Lipanj 06, 2025, 18:05:46 poslijepodneNajnoviji Član: Osman123

Autor Tema: Chelmon rostratus dobio bijele tockice  (Posjeta: 3636 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dpuhanic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
Chelmon rostratus dobio bijele tockice
« u: Listopad 03, 2010, 20:54:28 poslijepodne »
Chelmon rostratus koja mi je nova riba 7 dana pojavile su se dvije bijeledin ali za kojih 200 tockice . U zadnja tri dana ne povecava se broj nego su malo narasla (na leđnoj peraji) Što mi je ciniti ikoliko je stvar hitna za njega i ostale ribe. Imam Aqua medic EXODIN za kojih 200 L  pokovno pakiranje i POINTEX za 500 L,  a treba mi za 900-1000 L  i dali trebam tretirati cijeli akvarij .
« Zadnja izmjena: Listopad 04, 2010, 21:20:48 poslijepodne od dpuhanic »

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
Odg: Shelman dobio bijele tockice
« Odgovori #1 u: Listopad 03, 2010, 21:24:30 poslijepodne »
Moj je novi žuti tang jučer dobio isto ich i stavio sam HALT PARASITES od Easy life i danas ih više nema. koralji nepromjenjeni i kozice sretno vrludaju po akvariju. Ribek jede i ne pokazuje danje pogoršanje.  Ima ga za kupiti u Pet centru.
Sretno :up:

Ove lijekove koje navodiš ne poznajem. Nije neophodno tretirati cijeli akvarij ali je bolje ne vaditi ribu van iz akvarija da se dodatno ne stresira. Ovaj lijek ne šteti reef ekosistemu pa se slobodno može koristiti i u duploj dozi prvi dan. Dostatan je za 1200 l mora.

Još jedna sitnica. Možeš ako se da ulovit (a moj se žućo da dirat rukom) napraviti kupku slatke-bočate vode na 5-15 min. Jako pazi jer je to strašan šok za ribu koju če preživjeti a apsolutno smrtonosan za sve niže organizme (parazite). Čim se riba legne na bok znači da joj je previše pa bi ju bilo uputno vratiti u akvarij ili dobro uspostavljenu karantenu.

Ne zaboravi da za par dana dolazi Veliki val ove bolesti i da se najbolje savladava u toj fazi prije vidljivog napada, dok larve plivaju u vodi.
« Zadnja izmjena: Listopad 03, 2010, 21:36:54 poslijepodne od dare »

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #2 u: Listopad 03, 2010, 22:20:33 poslijepodne »
Shelman koja mi je nova riba 7 dana pojavile su se dvije bijeledin ali za kojih 200 tockice . U zadnja tri dana ne povecava se broj nego su malo narasla (na leđnoj peraji) Što mi je ciniti ikoliko je stvar hitna za njega i ostale ribe. Imam Aqua medic EXODIN za kojih 200 L  pokovno pakiranje i POINTEX za 500 L,  a treba mi za 900-1000 L  i dali trebam tretirati cijeli akvarij .

Shelman je...koja riba?
Chelmon rostratus?

Trebalo bi ga hraniti češnjakom, al to je malo teže u njegovom slučaju pošto jede samo školjke..

Pokušaj zdrobiti 5 do max 10 češnja cešnjaka, stavi ih u čarapu i pusti neka plutaju u vodi. Ne može stetiti...samo pomoci.
Upali i UV sterilizator vode.

Za lijekove ne znam, jer ih nisam koristio.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 03, 2010, 23:14:41 poslijepodne »
-uv lampu
-nudi mysise s češnjakom
-drzi parametre ok
-smanjeni salinitet pomaze ali sad koliko je to izvedivo o tom bi se dalo.

jer ti jede?

Offline dpuhanic

• Punopravni član
  • **
Odg: Chelmon rostratus dobio bijele tockice
« Odgovori #4 u: Listopad 04, 2010, 20:21:39 poslijepodne »
Jede i to dobro . Jede mi iz ruke .

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #5 u: Listopad 10, 2010, 15:28:46 poslijepodne »
Kak je proslo? Sve ok?
Get out and fly!

Offline dpuhanic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 10, 2010, 16:19:02 poslijepodne »
Baš i nije . Dobro jede i ponaša se ok , ali je dobi soš 2 čvimbe. Saznao sam da je to viros za koji nema lijeka , kažu trebao bi proci za par mjeseci ili možda ne.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #7 u: Listopad 10, 2010, 17:15:04 poslijepodne »
A jesi pokusao chesnjak + uv lampa?
Sretno..
Get out and fly!

