ovo s spolom sam ti napisao u pretprošlom postu...
pozdravljam odluku da napraviš veliki terarij...
rasvijeta je bitan faktor ali ...po redu.
florescentna žarulja je neonka ((one imaju taj florescentni sloj s kojim je premazana unutarnja stijenka žarulje jel' pl. plin Xn daje samo UV spektar, pa taj florescentni sloj prihvaća i emitira bijelo svijetlo na iritirajučih 100 Hz. pa se nekad stavljaju i plastične kutije da se doskoći tom iririrajućem trepatanju no da UV-žarulja takva neonka bude korisna mora biti unutar terarija i bez ikakve zaštite (makni plastiku ) ima relativno slab domat oko 100 cm a onda rapidno pada tako da će gušter teško sintetizirati vitamin D3 koji je neophodan za presvlačenje i vezanje kalcija u tijelu te metabaličke promjene rasti ...i da ne nabarajam.
inace sam skroz protiv natezanja guštera po rukama..ali fino uzmeš iguanu i na balkon ili na prozor kad je sunce i 20 min je dnevno dovoljno da pravilan rasti i sintetizaciju vitamina...
a u ostalom imaš u apoteci kupiti plivit D3 za dijecu pa daj i to..
no i ja sunčam guštere na prozru i super im je.....
ovo što si napisao "plavo crveno i crno svijetlo" mi je zakon ....
a pogotovo ovo crno???
daj meni nabavi žarulju koja svijetli crno i pali mrak

evo da objasnim razliku
crno svijetlo je tzv. moon light to je isto kao i infra red dio spektra velikih valnih duljina koji imaju svojstvo da jako griju ali im domet nije dugačak (ne prodiru duboko) (primjer su one grijalice koje su se nekad koristile u kupaonama koje iza imaju onaj rosfraj koji reflektira svijetlost, znaš one žice "grijači" koji se užare...tosu zapravo IC zrake...
crvene žarulje odn' night glo su isto IC
UV žarulje ((one su obično neonke odn' florescentne žarulje, recimo one od kojih ti u disko klubovima svijetle zubi i bijela majca)) koje emitiraju UV svijetlo nekoliko puta slabije od sunca i moraju biti ne zaštićene (pod time mislim na snop svijetla koji ide od njih prema gušterima..inace nemoj se zezati s strujom jel' ak' je ne složiš dobro i ideš špricat guštera može te struja opalit...mene je zveknulo barem 8 puta do sad i to svaki put gadno
(doma me zovu Tesla- ne moram ti više ništa pričat)
idem na kavu..ajde cujemo se...
pozdrav icek
((stari kak' ćeš platiti cugu kad dođeš u Zg.))