Akvarij je sve manje smedj, sve vise se vraca bjelina pijesku i kamenu....
Doduse sad pusim neko zamucenje vode, pretpostavka neki bakterijski boom, parametri vode su svi ok, osim fosfata koje jos nisam testirao (ovih dana cu, kad nabavim testere), tako da nisam siguran sto ga je uzrokovalo.....
Imao sam nevjerovatan problem sa skimmerom, nesto sto nisam mislio da je moguce, a eto, ipak me pogodilo...
Dakle, od pocetka, skimmer radi nekim svojim tempom, bolje receno, ne radi, uhvati se jednog nivoa pjene unutar tijela, i onda samo pjeni na tom mjestu, ne formira se gusta pjena, ne dize se do posude, uglavnom, ne radi nista. Pokusao sve moguce nivoe vode u sumpu, unutar tijela, brzine pumpe, omjer zrak-voda, placao mise, molio se Svevisnjem (Druze Tito, pomozi) - nista.
Vec sam se pomirio da je skimmer neispravno smece, i poceo gledati zamjenu, i onda, kao i svako veliko otkrice u povijesti bazirano na cistoj ljenosti - rjesenje.
Izvadio sam filter carape, radi pranja, i nije mi se dalo stavljati druge, vec je kasno bilo..... u roku pola sata, skimmer je proradio normalno, poceo izbacivati gustu zeleno smedju pastu u casu..... podesio ga kako mi pase - skimmer radi nevjerovatno dobro.
Sutradan, idem ja ponovo staviti filter carapu, jer me nervira svaka sitna cestica koja pliva u vodi.... u roku 30 sekundi od stavljanja carapa - skimmer ne radi, pjeni bezveze na dnu skimmera.... Izvadim carape, par minuta - skimmer radi. Vratim carape - skimmer ne radi.
Hajde rekoh, poremete povrsinsku napetost, kuratz-palatz, nek stoji neko vrijeme - dani prodju, skimmer ne radi. Izvadis carapu, proradi momentalno.
Jedini zakljucak do kojeg sam dosao je da materijal carape ima nesto u sebi sto remeti rad skimmera (barem ovog mog), prao sam ih u kiselini, izbjeljivacu, namakao danima u ro vodi, ispirao, susio..... apsolutno nula bodova, cim stavim carape skimmer prestane raditi.....
Sad koristim obicni filter floss, moram si napraviti neke posude u stilu carapa radi lakse manipulacije i mjenjanja, i nikakvih problema nemam....
Cudno....