Offline dpuhanic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Listopad 12, 2010, 16:57:10 poslijepodne »
Doznao sam da je to nekakav virus koji je dobio tokom transporta. Nema lijeka i nisu gljivice i akterije.

Offline bunarina

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Dubrava
« Odgovori #9 u: Listopad 12, 2010, 19:34:55 poslijepodne »
Jedino sigurno riješenje je Glogov kolac i ogrlica od češnjaka

Ma zezam se bit će on dobro
I noga u guzicu je korak naprijed.

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #10 u: Listopad 12, 2010, 21:13:57 poslijepodne »
Mišljenja sam da je, dpuhanic, Vaš zaključak ispravan. Ne radi se o poznatim i ozloglašenim belim tačkama, već o virusnoj infekciji – Lymphocystis. Izrasline, koje u vrlo ranom stadijumu razvoja mogu izgledati kao bele tačke, vremenom prerastaju u nekako čupav, a zatim kvrgav beli čir koji može da bude prilično veliki! Bolest se pojavljuje kada je imuni sistem ribe jako, jako oslabljen. Imam dosta iskustva sa Chelmon-om rostratus-om, ali i sa nekim drugim ribama-leptirima. Kod novoubačenih riba ovih vrsta je pojava bolesti česta - teško podnose promene koje se odvijaju u vremenskom periodu od hvatanja na koralnim grebenima do dospevanja u naše akvarije. Ukoliko primerak ribe nema neki ozbiljan fiziološki poremećaj, bolest će proći – izrasline će otpasti, “same od sebe” - bez trajnih posledica! Međutim, to može da potraje – samo strpljivo! Tako, savetujem Vam da obezbedite vašoj ribi što je moguće bolje uslove: kvalitet vode i ishrane, a uz to, ne manje značajno, odgovarajuće stanište (scape- relativno prostranstvo, dosta zaklona i prolaza) kojim će riba biti zadovoljna. Nemojte odmah ubacivati “hemikalije” u akvarij. Istina, morate pri vrednovanju ovog saveta imati u vidu da ja spadam “u staru gardu” morskih akvarsta – pripadam vremenu u kojem nisu postojala u ponudi na tržištu instant rešenja “za sve” akvarističke probleme! Srećno i srdačan pozdrav!
« Zadnja izmjena: Listopad 13, 2010, 11:12:05 prijepodne od ZorK »

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #11 u: Listopad 13, 2010, 12:46:09 poslijepodne »
Mišljenja sam da je, dpuhanic, Vaš zaključak ispravan. Ne radi se o poznatim i ozloglašenim belim tačkama, već o virusnoj infekciji – Lymphocystis. Izrasline, koje u vrlo ranom stadijumu razvoja mogu izgledati kao bele tačke, vremenom prerastaju u nekako čupav, a zatim kvrgav beli čir koji može da bude prilično veliki! Bolest se pojavljuje kada je imuni sistem ribe jako, jako oslabljen. Imam dosta iskustva sa Chelmon-om rostratus-om, ali i sa nekim drugim ribama-leptirima. Kod novoubačenih riba ovih vrsta je pojava bolesti česta - teško podnose promene koje se odvijaju u vremenskom periodu od hvatanja na koralnim grebenima do dospevanja u naše akvarije. Ukoliko primerak ribe nema neki ozbiljan fiziološki poremećaj, bolest će proći – izrasline će otpasti, “same od sebe” - bez trajnih posledica! Međutim, to može da potraje – samo strpljivo! Tako, savetujem Vam da obezbedite vašoj ribi što je moguće bolje uslove: kvalitet vode i ishrane, a uz to, ne manje značajno, odgovarajuće stanište (scape- relativno prostranstvo, dosta zaklona i prolaza) kojim će riba biti zadovoljna. Nemojte odmah ubacivati “hemikalije” u akvarij. Istina, morate pri vrednovanju ovog saveta imati u vidu da ja spadam “u staru gardu” morskih akvarsta – pripadam vremenu u kojem nisu postojala u ponudi na tržištu instant rešenja “za sve” akvarističke probleme! Srećno i srdačan pozdrav!
Ja sam to isto imao na svom chelmonu i otislo je nakon 4 mjeseca
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline dpuhanic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 13, 2010, 21:07:37 poslijepodne »
Hvala Zork. Trenutno g hranim artemijom, probao sam dagnje , ali 4 klauna i damsel proždru sve. Koju, koliko i na koji način ga hraniti.

