Travanj 23, 2025, 00:52:41 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Mijenjanje šljunka u punom akvariju  (Posjeta: 1468 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Annie_S

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Mijenjanje šljunka u punom akvariju
« u: Rujan 03, 2009, 10:38:20 prijepodne »
Ok, potencijalno glupa ideja.  :-[ Stavila sam prekrupni šljunak u akvarij, već ga podosta zasadila i sad me živcira jer je teže saditi i ne izgleda baš dobro. Sad me zanima imate li kakvih ideja kak da promijenim dio šljunka (bar površinski i ovaj do kojeg mogu) a da to prođe čim urednije i bezbolnije. Mislila sam izvaditi bilje koje je nedavno posađeno, tj. općenito ono koje ne pušta dugo korijenje, znači ne bih dirala kripte, amazonku... S nekakvom lopaticom/posudicom (ili eventualno usisavanjem samo kroz široki šlauf) sam mislila pomalo grabiti stari šljunak koliko ide (ne previše jer je ispod supstrat pa da se to ne diže). Novi šljunak sam isto tak nekak mislila stavljati, a pala mi je na pamet i potencijalno glupa i beskorisna ideja da uzmem široki šlauf, gore stavim ljevak i pomalo nasipavam kroz to. Razuvjerite me ako treba, znam da bi to moglo grdo završiti.  :D

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Mijenjanje šljunka u punom akvariju
« Odgovori #1 u: Rujan 03, 2009, 14:28:11 poslijepodne »
Ovo s nasipavanjem šljunka kroz šlauf je dobra ideja. Ja sam mislil isto stavljat sitniju podloga, al sam odistal jer se biljeveć ukorjenilo i raširilo.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2009, 15:25:06 poslijepodne »
Isprobat ću onda valjda danas pa ćemo vidjeti jel bu kaj od toga.  :up:

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2009, 15:29:08 poslijepodne »
sumnjam da ce sljunak ici sam kroz lijevak i crijevo... isprazni sto vise vode iz aq i taj sljunak tjeraj kroz crijevo tom vodom... mooozda onda bude islo...  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2009, 16:22:22 poslijepodne »
Ja sam to vec radio i princip je sljedeci: kupiti visokotlacno crijevo u Pevecu ili Bauhausu (radi se o crijevu koje je dosta kruto i ima veliki promjer sto je super jer ako je mekano kamenje zna zapeti na pregibima a s ovim crijevom nemas tih problema), uzmes one kanistre od 6 litara kaj kupis vodu u njima i samo pocnes isisavati podlogu. Te kanistre bacis ili mozes i zadrzati sljunak iz njega, svejedno, a novi pjesak operes i lagano ubacujes unutra, mozes i pomocu ruke ili najbolje one šeflje (barem mi u zagrebu to tako zovemo, ono za juhu stavljati u tanjur) i onda lagano ju spustas na odredjeno mjesto di zelis staviti pjesak, na taj nacin mozes precizno dodavati kolicine koje tebi trebaju.

Ja sam to radio par puta, sve je savrseno glatko islo  :up:
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Rujan 03, 2009, 16:26:50 poslijepodne »
najbolje one šeflje (barem mi u zagrebu to tako zovemo, ono za juhu stavljati u tanjur) i onda lagano ju spustas na odredjeno mjesto di zelis staviti pjesak, na taj nacin mozes precizno dodavati kolicine koje tebi trebaju.

tocno tako sam i ja sama jednom dodavala sljunak...

zaboravih napisati, radije izvuci taj stari krupni sljunak jer ce sitni kad tad otici na dno, a krupni izaci na povrsinu... ;)
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Annie_S

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 03, 2009, 17:16:35 poslijepodne »
Izvukla sam gornji sloj krupnog sljunka, ali nisam bas sve jer se dosta mutilo. Nije islo sa slaufom, sljunak je mokar i sav se zaljepio pa nije ni dosao do crijeva. Iskreno Pandorica, nisam se sjetila toga kaj ti velis, da ce krupni izaci na povrsinu. Zapravo, sigurno hoce prilikom usisavanja.  -? A nema veze, zamijenit cu onda sve jednog dana. Stavila sam sitniji bez kompliciranja, s nekom plasticnom malom posudicom za naljevanje vode u peglu i ok je. Koriji su dobili posla. :) Jedino kaj sad sve skupa malo scary izgleda, ko mocvara, ali iskustvo je pokazalo da takve stvari traju kratko i da nema potrebe za brigom. (Nedavno sam sve prekopala i izvadila panjinu u trazenju botie koja je na kraju cijelo vrijeme bila zavucena naprijed u skoljki) :) Hvala na savjetima, dobro ce doci drugi put.  :up: