@bankoo, @eddie, @aleksandar
Hvala svima na finim riječima, akvarijum je konačno došao sebi...

Veliki preokret se desio kada sam izbacio pola starih biljki i ubacio nove, a s tim počeo i gnojenje po EI metodi... A takođe sam
stavio i jaču pumpu (umjesto 500l/h sada je 600l/h - jedino ta mi bila kompaktibilna sa filterom, ostale jače nisu mogle stati u filter).
Takođe sam izbacio crnu karbo spužvu i odsjekao pola zelene koju sam takođe izbacio, a drugu polovinu ostavio, da bih ubacio takođe i keramičke
valjutke kao biološku filtraciju. Sve to je nanovo upakovano u filter i dozirano onda sa easy start-om...
Prvo sam imao ogroman bum zelene tačkaste, bilo je bukvalno svuda po akvarijumu. Apsolutno svuda. I to je trajalo 2-3 sedmice sigurno. Mislio sam da
sva postavka ode u vraga... A standardno bilo je naravno puno i končaste zelene, one vataste....
Onda sam u jednom trenutku odlučio da operem svo kamenje i većinu biljaka pošpricam sa EC. To sam i uradio. Tu sam se malo i preletio, na kraju ispalo
da sam ubrizgao i 5-6 puta veću dozu od preporučene. Naravno pumpa i filter su mi bili isključeni, a i zamijenio sam 50% vode nakon toga.
Nakon 10ak dana apsolutno sve alge su nestale!!Sada mi je jedino krivo, što nisam baš siguran šta je od svega navedenog dovelo do toga da ja konačno imam ovako zelen akvarijum apsolutno bez algi...Što se tiče tačkastih zelenih koje su bile preuzele akvarijum, ja vjerujem da je to do nivoa fosfata koji je višestruko povećan sa EI gnojenjem. Čitao sam da one nestaju
sa nekim periodom odgode od 3-4 sedmice nakon povećanja nivoa fosfata. Problem je samo što se to preklopilo sa mojim bombardovanjem sa EC...

Što se tiče končastih vatastih zelenih, mislim da je do EC...
Ali evo, već dvije sedmice sam bez algi apsolutno....
@bankoo, @eddie
Valisnerija mi je naravno oštećena i skoro propala i to je do EC 100%, a
li svakako prihvatam sugestiju od svih, a to mi je i bio plan, da ubacim malo kontrast biljaka u crvenom...
Tako da će umjesto Valisnerije u čitav desni ćošak neka crvenkasta biljka... I još ponegdje...