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
Chelmon rostratus
« Odgovori #13 u: Listopad 21, 2010, 01:09:03 prijepodne »
Dpuhanic,  
nadam se da je Vaš Chelmon rostratus sigurno krenuo putem ka potpunoj adaptaciji na akvarij.

Ova riba spada u moje omiljene vrste i tokom dosta godina bio mi je u različitim kombinacijama - ne i u reef akvariju. Smatram da sam postizao prilično dobre rezultate u održavanju ove vrste. Pogotovo ako se ima u vidu da moji akvariji nikada nisu bili blizu „top“ sistema-naročito ukoliko se to ceni po finansijskim sredstima uloženim u opremu i održavanje. Iskustvo mi je da Chelmon-a što se ishrane tiče najviše privlači relativno tanak, duguljast mesnati plen, npr. crvići, tanki pipci anemona i peruške perjastih crva. ”Kabastiji” plen ga neuporedivo  manje interesuje, u čemu i jeste suština njegove prednosti u odnosu na druge ribe-leptire kada se radi o držanju u reef akvariju. Ja, recimo, nisam mogao  ovu ribu dugo da držim zajedno sa anemonama iz roda Cerianthus koje imaju izrazito dugačke i tanke pipke – posle izvesnog vremena riba bi počinjala da ih otkida! Čupkao je i tanke pipke nekih drugih vrsta anemona – onih sitnijih. Stoga, nimalo me ne iznenađuje da se ova riba peporučuje za borbu protiv nesnosnih anemona iz roda Aiptasia, koje imaju pipke takvog oblika. Ja nemam iskustva u vezi sa tim, ali logično je da prisustvo velikog broja Aiptasia može značajno da pomogne u periodu adaptacije ribe na život u akvariju. Na raspolaganju joj je dovoljna količina primamljive žive hrane tokom kritičnog perioda. Medjutim, treba imati u vidu da je Chelmon riba koja se nešto teže prilagođava životu u akvariju, pa se ne može očekivati da će baš svaki primerak odmah po ubacivanju navaliti da jede Aiptasia-e. Ponekad je verovatno potrebno više vremena.

Iskustvo mi je da će neke druge vrste riba-leptira odmah napasti rakove kozice u akvariju, ali se ne sećam da mi je Chelmon u tom pogledu pravio neke probleme. Ali, možda sam i zaboravio, morao bih da prelistam akvarističke dnevnike? Ako ova riba za kozice i predstavlja potencijalnu opasnost, ugrožene će sigurno biti samo neke baš malecke....

C. rostratus jeste problematičnija vrsta morske akvarijske ribe. Ali, ukoliko se nabavi dobar primerak (ne previše mršav, iscrpljen) i ako je akvarijum stariji -  potpuno stabilizovan, prostran, enterijera uređenog na ispravan način i ukoliko je vlasnik spreman da po potrebi više pažnje i truda posveti ishrani ribe u početku (malo više “titranja”), ne bi trebalo da bude previše problema. Kada raznovrsne ”plodove mora” riba otpočne da bez ustezanja uzima iz ruke u značajnoj količini, to je siguran znak da je postala potpuno ”domaća”! Ako riba ne izgleda loše, ali u startu uopšte ne jede (tj. ukoliko nije imala odgovarajući “prijem” kod prodavca), moje je iskustvo da je najbolje odmah “krenuti” sa živom hranm.  Ukoliko nemate na raspolaganju neku morskog porekla, dobra je i krupna artemija, larve komaraca, dafnija (“otkida” na ovu!), pa čak i malo dobro ispranog tubifeksa (ukoliko baš ne možete nabaviti ništa bolje!). Ubrzo treba preći na kombinaciju te žive hrane sa komadićima mesa mekušaca, rakova i ribe - uskoro bi riba trebala da Vam duguljaste komade “mesa” (najbolje je da budu nalik rezancima!) bukvalno otima! Tokom faze navikavanja na ishranu u akvariju, naravno treba voditi računa o tome da nepojedeni komadi hrane koji padaju unaokolo ne poremete kvalitet vode!

