Akvarij NET - FORUM

Slatkovodna Akvaristika => Novi u slatkovodnoj => Autor teme: xynn6 - Rujan 27, 2019, 22:59:55 poslijepodne

Naslov: 54 litre, puno frke
Autor: xynn6 - Rujan 27, 2019, 22:59:55 poslijepodne
Pozdrav svima.
Nakon svih pet shopova, više ne znam koga ni što pitati, pa eto molim za pomoć.
Inicijalno, akvarij 54 litre, cikliran 3 tjedna, zajedno s biljkama. Filter 300 L/h, grijač drži temperaturu fiksno na 26 °C. Biljke koje su unutra su Vallisneria i Ludwigia Repens.
Nakon tri tjedna i testiranja vode trakicama (koje mi i ne djeluju pretjerano pouzdano, ali jedino što sam uspio nabaviti u lokalnim pet shopovima), budući je test pokazao kako je sve u redu, bar po skalama koje su navedene na njemu, odlučih staviti ribice unutra. Prije stavljanja ribica, parametri s testera su bili: NO3=0, NO2=0, GH=0, KH=6d, ph=7.6, Cl2=0. Parametri su ostali isti, i sada nakon više od mjesec dana, a u međuvremenu je bilo svega.
Dakle, nakon tri tjedna cikliranja u akvarij dolazi 6 kom mollyja, 6 kom platyja, 6 kom guppyja, 3 corydorasa i 2 ancistrusa. Zajedo s njima ulazi i Ceratophyllum demersum. I sve je bilo u redu. Nakon tjedan dana dodajem još 5 neon tetri i 3 rhodostomusa. Znam, premali broj, ali i u ovom trenu mislim da je velika gužva u akvariju, pa rekoh, pokušajmo.
I tada kreću problemi. Nakon 3 dana od dodavanja neonki i rhodostomusa, bez nekakvih najava ili čudnog ponašanja, uginuo je jedan guppy. Tri dana nakon njega još jedan. Ne dižem paniku, bili su još prilično mali, pa rekoh, možda im nije bilo sve to skupa easy. Stavljam air-pump, radi cijelo vrijeme od tada. Prošlo je 3-4 dana i ugine jedan molly. Odlazim u pet shop, pojašnjavam situaciju. Sugeriraju da u filter (koji je ironično vrlo prostran) uguram komad aktivnog ugljena, bar malo tresetnih granuli i fluval c2 (ammonia remover). Uštimam to nekako unutra, a da iam protoka. Idući dan primjetim da imam mladunče (izgledao je kao guppy). Odlazim na put, nema me 4 dana, sredim da ih netko nahrani jednom dnevno, kao i obično, vratim se, i eto, sve je ok. Prošlo tjedan dana od zadnjeg uginuća, i naravno, ugine jedan platy, a dva dana nakon njega corydoras. Nakon 4 dana ugine mi jedan guppy i dva dana kasnije još jedan.
U vrijeme cikliranja, na tjednoj bazi sam mijenjao 10% vode, a otkako su ribe unutra promijenim 1/3 svaki tjedan, ponekad i nešto više. Filter sam oprao jednom u ovih mjesec dana na način da sam ga samo lagano protresao u vodi iz akvarija prilikom promjene vode.
Kod svakog uginuća nisam primjetio da se riba čudno ponaša, osim jednog guppyja i mollyja, koji su dan prije bili na dnu i nisu pretjerano mrdali, tu i tamo bi se digli na vrh, a padali bi vrteći se u krug oko svoje osi.
Sve druge ribe se ponašaju ok, čak i rhodostomusi s obzirom da su samo tri. Bilje raste prilično dobro, osobito vallisneria.
Googlam, tražim, surfam, čitam. Ima li tko kakvu ideju?
Hvala unaprijed!
Naslov: Odg: 54 litre, puno frke
Autor: kinggo - Rujan 27, 2019, 23:54:01 poslijepodne
premali filter i previse riba (bilo). Je sli li mjerio nitrate kasnije?
Mijenjaj vise vode i mijenjaj filter. Ili ga barem pocni cistiti svaki tjedan.
Naslov: Odg: 54 litre, puno frke
Autor: xynn6 - Rujan 28, 2019, 10:00:26 prijepodne
Broj riba po preporuci akvarista u pet shopu. Kaže litra po ribi.
Da li je 300L/h premalo, ili da se usredotocim na filtere s većom zapremninom?
Ukoliko mijenjam fiter, pštam oba dok se novi ne zaciklira ili selim spuzvu iz starog u novi?
Nintrati su svo vrijeme 0, kažem, ako je vjerovati trakicama.
Naslov: Odg: 54 litre, puno frke
Autor: kinggo - Rujan 28, 2019, 12:25:21 poslijepodne
akvarista u pet shopu je vjerojatno akvarista koliko sam i ja neurokirurg. I nije to nikad bila litra po ribi nego litra po cm ribe. Ali to je isto tak bzvz jer nisu sve ribe jednakog presjeka.
Pa protok ti nikad nije taj koliko je protok same pumpe. I kad se filter zaprlja onda je to i puno manje od toga. Ako mozes, stavi neki hang on, eheim liberty je OK a nisu skupi.
Mozes i jedno i drugo.
Trakice.......... ne bas. Ali nema sanse sa sa toliko riba ne porastu nitrati ili cak nitriti.
Naslov: Odg: 54 litre, puno frke
Autor: xynn6 - Rujan 28, 2019, 13:39:13 poslijepodne
@kinggo hvala na preporuci i savjetima. Svakako ide novi filter unutra, ako nista drugo, bar to ima smisla.
A moram se sloziti s tobom, osobito za trakice. Ima nesto sto bi bilo pouzdanije, a da je nabavljivo kod nas, bar za prvu ruku, jer ako narucujem online, bude potrajalo... Bilo kakva preporuka je dobrodosla.
Naslov: Odg: 54 litre, puno frke
Autor: kinggo - Rujan 28, 2019, 13:46:30 poslijepodne
pa imas u aquashopu onih kapljicnih testova. Ali baci matematiku ako mislis vise toga uzimati jer se onaj veci JBL proscape test da naci za 80€ pa vidi tocno kaj hoces.
Naslov: Odg: 54 litre, puno frke
Autor: xynn6 - Rujan 29, 2019, 11:45:39 prijepodne
tnx.
javim situaciju nakon zamjene filtera :)
Naslov: Odg: 54 litre, puno frke
Autor: Zorz - Rujan 30, 2019, 14:38:21 poslijepodne
Evo mojih par recenica.

