koliko je velik akvarij? nije taj kallax bas tako slabasan, iako je od "sacaste" za okvir i one tanke iverice za poprecne pregrade.
akvarij ce ti i tako sjesti velikom povrsinom, pa mislim da nemas koristi od stavljanja dodatne iverice na njega. tesko mi je pogodit bez dimenzije kallaxa i akvarija, ali mozes pojacati okomitu strukturu. najjednostavnije je jednu (ili vise, ovisno o dimenzijama) tih poprecnih stranica po cijeloj visini pojačat sa dodatnom ivericom. ivericu narucis u elgradu/iverpanu po mjeri, pronadjes najslicniju boju i kazes da ti pokantiraju ovu jednu stranicu koja se vidi (mozes kantirati i sve stranice cisto da izbjegnes kasnije probleme sa vlagom). spojis nove daske sa poprecnom od kallaxa sa obicnim serafima za ivericu ili sa "patentima" za spajanje. to sve mozes kupit na istom mjestu, a patente ti vjerovatno imam i ja. kako slika govori vise od tisucu rijeci, evo jedna koja sve objasnjava:)
____
| || |
-------
|_||_|
ako ti to estetski ne odgovara, mozes umjesto poprecnih na isti nacin naruciti kvadrate koje uguras u police kao ledja. takva ledja mozes konfirmatima pricvrstit za okomite stranice, ali ti konfirmate nebi preporucio za ove debele sacaste. ni lesonit ni kutnici ti nece povecati nosivost, ali ce ucvrstiti pravokutnik, sto isto dobijas i sa ovakvim ledjima.
a ako bas stavljas nesto ogromno gore, mozes se osigurati sa kombinacijom poprecnih i ovih ledja.
disklejmer: nisam stolar, ali sam cijeli stan opremio i sve je jos na hrpi...