Nedavno, slicna tema, nekima mozda jos u sjecanju, o Emysima.
Tamo, i u kasnije napisanom obrazlozenju (koje se moze procitati u mom potpisu) rekao sam svoj stav u vezi tog "pustanja u prirodu".
Expert, nikakvo "dobro" nisi pocinio.
Uzeo si previse punoglavaca, naivno si postupio.
Ako te bas zanimaju trebao si uzeti 2-3 i pratiti ih kod kuce kako se razvijaju.
Moj ti je savjet, ako imas kornjace, stavi ih kod kornjaca. Rijesen ti je problem.
A sada, bez namjere da raspravljam o tome, nego samo poticanje na druge da
malo razmisle, sto je on to toliko zla ucinio ?
Postoje dvije stvari koje se ovdje spominju, odnosno kritikuju.
Prva je to "premjestanje" zivotinje sa jednog mjesta na drugo.
Druga je to "nosenje kuci" paponovo pustanje u prirodu.
U prvom slucaju mislim da netreba komenirati ako je u pitanju "velika daljina".
Ali ako je to ista regija, koju nedjeli nikakva veca "barikada" (neko brdo, more ili slicno), da je uzeo te punoglavce,
otisao dosljedece prirodnebare, (gdje se nalaze te zabe)
nebi nikakvu "stetu" napravio.
Uzecu kao primjer slavoniju, odakle sam ja.
Mozda vam poznatarijeka "Bosut". U toj rijeci medju ostalim ribama, zive i patuljasti somovi i takozvani suncani karasi (obje ribe su pocetkom 20. stoljeca useljeni u europu iz Amerike).
Ima ih hvala bogu dosta. Jedan pecaros mi je rekao da ih zovu "riblji korov", jer idu na mamac i nemogu se hvatati velike ribe.
E sada, ista riba, postoji i u "otockim virovima". Nebi vam znao reci tocno zracnu liniju razmakla tih voda, vjerovatno se negdje i salivaju jedna u drugu.
Ali eto od moje kuce imam sedam km do Bosuta, koji tece pored sela Privalke (odakle je CroCop

) A do virova imam ... 8 km, da

.
E sada, sto zelim stime reci.Kolika je steta prirodi kad bi ja teoretski uzeo jednog Patuljastog soma ili sunacanog karasa sa virova, i prebacio u bosut ? Nikakva steta nebi bila, jer ista riba zivi i vamo i tamo.
Tako isto ti punoglavci. Od nekuda je dosla i ta zaba (sigurno je nije neko iz australije uveo i pustio u prirodu).
Neradi se to o nekoj bog zna kolikoj daljini. Niti se radi o tolikom broju koji bi uistinu mogao ugroziti neku drugu populaciju.
Dobar primjer je za ovo su udruge za zivotinje koje kupe krastace i zabe u blizini autocesta pa ih nose 300 - 400 metara preko puta od ceste dalje, kako bi sprijecili da ih Auta zgaze.
A sada druga stvar, a to je nosenje kuci pa opet pustanje van.
Naravno da se nesmije to raditi. Pogotovu ne ako su uzgojene u zatocenistvu.
Ali kakve to "bolesti" moze neka zivotinja pokupiti da bi donjela citavu populaciju u opasnost, ako se uzme, drzi kod koce destak dana, i vrati na isto mjesto ?
Glavni razlog, sto se zivotinje iz zatocenistva nepustaju u (svoju autohotnu)prirodu je taj sto nebi prezivjele u divljini, ne zato sto bi mogle imati neku bolest koja bi unistila ostalu populaciju. Jedan dobar komentar bas na ovu temu sam cuo od jednog veterinara (kad sam bio nedavno u Ulmu), koji je rekao, "da je tako, sve nase zivotinje bi uginule u nasim terarijumima".
Da zakljucim. Ovo nije moj savjet ili "odobrenje" da se bezsmisleno uzimaju zivotinje iz prirode, da se bezsmisleno premjestaju.
Nego samo pokusaj da se realno pogleda stvar.
Takodjer sam razmisljao duze, dali uopste da se javim na ovo.
Jer nezelim zapocinjati istu raspravu samo u drugom pakovanju.
Ali smatram da nebi bilo fer od mene se nisam javio na ovo.
Ljep pozdrav,
Marijan