Travanj 28, 2025, 15:06:02 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Uzgoj na suhom  (Posjeta: 20241 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alensab

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Uzgoj na suhom
« Odgovori #100 u: Studeni 07, 2010, 14:57:22 poslijepodne »
Sto se tice mog iskustva, nikakvo gnojenje nije potrebno... Ja cak ne zaljevam sa vodom iz akvarije, neko koristim obicnu vodu koja je ostojala par dana, sa njom pospricam biljke i prekrijem celofanom i to je sav posao!
svako koliko pospricas

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #101 u: Studeni 07, 2010, 16:20:56 poslijepodne »
Ispocetka sam prskao 2-3 puta sedmicno, ali vremenom sam zaboravljao prskati, tako da sam dosao do zakljucka da nije potrbno toliko cesto.
Sada poprskam 2-3 puta mjesecno i sve super...

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #102 u: Studeni 07, 2010, 17:56:55 poslijepodne »
evo i ja sam se upusito u suhi uzgoj akvarij je 5 litara 4 cm zemlje za cvijeće voda iz akvarija i 3 pelcera anubijasa nane pokriveno celofanom unutra je 25..iznad je stolna lampa neznam oce sta od toga biti ali se nadam  :up:

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #103 u: Studeni 07, 2010, 20:32:09 poslijepodne »
sretno luka!
možda se i ja vratim u suhi uzgoj
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline bishop052

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #104 u: Studeni 22, 2011, 01:04:38 prijepodne »
kako vam napreduje ?

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Studeni 22, 2011, 03:01:37 prijepodne »
Odavno nisam posjetio forum, kao sto sam i suhi uzgoj zaboravio i ostavio za neka druga vremena :(
Mislim kada budem imao vise vremena...

A ako nekoga sta interesuje neka slobodno pita radu cu prenjeti svoja iskustva, s obzirom da se suhim uzgojem stvarno moze fino ustedjeti para na biljkama....

Offline bishop052

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Studeni 25, 2011, 09:46:26 prijepodne »
u akvarij d80x š12 x v30 sam stavio 5-6 cm zemlje , malo šljunka ,i usitnjenog stiropora, sve to izmješao

zemlja je kupovna naravno,ne znam koji proizvođač i karakteristike , mislim da to nije previše ni bitno

sipao vodu iz vanjskog filtera , iscjedio spužve i filter materijal . nisam previše , čisto da je sve vlažno i da ima pokoja lokvica

posadio sam HM, bacopu , limun i jos neku biljku , ne znam naziv .nema toga puno , a kako je akvarij d80 cm , grupisao sam sve na desnu stranu

za rasvjetu mi je trenutno lampa ,25w štedna, imam u planu stavit neonku 18w . hoće to bit malo ? kad je postavim na gornju stranu akvarija, stojat ce cca 20cm iznad biljki

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #107 u: Studeni 25, 2011, 13:58:07 poslijepodne »
Ne bi terbalo biti malo, a najbolji test ya svjetlos ce ti biti limun, ako imas malo svjetlosti kada krene rasti listovi na stabljici ce biti puno razmaknuti, a ako ima dovoljno svjetlosti bice zbijeni....

Kada ti dodje neonka ona ce fino rasporediti svjetlost i mislim da nemas potrebe preise odmakinjati svjetiljku!

E da ne zaboravi staviti preko svega celofan onaj za hranu ti je najbolji, da bi mogao svu tu vlagu fino da zadrzis u svom plasteniku  ;)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #108 u: Studeni 25, 2011, 19:21:37 poslijepodne »
Ili jednostavno stakleni poklopac. A za neonku si obavezno napravi neki reflektor da ne rasipaš svjetlost okolo i mora ti bit i više nego dosta.
Ova biljka šta neznaš je vjerovatno Hygrophyla difformis. Ona skroz promjeni oblik na suhom. Znam da sam ti stavio još i jedan mali pelcerić (jbg, više trenutno nisam imo) Ludwigie repens. Pikni to u suhi i za kojih 2 mjeseca imat ćeš cijeli grmić koji onda razdjeliš na pelcere pa podijeliš malo u akvarij malo u suhi.

Offline bishop052

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Studeni 26, 2011, 14:41:55 poslijepodne »
Ili jednostavno stakleni poklopac. A za neonku si obavezno napravi neki reflektor da ne rasipaš svjetlost okolo i mora ti bit i više nego dosta.
Ova biljka šta neznaš je vjerovatno Hygrophyla difformis. Ona skroz promjeni oblik na suhom. Znam da sam ti stavio još i jedan mali pelcerić (jbg, više trenutno nisam imo) Ludwigie repens. Pikni to u suhi i za kojih 2 mjeseca imat ćeš cijeli grmić koji onda razdjeliš na pelcere pa podijeliš malo u akvarij malo u suhi.

imam stakleni poklopac , stavljen  :up:

za reflektor ce morat posluzit alu kuhinjska folija , trenutno nemam nista bolje

da, u pravu si ,  Hygrophyla difformis emerzno je u pitanju , http://www.plantgeek.net/images/plantpics/hdifformis.jpg

stavio sam samo 1 pelcer u akvarij , koji je vidim upravo počeo da se razvija , otvorio i pustio je listove na vrhu :)

ostalo sam stavio u emerzno

pa za koji mjesec cu i ja moći podijelit drugima , kao sto ste podijelili ti , dubravko77 i plava_ptica sa mnom
 :up:

kad se jos malo stabilizuje sve , stavit cu fotke

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #110 u: Studeni 26, 2011, 14:55:30 poslijepodne »
Ak ti ne smeta estetski, alu folija će čisto solidno odraditi šta se on nje očekuje.  :up:
Rogolist, mahovina, a vjerovatno i Sagittaria ti ne mogu opstat na suhom.

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #111 u: Studeni 26, 2011, 15:51:41 poslijepodne »
meni se makovina primila na suhom i to slučajno kad sam stavio drugog bilja na emerzni a ona je bila između lišća ali je opstala i sad je imam koliko mi srce želi  ;)

Offline bishop052

• Punopravni član
« Odgovori #112 u: Studeni 26, 2011, 16:09:54 poslijepodne »
na ovom sajtu ima lista biljki koje se mogu uzgajati emerzno , potrebno je samo u donjem desnom ćošku odabrati

Can be grown emersed: / YES

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #113 u: Studeni 26, 2011, 17:10:42 poslijepodne »
A ko će ga znat, kako kome uspije, al meni je Sagittaria recimo propala dok nekima raste. sad sam opet stavio jedno 2 mala pelcerića pa ćemo vidjet.
U svakom slučaju isplati se suhi uzgoj ko ima imalo mjesta za tako nešto jer uvijek imaš frišku zalihu bilja i još za dijelit kome treba.

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Studeni 27, 2011, 04:23:18 prijepodne »
Iz mog iskustva,... mahovina u suhom uzgoju raste kao luda, cak i kada zaboravis na nju, jako, jako dugo dana ona i dalje uspjeva, meni je kao luda rasla i sirila se preko svih biljaka iu sve strane stakla....

Tako, ako zelis mahovinu da razmnozis nece ti biti nikakav problem, ali bas nikakav  ;)

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #115 u: Studeni 30, 2011, 18:46:33 poslijepodne »
Vrlo zanimljiva tema, sad i mene "provocira" da i sam pokušam s emerznim uzgojem! :)

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #116 u: Studeni 30, 2011, 18:49:42 poslijepodne »
pa ajde samo izvoli ako ti biljka ne uspjeva u akvariju a može u emerzno navali  :up: