Koral Sarcophyton sp je zastupljen u skoro svim akvarijumima. Dosta je lak za drzanje i lepo izgleda. Ipak, ponekada se desava da stvari krenu u losem pravcu i da nas Leather koral oboli. Razloga ima dosta a kada se to desi mi treba da reagijemo odmah i da pokusamo da spasemo sta se da spasti. Taj proces erozije leather-a ide tako brzo da moze da se desi da u roku od dva - tri dana zateknemo samo ostatke naseg korala.
Nista ovo nije novo ali eto, tek da se vidi kako to izgleda u stvarnosti. Od opreme nam treba jedan vrlo ostar tanak noz i jedna kuhinjska daska. Svi rezovi moraju da se rade u "jednom potezu" i to je najvaznije. Nema "testerisanja" korala ako zelimo uspeh.
Sve ove slike sam postavio jer mislim da je to najbolji nacin da se vidi sustina svega ovoga.
Na prvoj slici je prikazana tipican pocetak te erozije.
Prvo sta mi treba da uradimo je da otsecemo kompletni leather koral u osnovi blizu kamena na kome se nalazi. Ostatke sa kamena ocistimo a ostali deo dobro pogledamo. Koral slobodno mozemo da isperemo hladnom vodom da bi otstranili sve sto je vec raspadnuto.
Na slici, posle ispiranja vodom se jasno vidi da je erozija stigla skoro do vrha korala i shodno tome pravimo rez.
Posto je erozija neravnomerna a mi treba da otstranimo sve zahvacene delove korala, jasno se vidi da je potrebno napraviti jos par rezova i zato koral delimo na jos dva dela.
Nakon toga su nam pristupacni svi delovi korala zahvaceni erozijom i mi mozemo sa lakocom da otstranimo sve obolele delove.
Kao sto moze da se vidi, misija je privedena kraju.
Kada smo sve uradili, zdrave delove korala vratimo u akvarijum tako sto ih postavimo na neki slobodan kamen gde je dobar protok vode i ostaje nam da pratimo razvoj situacije.
U ovom konkretnom slucaju, ovaj donji fragment korala sa slike je danas imao dodatnu "operaciju" dok ovaj gornji deo se oporavljuje po planu.
Ovde je slika leather-a koga sam "operisao" pre oko mesec dana
i Sinularia sp koja je isto tako bila "operisana".
Nadam se da ovo nikada nikome nece ustrebati.