Ožujak 28, 2024, 09:39:55 prijepodneNajnoviji Član: [email protected]

Autor Tema: Dendro tank u povojima  (Posjeta: 5536 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jasper

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 9
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Dendro tank u povojima
« u: Siječanj 30, 2017, 20:43:50 poslijepodne »
Evo napokon sam se bacio na posao. Kind of :D
Već godinu dana slinim po forumima i pomalo skupljam dijelove za tank, sad napokon imam sve što mi treba (osim crijeva za pumpu, al to je jer sam ja glup pa tri puta idem do bauhausa po tri stvari).



Najveći problem mi je bio nabaviti eggcrate, sad sam prošli tjedan nabasao na neku firmu iz Zga (ne znam jel smijem reklamirat?) i sad mi je poštom stiglo i to! Vrh! Znam da ih ima na jednom aqua webshopu, ali po cijeni od skoro 500kn za metar mi je fakat skupo bilo. Ovdje je brijem 2kn 10x10cm pa naručiš kolko treba i ispadne skoro tri puta jeftinije :D Mene je 90x40 i dva komada 20x60 (za pumpu i grijač da mi budu dostupni - zlu netrebalo) ispalo 150kn.



Tank je exo terra 90x45x60 s oriđiđi poklopcem i nutra idu 4x 23w 6500k cfl žarulje. Naručio s amazona.de, stiglo za tri dana. Mislio sam ledice, ali shipping iz kine za 90cm je $400, za ledice od 100 :D Treba mi poštena rasvjeta jer oću mahovinu i minijature od bilja svuda. Evo nešto bilja od holandeza. Marcgravia sintenisii se smrznula u shippingu :'(, ali ovo drugo dobro zgleda (puj puj).



Prvo sam mislio samo staviti one glinene kuglice, pa sam uzeo kabelski grijač. Na kraju sam nabavio eggcrate i odlučio se (valjda? možda? trebam prespavat) za vodeni dio tak da ide podvodni (75w?). Morat ću slagat još jedan tank bez vodenog dijela da ovo ne propadne :D
Ako se odlučim za vodu, ovaj panj desno mi je nekih 5cm previsok. Žao mi je rezat vrh jer mi se sviđa ovako. Ako ga stavim drito u vodu (nekih 10cm), hoće li mi kapilarno posaugat sve do vrha do te mjere da će mi trunut bilje koje stavim na njega ili bu to ok (recimo bi rasla marcgravia ili pleurothalis na natopljenom panju?) Danas me opralo da bih mogao napraviti kopno u dva dijela, lijevo i desno, a sredinu podijeliti vodenim dijelom i puknut jato neonki nutra, malo riccie i jave i bomboncic. Ne želim nikakve vodopade i kerefeke jer mi je ovaj tank za dnevni pa bi me klopotanje vode 24/7 izludilo (znam po vrtnom jezercu :D). Čak sam i o drip wallu razmišljao al se opet bojim da ne bude PRE mokro onda. A jesam si ga iskomlicirao xD



Dakle potražujem žabe! U igri mi je više manje sve što se da lokalno nabaviti osim Epipedobatesa jer mi se čine brutalno glasni. Htio bih nešto plavo u ovaj tank (vidim da ima azureusa u splitu i plavih auratusa u djiru ali članovi dugo nisu bili na forumu pa ako netko zna nekog preko nekog... vičite). Mislim, dragi su meni i ostali tinctoriusi, leucomelasi, auratusi... :D

Kad se malo financijski oporavim (taman da zatopli) će ići još grupica Ranitomeya (benedicta ili variabilis najvjerojatnije). Mislim da će biti sasvim dovoljno mjesta za ugodan suživot 4-5 ranitomeya i 2-3 malo vece zabe tipa tinctorius.

Cuo sam se s delbijem prošli tjedan pa znam da su zeleni auratusi dobavljivi. Ovim putem tražim sve drugo. Rodjendan mi je za neka dva tjedna pa bih do tada htio ubost prvi par žabica jer ću izgorit više :D

Toliko za sad, bacam se na izradu pozadine pa updejtam za koji dan kad budem zadovoljan. :up:

Offline Jasper

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 9
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: Dendro tank u povojima
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2017, 17:55:30 poslijepodne »
Dakle, ne bi ja bio ja da nešto ne userem  :klap:

Fino sam sve pripremio, nisam htio previše dramit s pozadinom jer hocu da panjevi dodju do izričaja. Umjesto da špricam direktno pur pjenu na staklo, izrezao sam stropor na veličinu koja mi treba, napravio rupe za korjenje i zapunio pjenom. Pustio dobro da se osuši i sve 5 (onaj papir za pečenje super dodje jer se samo odlijepi kad se pjena osuši).



