Evo obećao sam da ću se javiti s dojmovima filtera i stanjem akvarija.. Uglavnom, vanjski filter je spojen, međutim i stari je još uvijek u pogonu radi boljeg protoka. Taj novi vanjski filter sam malo modificirao da barem bude redoslijed medija kako treba, na način da voda prvo prođe kroz par cm deblje spužve (umjesto vate koju sam mislio staviti), zatim ide keramika do kraja te posude1. Na dno posude2 sam stavio neke kamenčiće iz pet centra baš za filtraciju i bakterije, a iznad toga je usisna cijev unutar spužve koje sam skratio da bi ti kamenčići stali ispod. Zasad sam samo jednom čistio taj filter i nije bio zaštopan, jedino je tlaka to odspajati pa ću nastojati to svesti na minimum.
Najviše problema mi je stvorila i još stvara usisna cijev tog vanjskog filtera. Naime, na nju sam stavio onu spužvu da zaštiti kozice od usisa, ali mi se s vremenom full smanji protok vode u filter, a samim time i van filtera jer snaga usisa povuče dno te spužve na vrh usisne cijevi i očito smanji protok vode unutar filtera. Sad sam usis u filter postavio više pri vrhu akvarija i tu spužvu koja štiti kozice od usisa sam postavio tako da uvijek bude malo lufta unutar nje i cijevi za usis, zasad je okej.
Od problema u akvariju tu je jedino što se staklo brzo uprlja od nekih algi, neznam do čega to bude nadam se da će ovaj novi filter to smanjiti. Ili da izbacim gnojenje? Svjetlo nije problem sigurno jer su to 2 slaba svjetla niti ne gore nikad preko 8h, većinom bude 4-6h, a akvarij nije na direktnom svijetlu. Dodajem mikro, makro, kalij i easy carbo u najmanje propisanim količinama čak i manje, a akvarij čistim svaka 2x tjedna.
Od budućih planova mi je ove hyrgophile desno izbaciti jer su propale kako su narasle i uslijed šišanja. Čak mislim izbaciti i limnopflu sessifloru jer je stalno moram skraćivati i čupati kao korov je, možda bi stavio nešto što ne raste tako brzo? Sviđa mi se microsorum pteropus i bacopa Caroliana što sam gledao od tih full nezahtjevnih.
Evo stavljam i par sličica... Stanari su neonke, 2x sijamca, 2 nerita puža i xy broj plavih kozica.
https://prnt.sc/1zp52uj