Ukoliko riba ne reaguje na slobodno plutajuću hranu, “rezanac” hrane uhvatite za jedan kraj i mirno držite (ili negde pričvrstite) izvesno vreme tako da “mrda” u vodenoj struji. Chelmon će obično, zainteresovan, dosta brzo prići. Ukoliko je riba baš jako uzdržana - bojažljiva, a ribe sustanari brze i proždrljive, možete pokušati sa postavljanjem komadića plodova mora ispod delova gušće mreže koja je razapeta po kamenuju ili dnu u akvariju. Chelmon može lakše izvući te komadiće od drugih riba, koje će imati dosta problema! Ovakvo  “izvlačenje” hrane je normalna stvar za ovu vrstu (vidi se na prvi pogled - po fizionomiji! ), a pomenutu tehniku je uspešno nedavno primenio kolega Rogus ovde.C. rostratus će nakon adaptacije spremno uzimati praktično sve vrste žive i sveže “mesnate” hrane, ukoliko su komadi odgovarajuće veličine i oblika. Inače, riba  ima  vrlo dobar apetit, a dobro je praktikovati nešto česće hranjenje ukoliko u akvariju ne postoji neki stalan izvor žive hrane. Ove ribe praktično po celi dan u prirodi “kljucaju neku sitnuriju” po morskom dnu! Sa “suvom” hranom je veći problem. Može se navići da nešto od toga uzima (najverovatnije je da će to najpre biti neke sitnije granule), ali je za to obično potrebno više vremena.

Inače, držanje ove, osetljivije, ribe u akvariju ima tu ”prednost” što će obično vrlo brzo reagovati na neke eventalno nastupajuće probleme. Ako joj se ponašanje odjednom primetno promeni, a naročito ukoliko joj apetit naglo oslabi - eto signala za preispitivanje eventualnih prethodnih akcija i vanrednu detaljnu proveru parametara vode!  

Srdačan pozdrav svima!  
« Zadnja izmjena: Listopad 21, 2010, 10:11:22 prijepodne od ZorK »

Offline dpuhanic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Listopad 21, 2010, 18:48:48 poslijepodne »
ZorK svaka čast . Da je više takvih!

Offline rogus

• Novi član
  • *
    • http://www.akvaristika.org
« Odgovori #15 u: Prosinac 09, 2010, 21:42:51 poslijepodne »
Aiptasia je za Chelmon rostratus vrstu neodoljiv plen. U to sam bar ja poverovao kad sam se spremao da nabavim ovu ribu.
I tako sam oba svoja akvarijuma (karantinski i onaj osnovni) napunio ovim anemonama na užas prijatelja akvarista.
Imao sam sreće da nabavim primerak ribe u odličnom stanju. U karantinskom je posle tri dana riba pojela nekoliko stotina anemona i nekoliko egejskih kozica te sam je brže bolje prebacio u veći akvarijum. Ako se dobro sećam, posle ukupno 7-10 dana u oba akvarijuma više se nije mogla videti ni jedna ova anemona. Pred njegov dolazak bio sam spremio i artemiju koju sam odgajio do velicine od 1cm. U mom slučaju to je sve bilo dovoljno da se riba navikne na smrznute strugane plodove mora koje sam nudio vako kako je ZorK opisao. Posle mi je to dosadilo, pa sam probao iz ruke i radilo je.

U posledenje vreme razmišljam kako je od mreže i kamena verovatno bolja ideja, a svakako lakša za pripremu, ženska papilotna iliti vikler.

Problem sa viškom hrane rešavao sam tako što sam prvo iz ruke hranio leptira, ostale ribe su kupile otpad iza njega. Tek kada je leptir prestajao da uzima hranu hranio sam ostale svaštojede. Kod mene su se kao odlične pokazale i smrznute hrane Ocean Nutrition Formula One & Two i naravno smrznuti misis/kril račići. Takođe je važno spomenuti da meku hranu kao što je rep kozica može da jede iz ruke tako što sam otkida komade hrane. Moguća hrana, ne samo za ovu vrstu, su i tzv. Amano kozice. (Ovi slatkovodni račići u morskoj vodi žive duže nego što sam ja imao živaca da merim, u svakom sluučaju dovoljno dugo da obraduju morske ljubimce. Razmnožavaju se kao blesave i u 30-50 litara slatke vode uz panj i mahovinu može se te radosti dosta napraviti. Naravno uz rizik da vas prezru kolege akvaristi kojima su ovi organizmi nešto drugo od potencijalne hrane za ribe. Mislim i meni su to divni rakovi, ali imam ih u višku. Tj bar sam ih imao dok nisam ubacio nekoliko bebe skalara...)

Takođe sam imao utisak da ova riba odbija hranu koju inače jede ukoliko je u istu bio dodat beli luk. No u ovo baš i nisam siguran. I naravno, važno je reći da se moje iksustvo bazira samo na jednom primerku ribe o kojoj nažalost pričam u prošlom vremenu.

Ne mogu da nadjem film sa primerom kako se postavlja mreža,ali nađoh ovo što je takođe zanimljiva ideja...

« Zadnja izmjena: Prosinac 09, 2010, 21:50:12 poslijepodne od rogus »