Travanj 25, 2024, 23:03:49 poslijepodneNajnoviji Član: bignjato

Autor Tema: Racemosa  (Posjeta: 1939 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vedran

  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 8100
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Lokacija: Berlin
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Racemosa
« u: Lipanj 20, 2005, 12:31:00 poslijepodne »











17.06.2005 20:00
EKOLOGIJA Nakon Caulerpe taxifolije, u Jadranskom se moru nezaustavljivo širi puno veća pošast, Caulerpa racemosa
Nova alga ubojica širi se Jadranom
AutorJolanda Rak Šajn


























Za deset godina more će biti plavo, a dno posve zeleno, prekriveno jednom jedinom kulturom – algom Caulerpom racemosom – najcrnja su predviđanja dr. Vladimira Onofrija iz dubrovačkog laboratorija Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Sizifov posao
Stručnjaci iz Instituta, Prirodo-matematičkog fakulteta i Nacionalnog parka Mljet danas će, naime, u novo istraživanje podmorja Mljeta u kojemu, unatoč dosadašnjim akcijama, najnovija alga ubojica ugrožava ulaz i dio Velikog jezera na Mljetu.
No, to je samo jedna od 35 lokacija dosad registriranih u Jadranu, na kojima osim racemose ne živi više nijedan drugi organzam.

– Mljetska su jezera jedino što još možemo spasiti, a ostalo što Bog da – tvrdi Onofri, ističući kako je, zahvaljujući slabim strujama i maloj raširenosti, algu još jedino tu moguće kontrolirati.
Prioritet je koraljni greben u Velikom jezeru, koji je najveći u Sredozemlju, ističe znanstveni novak dr. Ante Žuljević iz splitskog Instituta. No, riječ je o Sizifovu poslu jer se alga, unatoč crnim folijama kojima su je lani prekrivali i usisavanju, iznova vraća u jezero.

U uvali Gonoturska, kod Solinskog kanala koji povezuje jezero s otvorenim morem, njezino se stanište proteže na dubinu od 40 metara, a u uvali Sobre uzduž obalne linije od 11,5 kilometara.
– Caulerpa taxifolia, koje smo se toliko bojali, beba je prema racemosi – tvrdi dr. Onofri, objašnjavajući kako se prva, koja se širi isključivo sidrima i mrežama, zadržala tek u Starogradskom zaljevu na Hvaru.

Rast 2,7 cm na dan
Pošast racemose, koja je u nas prvi put primijećena 2000. godine, kod otočića Marinkovca u skupini Paklenih otoka, širi se pak puno većom brzinom – i morskim strujama. Proširila se i do Biševa, Visa i Vrsara, a provjeravaju se i novi lokaliteti u Dubrovniku ispod Gorice, oko Šipana, Lokruma, Konavala, Prevlake...

– Alga na niskim temperaturama mora miruje, a na temperaturama iznad 25 Celzijevih stupnjeva raste i 2,7 centimetara na dan, pa više nema tako velike folije kojom bismo je prekrili i uništili – kaže dr. Onofri, objašnjavajući kako ta “metastaza” raste i na pijesku, okomiti