Onda sam drugi dan uzeo silikon i cijelu pozadinu dobro natofao i pokrio mješavinom kore i "zemlje" za orhideje.

Sad to izgleda ovako:



Zadovoljan sam s izgledom ALI mi se čini da se to nije baš dobro povezalo. Ako zagrebem noktom, neki od komadića kore relativno lako otpadaju pa se bojim kako će to bit kad se žabe krenu pentrat po tome. Gledam rok trajanja i vidim da ima skoro 6 mjeseci otkako je istekao  :nerv:

Al mi nije baš jasno, na par mjesta kad probam prstom je još uvijek (prošlo je nekih 30ak sati) onak malo gnjecast (vidi se pri vrhu gdje sam ga baš probao skinut prstom), al se većinom dobro posušio. Ako mu je istekao rok za trajanje šta ne bi trebao ostat skroz gnjecast i uopce se ne posušiti? Ili se varam? Možda je zemlja bila prevlažna ili sam ga pretanko mazao, ne znam ni sam više.

Da pustim ovo još do sutra da stoji pa ako stvrdne skroz pokrijem novim silikonom "ćelave" dijelove ili da ovo bacim i idem špricat pjenu pa onda na nju novi silikon i skroz suhu zemlju gore?

Offline ivborosa

  • Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • *****
  • Postova: 1949
  • Spol: Muški   Dob: 32
  • Lokacija: Zagreb
Odg: Dendro tank u povojima
« Odgovori #2 u: Veljača 10, 2017, 00:26:48 prijepodne »
Pozdrav,

Ostavi 2-3 dana da se dobro posusi...onda pokrpaj di treba.

Nece ti zabe unistavat pozadinu jer umaju svega par grama
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Jasper

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 9
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: Dendro tank u povojima
« Odgovori #3 u: Veljača 17, 2017, 15:31:15 poslijepodne »
Je tako sam i napravio, super je ispalo :D

Dakle, terarij gotov, cekam jos nesto bilja iz dojčlanda pa updejtam sa slikama.

I dalje tražim žabe i hookup za cleanup crew. Springtaili, isopodi, štogod se nudi; ako netko ima viška za prodaju nek pma.

P.S. Shipping iz Njemačke za Hrvatsku za žabe 100 eura. Suza u mom oku. Točno me zabolilo kad sam pročitao jer me 2 žabe koštaju malo preko toga :(

Ide ko u Budimpeštu na Terraplazu?

Offline Jasper

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 9
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: Dendro tank u povojima
« Odgovori #4 u: Svibanj 27, 2017, 12:31:37 poslijepodne »
Stigle su!  :clap:

Cura i decko
Barem tako mislimo. Naručio sam 3 bebača, dobio jedan semi adult pair. Al ne bunim se jer su savršeni haha

Malo istraživanja

 Tu spava :D

Nema tih slika na internetu (a nagledao sam ih se) koje mogu opisat osjecaj kad ih vidis prvi puta uzivo kako su zbuksani u bromeliji i onak te gledaju onim okicama :D Ja se rastopio haha

I evo slika cijelog tanka.


Nego... da sam znao kolko stresa ću doživiti u dva dana kolko ih imam... opet bih ih uzeo jer su vrh xD Al ozbiljno... koštale su me sijedih a tek su treći dan kod mene. Čak i kad misliš da si SVE odradio po PS-u i fino školski, život ti baci "curveball" (i nasreću načine kako da probleme rješiš).
Trebale su biti poslane u ponedjeljak i kod mene doći u utorak. Naručio sam i isopode, springtailse i dvije kulture voćnih mušica od uzgajivača koji mi je rekao da ne stane sve u kutiju za expresni shipping nego samo žabe i jedna kultura mušica + vitamini (koje nisam tražio). Reko nema problema, može tako a ovo drugo neka pošalje odvojeno pa kad stigne.. Na kraju su stigle 2 žabe (umjesto tri) i nikakve mušice, a o vitaminima da i ne pričam :D
Sreća i Bog da sam od drugog lika prošli tjedan naručio par biljaka i "backup" insekte koji su eto, igrom slučaja (u koje više ne vjerujem :D) stigli skupa sa žabama. Jedan paket poslan u pon iz Holandije, drugi u utorak iz Njemačke. Stigli u isti čas. :D Da nisu, morao bih voziti do Zagreba po mušice da ih imam čime hraniti.

