Nisam nikad volio te lumene po litri, wate po litri ,decilitre po litri i slicne konstrukcije,....
Dalje, smatram da rasvjeta ne moze biti prejaka.
E sad... Da bi rijesio svoju dilemu, moras krenuti od pocetka...
1. kakve ledice? cree, kinez ili nesto trece?
2. koja snaga ledica, 3w, 10w, 20w...... kako ces ih pogoniti, idu li driveri, ide li obicno napajanje, dali i kako ces ih dimmati, kontroler, da, ne, koji....?
3. kako ces rasvjetu montirati iznad akvarija, koliko visoko?
Tek kad ovo budes imao rjeseno, mozes ici u neku matematiku.
Onaj po meni najbolji combo su 3w kinezi, spojeni preko nekog programabilnog visekanalnog kontrolera na 12v (X serija x X paralela), moze eventualno i na 24v, no sumnjam da ces ikada iskoristiti taj broj ledica, pa se bolje drzati standardnog 12v koje daje neko kvalitetnije napajanje.
S obzirom na visinu od 60cm akvarija, ukoliko ces rasvjetu drzati relativno nisko, nekih 15-25cm iznad akvarija, mozes komotno proci i bez leca, odnosno svaka dioda vec ima lecu od 120 stupnjeva. Dosta rasipanja svjetla okolo, ali ok je. Ukoliko ce rasvjeta ici vise iznad akvarija, i/ili imas potrebu za boljim osvjetljenjem dna, onda lece od 90 stupnjeva, eventualno 60 stupnjeva, ali one vec znaju praviti disco efekat (spotlight), pa bi ih pokusao izbjeci.
U spektar se nebih mjesao ako pricamo o biljnom ili slatkovodnom akvariju, no to nije tesko proguglati.
E sad kolicina - sto vise to bolje. Radije bih imao 100 ledica koje rade na 30% snage, nego 10 ledica koje rade na 100% snage. Em je bolja pokrivenost, bolje mjesanje spektra, em je manji spotlight (bez obzira na lece), em je shimmering ljepsi..... Da ne spominjemo tehnikalije poput duzeg vijeka ledica, manjeg grijanja, manje potrebe za nekim rjesenjem hladjenja i slicno....
Neznam dimenzije akvarija, i nije neka usporedba, no za svoj morski 130x62x60 radim rasvjetu (doduse, jos nisam nista konkretno napravio) od 450w (150 ledica po 3w), rasporedjenih na dva modula, 75 ledica svaki = 225w. Lece 90 stupnjeva, montaza iznad akvarija, na jedno 30-40cm iznad povrsine vode. Spojeno na 2 kontrolera.
E sad, ako bi racunao lumene, gledajuci samo one "korisne ledice" u mom primjeru, to bi bilo 6000LM bijelog svjetla + 2400LM plavog svjetla + 1000LM raznih uv i violet, dakle, sve skupa 9400LM prema specifikacijama proizvodjaca ledica. CRI 80. Ako uracunam ove "dodatne", znaci oko 9500-9600LM svjetla.
Podjeljeno s litrama, ispadne ti 20LM po litri.... 480x20=9600.
Ispadne malo, zar ne? Skoro duplo manje od onog sto si ti predvidio. A opet, budi siguran da ta rasvjeta nece raditi na vise od 75% svoje snage i to u peaku, dakle prosjecno, 50% snage ce biti koristeno. Tvojom matematikom od 40LM po litri vode.... meni bi trebala minimalno kilovatna rasvjeta....
I to sve pod pretpostavkom da proizvodjac ne laze. A laze, to sigurno nisu tocni podatci o lumenima....
Sad dolazis do onoga - lumen po litri je besmislica. Lumen je besmislica. Lumen je oznaka za ono sto ljudsko oko percipira. Ono sto je bitno je PAR i spektar svjetla. Ako si primjetio moju racunicu, pogledaj "lumen omjer" plavog i bijelog svjetla. Sad uracunaj da je plavih ledica trostruko vise od bijelih. U to dodaj "lumen omjer" uv i violet, koji cine tek devetinu svih ovdje izracunatih lumena.... no, bez pokrivenosti (i to brojnim ledicama) spektra od 400-460nm, u akvariju mi nebi rasla ni trava a kamoli koralji.
Dakle, prvo gadjas potreban spektar. Za biljni (iako sam rekao da necu) dobar omjer bi bio warm white (3000K):cool white (6000-10000K) 1:1 uz dodatak deep red i red, te po par blue i green ledica.