Koje je vaše mišljenje, da li bi postigao nešto kada bi razdvojio fotoperiod na dva dijela?
Sa pauzom od npr. 2h? Zbog algi pitam, a pročitao sam da i to ljudi rade...
Sada imam:
- 1 led svjetiljka (10.5W - 820lum) => 0.50h
- sve 3 led svjetiljke (3x10.5W - 3x820lum) => 9h
- 1 led svjetiljka (10.5W - 820lum) => 0.50h
Znači ukupno 10h. Akvarijum nije na direktnom dnevnom svjetlu, ali naravno, ima ga. I da napomenem da ovdje kod mene
ljeti pada mrak tek oko 22h, a svjetiljke mi se gase oko 20h. Znači ima prostorija dnevnog svjetla. Nije naravno direktno, ali postoji.
Naveče pokrivam akvarijum crnim platnom, zbog svjetla od lampe u prostoriji. Možda sam lud, ali eto, takva je situacija...
Razmatram sve opcije koje imam zbog ovih algi... One končaste ima najviše. Sa mahovine ponosno leprša naročito... Svaki dan je skidam umotavajući u četkicu za zube...
Deficit fosfata imam sigurno, a i CO2 manjka, tako bar testovi pokazuju... Počeo sam sa doziranjem Fosfata posebno, i ostalih makroelemenata... Čekam easy carbo da mi stigne, da pokušam i sa tim, da vidim kako sistem reaguje... Krenuo sam takođe i sa izmjenama vode nakon vaše sugestije... Jbg, valjda će biti nekih rezultata...
Valjda ću nekako uspostaviti ravnotežu, jer nešto očigledno ne štima u akvarijumu...
Kakva su vaša iskustva sa ovim fotoperiodom iz dva dijela, ima li vajde od toga, vrijedi li pokušati???