Prirodna hrana za ciklide....sad zavisi koje ciklide mi imamo i kakav način ishrane one imaju...ipak u vidovima ishrane ciklida ima dosta različitih "grana":
- neki jedu alge - i tu se razlikuju, nkei samo jedne, dok drugi one, koje drugi neče
- neki jedu male ciklidiće
- neki jedu puževe
- neki jedu jajašca iz ustiju ženki ustonoša
- neki jedu larve komaraca
- neki jedu..
i kako vidite , da bih mi hranili ciklide prirodnom hranom, imali bi teške probleme ili premalene akvariej ili nedostatak prirodne hrane.
Medjutim kad se priča o DIY varijanti ishrane svidja mi se recepat Mokrog...čovek je napravio dobru smesu, medjutim ja lično mislim, da fali neki odmjerak vitamina ...verovali ili ne i ciklidi njih trebaju.
No kako god da je o DIY varijanti domače hrane pisalo se i pisalo...pa sam se potrudio i sad ču staviti copy paste ideje za DIY hranu po Ad Konigsovom receptu...eto :
Ad Konings u svim svojim knjigama preporučuje ovu hranu, još više ,on je naziva "very good" i pošto je on stvarno znalac, što da mu ne verujemo, a i moje iskustvo govori tome u prilog.
Sama hrana jako se lako uradi i ne treba biti kuvar, da biste je uradili , sve što vam treba :
- 1kg morskih račiča
- 1 kg graška
- 10 ml Spirulina praška
- 100 grama želatina
- 10 kapi multivitamina
I sad prvo smeljemo u finu masu račiče i grašak, dodanemo Spirulinu i multivitamine te ponovno premešamo, naravno masa treba biti fina.Želatinu uradimo po uputstvima i kad je to gotovo sve to stavimo u posudice, najbolje u takve sa prekatima, kako bih bilo poslije lakše vaditii hraniti sa tim ciklide.
Sad ako imate više biljojede ciklide, stavi se više graška, u suprotnom slučaju više račiča.
Tako lako može svako