pozdrav...
evo imam nešto teksta iz svojeg ne objavljenog teksta o terarijima...
inaće phelsumama moraš' osigurati UVB svijetlo UVA se podrazumjeva...ali..
postoje UVA-B neonke od exotere "reptil glo"za kupiti relatvno su skupe i vremenom gube svoje "sposobnosto" (dakle' svijetli ali ne daje UV svijetlo...)
vijek trajanja je nekih mislim 5000 ili 50 000 sati ne znam zaboravio sam..
UV-A-B daje i halogena žarulja (žaruljica) ona mala...
UV-može dati i ona žarulja koja se koristi u Hidroponiji ((recimo ko' uzgaja travu' u ormaru ili u podrumu obićno ima one mislim živine žarulje full jake možeš zgoriti kak' je jaka...inaće' je ko' neki balon izljevana i ima neki plin koji emitira full jaku UV-A-B pa gušter može doslovno izgoriti...to ne preporućam osim ak' nemate sobu...
postoje i TZV kvarcne žarulje koje se koriste u recimo solarijima '60 godina..(danas prevladavaju neonke)) no možda netko ima i to je full jako isijavanje jedna frendica se doma "kvarcala" i za 10min izgorila i to tak' jako da je morala kod doktora...
ak' netko ima neka konkretna pitanja nek' pita...
....
Pravilna rasvjeta u terariju bitna je jednako za životinje i za biljke.
Nekada se vjerovalo da je dovoljno regulirati svijetlo u periodima po 12 sati (smjena dana i noći) no za kvalitetno držanje životinja potrebno je mijenjati duljinu dana i noći prema godišnjim promjenama. To znači da će u jesen dan biti oko 8 sati a noć 14. Ljeti dan traje dulje pa tako imamo 14 sati dnevnog svijetla i 8 sati noći.
Pokazalo se da je za zdravu fiziologiju koja određuje godišnje doba za vrijeme parenja, zimski san ili presvlačenje kože, takva postupna promjena je nužna.
Sami znamo da drveće u našim krajevima počine s odbacivanjem lišća kada dan traje manje od 12 sati.
U specijaliziranim trgovinama možemo nabaviti posebne lampe za terarij. Koje se razlikuju od običnih po tome što sadrže određenu količinu UV spektra svijetla za nas nevidljivog. Taj spektar izuzetno je bitan za pravilan rast životinja u terariju jer pomoću njega sintetiziraju vitamin D koji je bitan za pravilan rast kostiju i oklopa te redovito presvlačenje.
Općenito rasvjetu u terariju dijelimo na tri osnovna dijela:
1. glavno svijetlo; uglavnom je to neonska, flourescentna rasvjeta (koja sadrži UV-dio spektra) koju možemo nabaviti u specijaliziranim trgovinama, ona se učvrsti na samom vrhu terarija. Bitno je da se nalazi unutar terarija jer staklo filtrira UV spektar i u potpunosti sprečava prolazak kroz njega.
2. svijetlo za sunčanje; obično je to žarulja reflektora, koja je dizajnirana da radi 24 sata dnevno. Ona se postavlja u jedan kut terarija i tamo predstavlja mjesto za sunčanje kao osunčana čistina, na tom mjestu životinje upijaju toplinu za svakodnevno kretanje i dizanje tjelesne temperature na radnu. Ta toplina izuzetno je bitna i utječe na cijeli organizam jer regulira metabolizam kompletnog organizma, posebno na lučenje enz