Travanj 26, 2025, 02:39:12 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Nymphea lotus ostala mala...  (Posjeta: 1274 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ribovlasnik

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Nymphea lotus ostala mala...
« u: Kolovoz 19, 2008, 02:28:22 prijepodne »
Imao sam godinu dana veliku biljku, koja je cvjetala par puta. Kraj nje su nikle tri biljčice, i zatim je matična biljka uvela. E sada, od tih malih je ostala jedna koja nikako da naraste! Šta joj fali?
Ista stvar je sa onom nižom svjetlijom vrstom lotusa, ima nježnije listove, dao mi ju je kolega. Propala je skoro, ostalo par listova sitnih uz zemlju. Koji im je đavo? Voda je ista, temp ista, jedino da nije potrošeno gnojivo u zemlji? Ali nema ni godinu dana da sam stavio podlogu.
Thx
Zagreb, Kvatrić

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
Odg: Nymphea lotus ostala mala...
« Odgovori #1 u: Kolovoz 19, 2008, 08:21:29 prijepodne »
Imao sam godinu dana veliku biljku, koja je cvjetala par puta. Kraj nje su nikle tri biljčice, i zatim je matična biljka uvela. E sada, od tih malih je ostala jedna koja nikako da naraste! Šta joj fali?
Ista stvar je sa onom nižom svjetlijom vrstom lotusa, ima nježnije listove, dao mi ju je kolega. Propala je skoro, ostalo par listova sitnih uz zemlju. Koji im je đavo? Voda je ista, temp ista, jedino da nije potrošeno gnojivo u zemlji? Ali nema ni godinu dana da sam stavio podlogu.
Thx

Sumnjam da joj fali gnojiva, to izdrzi koju godinu. Imao sam slicni problem sa 2 moja lotusa, jedan je uveo a drugi koji je bio u istom akvariju je odjednom krenuo, ali neznam zasto.
Forza Fiume ;)

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 03, 2008, 11:08:46 prijepodne »
A znate i sami da biljke bez obzira na odlične uvjete znaju ući u duži period stagnacije, ja bi to tako objasnio. Matična biljka ojačava mladice te se iscrpi do te mjere da uvene, možda mlade biljke ojačavaju gomolj, pa će tek onda počet rasti, a to može trajat. Tak je mom kompiću echinodorus stagnirao godinama, a uvjeti su bili super i na kraju kad je puko, kompić ga je stalno rezao jer su listovi stalno izrastali van vode.

Tko zna što tu sve može biti?
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #3 u: Rujan 03, 2008, 11:49:06 prijepodne »
Cek malo, zar lotus nema gomolj/lukovicu? Ako sam u pravu onda bi ovo trebalo biti normalno ponasanje. Kao i u prirodi kada npr. lale jednostavno prodju, i ostane li koja lukovica u zemlji, eto je ponovno slijedeceg proljeca... Dakle, normalan proces razmnozavanja...

EDIT: sad sam se sjetila da sam negdje citala o nekoj lukovicastoj biljci (mozda bas lotusu) koja je tako u akvariju ponovno potjerala poslije par mjeseci. Ako nadjem gdje posaljem link...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Black Tiger

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 03, 2008, 12:55:56 poslijepodne »
Pa da lotus ima podanak, tj. tu podzemna zadebljanja na korijenu, to i jesu gomoljčići.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline Renda2

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 58
« Odgovori #5 u: Rujan 16, 2008, 11:05:06 prijepodne »
Ja sam već zaboravio da sam nekada imao nimphea lotus u akvariju kada je nakon nekoliko mjeseci iz gomolja krenuo list za listom.Sada več imam ćetri odrasle biljke, a gomolj i dalje tjera...
Zagreb-Prečko

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #6 u: Rujan 29, 2008, 10:35:50 prijepodne »
Evo nastao je cijeli mali grmić sa malim listovima. Ne znam tko je rekao da bi mu to odgovaralo za njegov "nano".  :D
Mislim da bude nešto od njega.
Zagreb, Kvatrić