A čuj gle, sve je moguće. Evo sad sam išao pogledati svoje koralje u frag tanku i preostale plate montipore a i digitate nemaju baš nikakvih oštećenja, za sada.
Ta platica koja je kod tebe meni je bila u glavnom tanku gdje još imam i zelenu platicu koja je potpuno zdrava, nigdje oštećenja. A koliko se sjećam ova tvoja je kod mene po rubovima bila svijetlo plava što je znak novog rasta i širenja, ne sjećam se da je igdje bila oštećena.
Ja otkad sam imao teži napad AEFW prije par mjeseci svaki novi koralj bilo mekani bilo tvrdi OBAVEZNO DIPAM. Mana dipanja je kao što je blue napomenuo da s time ubijamo samo odrasle a ne jaja ali i tu koji puta neki primjerak može preživjeti posebno ako ne stavimo jaču dozu.
Ovo je stvarni gadan nametnik sličan po težini problema AEFW i teško ga je ali ne nemoguće riješiti se. Od koga si ga dobio teško je reći, možemo nagađati, može biti od svakoga od koga si kupovao, teško je točno utvrditi iako kako velim na svojim platicama ja ne vidim oštećenja sve normalno raste.
Probaj dipati sa najjeftinijim Betadinom iz ljekarne (košta 18 kn) osim ako nemaš već nešto skuplje tipa TM pro coral cure ili neki američki preparat tipa "Coral RX" koji je najbolji poznati uništavač AEFW i nudibrancha.
Možda pomognu i ribice iz wrasse porodice, ja bih ti preporučio
Halichoeres cosmetusa koji provjereno tamani AEFW a moguće i nudibranche jer konstantno patrolira među granama akropora i ostalih koralja i kamenja u potrazi za zalogajem!
Sretno i pokušaj spasiti montiporu, nije nemoguće ali morao bi ju odvojiti u karantenski akvarij na jedno 6-8 tjedana i dipati ovisno o izleganju puževa. Ako ti ne preživi dobiš od mene drugu koju ćemo gledati pod povećalom ako treba i dipnuti zajedno!