Radi se o vise gresaka ujedinjenih.
Kao prvo, spominjes cikliranje od tri tjedna. Za kakvo takvo cikliranje treba na neki nacin hranit prazan akvarij odnosno bakterije koje se razvijaju. Da li si ista od hrane ubacivao u friski nezreli akvarij?
Ako ne, u ta tri tjedna nije se bogzna sto dogodilo u vodi.

Drugo, uvodjenje prvih organizama u potpuno novi akvarij treba biti jaako postepeno. Prema napisanom, ubacio si cca 20+ riba odjednom i time opako narusio ravnotezu koje zapravo nije ni bilo.

Ubacivanjem manje kolicine riba stres na ravnotezu bi bio puno blazi. Takodjer hranjenjem u miiinimalnim kolicinama prvih tjedan dva, ako ne i duze.

Trece, svako naknadno ubacivanje riba u akvarij je riskantno, pogotovo ako nisu sve iz istog izvora, radi mijesanja raznih bakterija i parazita. Tri dana gore spomenutih je taman vrijeme da se bakterije prenesu i namnoze s novih na stare ribe. A i za podizanje nitrata, amonijaka. "Pijano" padanje riba koje spominjes je bas radi tog.

Znaci trebao si:
1. hranit prazan akvarij odnosno bakterije skoro ko da su ribe u akvariju. Ne pretjerati jasno, ali treba za vrijeme cikliranja iliti uspostavljanja bio ravnoteze u vodi zapravo nahranit bakterije.
2. Prvo ubacivanje minimalne kolicine riba uz minimalno hranjenje i redovne izmjene vode.
3. Svako naknadno ubacivanje bi bilo najbolje ribe "dipat" u npr u hipermanganu. Najbolje bi bilo odradit karantenu, ali to je prekompleksno. Ubacit opet manje kolicine riba i opet uz minimalno hranjenje.
4. Pretpostavljam da ti je filter debelo premali. Ne podatkom o jacini protoka nego kolicinom filter mase. Nabavi dodatni. Polovni se cesto moze naci tu na forumu. Nije bitna kolicina protoka. Zapravo za tvoje dimenzije akvarija sto manja. Bitniji je volumen i sadrzaj filtera. Za manje filtere gledaj bolj (skuplji) filter medij.

Posto je situacija takva kakva je, sad preporucam ne ubacivati nista od zivina. Hrani jednom dnevno. Mijenjaj vodu na tjednoj bazi, 3o posto. Nabavi veci filter, a nemoj kupovat testove. Filter je isplativija investicija. Mijenjaj vodu i bit ces siguran da su paramtri zadovoljavajuci.

Imas fotke akvarija?