne »
....ovak....da sam da se zna...problem je za sad riješen ovak..... kontaktirani su Kalel i Icek.... iceku sam do daljenga oteo terariji koji gore ima mrežicu, dok svoj terarij ne adaptiram (stavim mrežicu na gornji dio). Kaleu sam oteo grlo i lampu.... dok ne nabavim vlastitu .....pa eto tako mi i treba kad im nisam omogučio sve što im treba prije nego sam ih uzeo....tipična početnička glupost     ...svejedno dečkima svaka čast kaj su tak susretljivi i dobri....revanš slijedi...

I sad zaključak je da ako uzimate gmaze guštere ...hmmm probajte nabaviti terarij koji na gornjoj strani terarija ima mrežicu da bi gmazi mogli dobiti UV koji im je neophodan..... Edited by: Saša
Tu mi se možete javiti

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #5 u: Rujan 22, 2005, 16:37:00 poslijepodne »

pozdrav...
evo imam nešto teksta iz svojeg ne objavljenog teksta o terarijima...
inaće phelsumama moraš' osigurati UVB svijetlo UVA se podrazumjeva...ali..
postoje UVA-B neonke od exotere "reptil glo"za kupiti relatvno su skupe i vremenom gube svoje "sposobnosto" (dakle' svijetli ali ne daje UV svijetlo...)
vijek trajanja je nekih mislim 5000 ili 50 000 sati ne znam zaboravio sam..
UV-A-B daje i halogena žarulja (žaruljica) ona mala...
UV-može dati i ona žarulja koja se koristi u Hidroponiji ((recimo ko' uzgaja travu' u ormaru ili u podrumu obićno ima one mislim živine žarulje full jake možeš zgoriti kak' je jaka...inaće' je ko' neki balon izljevana i ima neki plin koji emitira full jaku UV-A-B pa gušter može doslovno izgoriti...to ne preporućam osim ak' nemate sobu...
postoje i TZV kvarcne žarulje koje se koriste u recimo solarijima '60 godina..(danas prevladavaju neonke)) no možda netko ima i to je full jako isijavanje jedna frendica se doma "kvarcala" i za 10min izgorila i to tak' jako da je morala kod doktora...

ak' netko ima neka konkretna pitanja nek' pita...

....

Pravilna rasvjeta u terariju bitna je jednako za životinje i za biljke.
Nekada se vjerovalo da je dovoljno regulirati svijetlo u periodima po 12 sati (smjena dana i noći) no za kvalitetno držanje životinja potrebno je mijenjati duljinu dana i noći prema godišnjim promjenama. To znači da će u jesen dan biti oko 8 sati a noć 14. Ljeti dan traje dulje pa tako imamo 14 sati dnevnog svijetla i 8 sati noći.
Pokazalo se da je za zdravu fiziologiju koja određuje godišnje doba za vrijeme parenja, zimski san ili presvlačenje kože, takva postupna promjena je nužna.
Sami znamo da drveće u našim krajevima počine s odbacivanjem lišća kada dan traje manje od 12 sati.
U specijaliziranim trgovinama možemo nabaviti posebne lampe za terarij. Koje se razlikuju od običnih po tome što sadrže određenu količinu UV spektra svijetla za nas nevidljivog. Taj spektar izuzetno je bitan za pravilan rast životinja u terariju jer pomoću njega sintetiziraju vitamin D koji je bitan za pravilan rast kostiju i oklopa te redovito presvlačenje.
Općenito rasvjetu u terariju dijelimo na tri osnovna dijela:
1. glavno svijetlo; uglavnom je to neonska, flourescentna rasvjeta (koja sadrži UV-dio spektra) koju možemo nabaviti u specijaliziranim trgovinama, ona se učvrsti na samom vrhu terarija. Bitno je da se nalazi unutar terarija jer staklo filtrira UV spektar i u potpunosti sprečava prolazak kroz njega.
2. svijetlo za sunčanje; obično je to žarulja reflektora, koja je dizajnirana da radi 24 sata dnevno. Ona se postavlja u jedan kut terarija i tamo predstavlja mjesto za sunčanje kao osunčana čistina, na tom mjestu životinje upijaju toplinu za svakodnevno kretanje i dizanje tjelesne temperature na radnu. Ta toplina izuzetno je bitna i utječe na cijeli organizam jer regulira metabolizam kompletnog organizma, posebno na lučenje enz
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #6 u: Rujan 22, 2005, 22:32:00 poslijepodne »
Icek puno hvala na ovim kratkim uputama.
Tu mi se možete javiti