Ponedjeljak, Veljača 19, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Aquarium Plant Paradise

ImageTakashi Amano: Aquarium Plant Paradise
Izdavač: T. H. F. Publications, inc.
Godina izdanja: 1997.
Jezik: engleski
Br. stranica: 64
Uvez: tvrdi 21 x 28 cm
Cijena: 115 kn

Ta je knjiga za razliku od knjiga „Nature World Aquarium“ više nego „slikovnica“. Ona zadire u tajne uređivanja akvarija u amanovskom stilu i to od početka formiranja akvarija preko svih faza uređivanja (odabir akvarija, supstrata, hardwarea, bilja, instalacija akvarija i aparature, uređenje akvarija s prikazanim razmještajem, faze cikliranja i uvođenja riba) pa sve do finalnog izgleda akvarija. Za svih petnaestak akvarija koji su predstavljeni u ovoj knjižici dani su podaci o dimenzijama akvarija, jačini rasvjete i dužini iluminacije, temperatura i osnovne kemijske vrijednosti vode (pH, GH, KH), vrste biljaka, vrste riba i skica prostornog razmještaja hardwarea i bilja. Navode se i mnoge korisne informacije o razlozima danog prostornog razmještaja. Time Amano otkriva neke tajne dobrog aquascapinga i knjiga na neki način postaje udžbenik iz kojeg mogu učiti oni kojima je autor na neki način uzor u uređivanju akvarija. Skice razmještaja su popraćene autorovim komentarima i objašnjenjima i zbog toga su vrlo edukativne. Formiranje jednog akvarija popraćeno je fotografijama svih faza od samog početka formiranja pa do konačnog izgleda.

 

Image


U jednom se poglavlju predstavljaju dva najčešća tipa akvarija koje Amano koristi (60 i 90) i to su akvariji dimenzija 60 x 30 x 35 cm, te akvarij 90 x 45 x 45 cm. Daju se upute o slaganju slojevitog supstrata, dodavanju CO2 i korištenju rasvjete, te filtraciji i sustavu grijanja. Govori se još i o kompoziciji i njenom utjecaju na finalni izgled setupa, utjecaju bilja crvene boje na setup, najčešćim biljnim vrstama koje Amano koristi, hranjenju riba, tajnama korištenja dekoracije (drva i kamena) u aquascapeingu, brizi o bilju (redovito šišanje i presađivanje, formiranje grmova).
Za sve one gladne znanja o aquascapingu ova knjižica možda i neće biti dovoljna. Imao sam dojam da bi Amano mogao ispričati puno, puno više. Svejedno, ona može poslužiti ne toliko za kopiranje Amanovih ideja i ostvarenja, već više kao inspiracija za vlastite pokušaje čitatelja u aquascapeingu. Nadam se još kojoj opširnijoj publikaciji ovog autora.

Share

Tko je online?

Imamo 41 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5