Prvo sto cu reci je veliki pozdrav svim clanovima foruma, iskusnim i neiskusnim kao sto sam i sam!
U svom ovom ludilu koje je zavladalo svuda u vezi situacije sa korona virusom, meni je neko drugo ludilo u glavi... Nakon više sedmica pretraživanja interneta za raznim informacijama i čitanja tri priručnika za početnike u akvaristici, došlo je vrijeme za kupnju prvog akvarijuma, a s tim i do realizacije više odluka koje su morale biti donešene, kao
i bezbroj malih dilema koje bi trebale biti riješene... S obzirom da moram reći da sam apsolutni početnik u ovom hobiju, moram se svima vama obratiti za pomoć, a s druge strane nadam se da ćete imati strplenja i volje da odgovorite na pitanja koja imam...
1) Za akvarijum sam se već odlučio - Set Juwel Primo 70l (61x31x44cm).
Set sadrži: Pumpa Ecoflow 300 i unutrašnji Biofilter bez sadržaja, grijač AquaHeat 50 i poklopac sa NovoLux LED 60 White (8W, 624 Lumen).
Koliko je ovo dobro ili ne, nisam siguran 100%, ali mislim da će biti dovoljno za jednog početnika kao što sam ja...
2) Ribice koje planiram nakon cikliranja ubaciti u akvarijum:
- muljaši: Coridoras Panda 2-3Kom
- algari: Ancistrus 2Kom
- kozice: Sakura shrimp (ona crvena) 2Kom
- jatne ribice: kraljevska neonka/Plava neonka/Crna neonka/Radbuni tetra 5-6Kom (ovdje nisam pametan koju da odaberem, pa molim za savjet)
- živorotke: Gupi 2-3Kom
Ako postoji još prostora, možda bi ubacio 2 Sijamska algara zbog biljki (tu trebam savjet takođe).
Sad pitanja koja me muče:
- Da li je ovoliki broj ribica za ovu zapreminu previše (70l)? U različitim priručnicima sam pročitao različite informacije, a u svakom slučaju ne bih volio da akvarijum postane
mjesto mučenja za njih, već nasuprot maksimalno moguće normalno okruženje... Trudio sam se da odaberem komaktibilne vrste, kao i optimalan broj riba dna i nadam se
da tu nisam pogriješio... U jednom priručniku sam čak pročitao, da se prilikom proračuna optimalne zapremine akvarijuma (na osnovu dužine ribica) ribe dna izuzimaju iz
prorčuna???
- Odnos mužijaka i ženki u akvarijumu za ove vrste? Pročitao sam da je razmnožavati ribice u akvarijumu doista teško, ali stvarno ne bih volio da on postane
prepun mladih jedinki, to mi nije cilj s obzirom na veličinu akvarijuma, ali s druge strane možda neke jedinke moraju da imaju parnjaka suprotnog pola i to ne želim stvarno
da im uskratim, ali ni u kom slučaju ne bih volio pretjerano razmnožavanje zbog navedenih razloga...
3) S obzirom da planiram posadtiti i akvarijumsko bilje, molio bih za savjet koje bi moglo da se odabere, a da spada u grupu manje zahtjevnih?
4) Osvjetljenje: S obzirom da u setu dođe samo jedna neonka (8W, 624 Lumena), da li je potrebna i dodatna, zbog bilja? Da li je to dobro ili ne?
Čitao sam da neki kupuju i neonke u bojama... Koliko je to dobro tj. loše - ima li potrebe za tim???
5) Granulacija šljunka: 1-3mm ili krupniji?
6) Da li ispod šljunka postaviti gotovi substrat zbog bilja?
Može li samo substrat bez šljunka?
Imao sam još pitanja, ali u ovom trenutku ne mogu da se sjetim... U svakom slučaju nadogradiću se na post, ako budem imao još koje pitanje u toku vremena...
Nadam se da sam ispoštovao pravila foruma i da će neki od vas članova naći vremena i volje da riješe ove moje nedoumice koje me satiru... Akvarijum naručujem ovih dana i mnogo sam uzbuđen, kao i moj sin koji to isto jedva čeka...
Pozdrav za sve i jedno veliko hvala u svakom slučaju!!!