Prvi dan sve 5, istražuju svaki ćošak vivarija, pentraju se posvuda... Fakat sam se i nasmijao par puta kad bi probali onako "tehničke skokove"... i epski fejlale svaki drugi put haha... na gazdu su :D
Onda sam skužio da bi mogle epski fejlat u svoju propast jer su neke biljke bile pričvršćene čačkalicama. Već sam vrtio film u glavi, ono probudiš se i dočeka te žaba na čačkalici. Odma čačkalice van, blejim u tank i gledam di bi se još mogle potencijalno ozlijediti i ne primjećujem nikakva upitna područja. Drugi dan vratim se s posla i dočeka me žaba s glavom u onoj bromeliji sa slike... naglavačke. Odmah me oblio hladan znoj, kontam retard se zaglavio i utopio u bromeliji (!?). Lagano ga špricnem... niš. Znam da su putovale dva dana, ne želim ih uznemiravati, ali sad me već ulovila paranoja jer se ne miče. Peri ruke, taknem ga i dalje se ne miče. Mislim si gotovo je mrtva je, kad ono on (ili ona ne znam sad koja) se onako pomalo okrene i baci mi pogled tipa "šta me koji k sad diraš dok fino dubim na glavi u bromeliji. Pao mi kamen sa srca, živa je, fino je pustim na miru i bacim im malo mušica.



S druge strane mrežice je mister koji se eto tu našao (srećom sam ga samo jednom isprobao radi fore i ne palim ga. I taj dio s mrežicom i ova kosina s lijeve strane su pomični kako bih imao pristup pumpi i grijaču zlu netrebalo. Na rub jezerca sam mislio staviti nešto tipa riccia i utricularia i par plutajućih biljaka unutra radi fore.

Odem popodne do grada, vratim se doma predvečer i dočeka me žaba s DRUGE STRANE mrežice jezerca. Odma panika, dobro se nije utopio, kako je tamo dospio, šta da radim, kako da ga izvadim... Fino škare i lagano razrezao mrežicu i nekako ga izvukao van. Brižan se nije pomaknuo 20 minuta od šoka. **** sam si i jezerce, i pumpu, i vodu, i grijač i ne znam što ne. Hvala Bogu sve je dobro prošlo. Još uvijek mi nije jasno kako se uspio (i zašto??) progurati kroz onaj spoj na tom jezercu. Morao je to bogovski čeprkati i ona propasti kroz eggcrate od ispod.

Sad idem zatrpat to jezerce s onim glinenim kuglicama. Još si kontam s gornje strane po cijelom rubu stavit gumu za diht što ide oko štokova jer ima par milimetara lufta kako sam rezao stiropor i naravno da se jedna voli BAŠ TAMO buksat.

Poanta priče: ako radite vivarij i razmišljate o jezercu ili nečemu sličnom, nemojte. Drugo, one sekunde kad se opće zapitate može li se žabica provući "tamo negdje" - može.

Isprike na lošim slikama, ali sam u gužvi ovih dana, a i ne želim ih uznemiravati. Super su, žive su, zdrave su i neka samo takve i ostanu :D Iskreno se nadam da sam sad uspio "počepiti" sve moguće rupe iako sam bio "siguran" da se ne može provuć kroz onaj otvor od 3-4 milimetra na vrhu tanka di mi je skalpel pobjegao pa sam jednu vidio da tamo spava xD

Offline Jasper

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 9
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: Dendro tank u povojima
« Odgovori #5 u: Svibanj 27, 2017, 14:20:13 poslijepodne »
Ne mogu urediti post, ali evo da odmah popravim opći dojam:





Glinene kuglice, barijera, kora i malo lišća i odmah bolje :D Vodopad je ispao bolje nego što sam mogao misliti. Voda slobodno propada kroz sve ovo pa ne namače ostatak vivarija nego samo taj ćošak. A i nezamislivo je tiše. Sad ću ga čak pustit neka radi :D Žabice se ne odljepljuju od prednjeg stakla sada! Temperatura vode ugodnih 25°, vlaga od 80-99% u donjem dijelu konstantno. Gore je screen mesh pa ne znam kolko je točno pri vrhu ali su žabice jako često i na samom vrhu panjeva pa pretpostavljam da im paše :)

Offline Monstrum

  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 233
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: Dendro tank u povojima
« Odgovori #6 u: Svibanj 28, 2017, 11:07:28 prijepodne »
fino, bit će žabicama super :)
"When I die bury me upside down, so the world can kiss my ass."

Offline Jasper

  • Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Postova: 9
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: Dendro tank u povojima
« Odgovori #7 u: Kolovoz 31, 2017, 10:29:24 prijepodne »
Evo jedna friška od jutros ;)


Online Rybak

  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • ***
  • Postova: 401
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Lokacija: Zagreb, Jarun
Odg: Dendro tank u povojima
« Odgovori #8 u: Kolovoz 31, 2017, 14:43:03 poslijepodne »
Fora :)

Sent from my LG-H818 using Tapatalk