Konačno sam ove godine dobio prvo leglo od svoje ženke Pastela. Pario sam ju sa Butterom ciljajući na Butter Pastele.
Ujutro kada sam našao ženku bila je omotana oko pet jaja, dva su bila sa strane.
Još prije sam čuo za slučajeve da ženke znaju koja jaja nisu "dobra" i ne troše energiju na njih.
Već drugi dan inkubacije jaja su se malo udubila i dobila fleke po sebi.
Na tim mjestima gdje ljuska nije bila kalcificirana se počela stvarati kondenzacija, odnosno, jaja su se "znojila".
Ubrzo se počela javljati plijesan i morao sam brzo reagirati. Kupio sam Canesten prašak i svakodnevno sa njim tretirao jaja.
Uspio sam ih spasiti i nakon 60ak dana dobio sedam zdravih beba.
Šanse po jajetu su mi bile: 25% normal, 25% Pastel, 25% Butter i 25% Butter Pastel.
U sedam jaja sam dobio 1.1 normal, 0.1 Butter, 0.1 Pastel i 1.2 Butter Pastela!

Čak su me pogodili i omjeri mužjaka i ženki, tako da svih troje BP ostaje kod mene!
Sva tri Butter Pastela su bila nevjerovatno agresivna, ugrizli su me valjda preko sto puta

, hvala Bogu sada su se smirili.
Sa njima, naravno, nije bilo problema oko hranjenja, već drugo hranjenje su pojeli mrtav plijen.
Jedino sam imao problema sa ženkom Pastela i običnim mužjakom, nikako nisu htjeli jesti i morao sam im pomoći oko hranjenja.
To mi je bilo prvi put da radim "assist feeding" i to je bilo mučno iskustvo i za mene i za njih, ali smo uspjeli i sada oboje jedu bez problema!
Evo par slika mojih zmija za curice, nadam se da će vam se svidjeti!