Najveći problem je šta svi vuku robu iz istog aviona i onda tko prije plasira ribu na tržište ima veće šanse da dođe do ono malo kupaca ! Nedavno sam čitao stock listu jednog web trgovca koji je dobio robu prije cca 10 dana kada i svi ostali u EU i NAGLASIO ovo što sada vidite da je došlo nije raspoloživo do 25.02. !!???
jasno riba "puno",kupaca u HR malo i para malo i tu je oportunizam jak....no činjenica je nastrani kak sam ih nazvao
da ih ne pobrkam
..
e KIT1 on je baza
dakle ja kada dobijem stock listu,naručujem,onda KIT1 naručuje i svi drugi KIT-ovi
,roba npr. stiže 1.10. a ribe se mogu podići za dva tjedna(dovoljno) i više nego dovoljno!
ZAŠTO
zato jer je karantena univerzalan pojam za mjeru predostrožnosti koja je vrijedila za sva živa bića kojima se trguje.
1.Na ribi ekto paraziti,se javljaju najviše u roku 2-3 dana od promjene uvjeta
2.Bakterija ako nastupi
osim pop eye (vibrio) nastupit će najkasnije u 7 danu nakon expanzije parazita-prsksa(nije pravilo)
3.ako je lovljena cijanidom bit će sve mršavija(jede) ali i dalje mršavi i nakon 10-15 dana dobit će na bokovima oteklinu koja ukazuje na raspadanje crijevnog trakta!
4. ljekom kao što je Gyrodol isto tretiramo-neću reći što
Na kraju nkrajeva nakon tih 14 dana kad se riba uzme od KIT1 i svi ostali još koji dan zadrže ribu u svojim tankovima dok kupac ne stigne.
Dakle ako vi dok kupujete ribu vidite da je lepa ,zdrava i debela onda je LEPA -ZDRAVA I DEBELA i ak crkne kod vas-crkla je radi vas!
Evo jedan primjer održavao i postavio morski akvarij cca 800 lit. koralja svega ali prvenstveno riba(stavit ću sliku) jer je vlasnik "bubin" na ribe....još,ova,daj,ta ,uf kak je lepa,smijem i nju...paun,tetradon,sve žaba čušpajz samo daj .
No prve 1.5 godine me slušao(suzdržavao se) jer sam rekao da ne smije unositi ništa u akvarij bez mog odobrenja i znanja jer garancija vrijedi samo u tom slučaju i objasnio sam mu možebitne probleme!
No onda se otelo kontroli i vidim ja kad dođem u kontrolu,neko se igrao sa mrežicom,neko prevrnuo koji koralj,a u vrečici nađem i račun(Vogel Farm)
ok čovjek ide u Nemačku i na povratku
ide vidjet kaj ima i kupi pokoju
i onda ja dođem i vidim neke ribe kojekojer ni u ludilu ne idu u zajednički akvarij
pterius volitans-kasnije kupili zasebni akvarij radi njega,pa uzo monstruma tetradona ,izgrizo dva kabla na pumpama + mene ugrizo šteta par 100€...
ok ja njemu nebu dobro nemojte te to delat,dofurat čete ,nešto ne znate,otič če sve u K...ac!
I tako jednog povratka čovjek kupi acanthurus hawaiiensis,lepa ribica raritetna,ali u akvariju već plivaju jedva pomireni cca. 7-8 tangova
i došo još jedan(već osipan) i nakon 5 dana kada je potučena cijela flota 85% da se nekaj događa sa akvarijem
i tak ko je kriv Martin sa Vogela,"Darla iz Zagreba ili costija pritajena
ili Miza
dora na slici je ona zbog koje sam završio u bolnici,kod mene od 5 kuna narasla na 15-ak cm ,zbog neznanja ode sve...a zakaj kad je bilo sve super 1,5 god. i moglo još bar 3 puta tolko..
evo jedan od primjera što i kako.....se dogodi KO JE KRIV?!