Utorak, Rujan 18, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Panaque maccus

alt

Stanište: Južna Amerika, točnije rijeka Venezuele (Rio Las Marinas, sliv Rio Orinoca).

Poznata i kao: Ringlet pleco ili Clown pleco
Veličina: 10 cm
Parametri vode:Temperatura: 23-28 ,srednje tvrda, pH : 6,8-7.6
Prehrana: suha i smrznuta hrana

 

 

 

Razlikovanje spolova je vrlo jednostavno ukoliko je vrijeme mrijesta, a P. maccus je dosegao svoju spolnu zrelost. Spolna se zrelost doseže pri veličini od 6cm, pri čemu mužjaci razvijaju male izrasline (odontoide) uzduž tijela od bočnih peraja pa do kraja repa. Odontoide nije problem uočiti jer izgledaju kao sićušne dlačice.Ženke su malo robusnije, kao i sve ostale Loricaridae iz roda Panaque, a spol se može odrediti i po genitalnoj papili koja se nalazi kraj analnog otvora koja je u mužjaka lagano šiljasta, dok je kod ženki obla i debela (izgleda kao prištić).

Biotop u kojem se može pronaći P.maccus sastoji se od bistre i čiste vode, uobičajeno uz potopljeno drveće jer drvo ima vrlo važnu ulogu u njegovoj prehrani, a isto tako služi mu odlično i kao zaštita protiv grabežljivaca. Podloga i nije tako bitna, odgovara mu široki spektar granulacije sipkog materijala.

Prehrana je vrlo jednostavna, naime sve ribe iz roda Panaque su tzv. «drvojedi» , te kao takvi moraju imati u svom okolišu (akvariju) barem jedan komad drva, jer im drvo služi kao ispomoć u preradi hrane. Također bi uz drvo bilo poželjno staviti mu komad krastavca ili tikvicu privezanu za kamen da ne pluta. Kad ih jednom okusi postaju mu najdraža hrana. No u svemu treba imati nekakvih granica stoga ih nemojte previše time hraniti. Također bilo bi u redu da tjedno dobiju i malo «mesne» hrane (koji crvić nebi škodio...). No ne brinite se, pojest će oni bilo kakvu tabletu suhe hrane koja padne na dno.

alt

 

P. maccus može biti u akvariju sa gotovo svim mirnim ribama. Stavite ga i s ciklidima i izborit će se za svoje mjesto. Razna literatura spominje da je on izuzetno agresivna i teritorijalna riba, no to je ipak mirna riba koja ne maltretira svoje sustanare, a teritorijalan je samo kad postane spolno zreo i to pretežno prema pripadnicima svoje vrste, ali napominjem da se ta «agresivnost» razvija u obliku tjeranja sa svog teritorija, a ne maltretiranja.
Mrijest je moguć iako se to ne spominje u literaturi nadohvat ruke. Prilikom traženja literature koja bi mi mogla detaljnije razjasniti malo način na koji bih izmrijestio maccuse, stupio sam u kontakt sa g. Larryjem Viresom koji je uspješan na području mrijesta Loricaridaea. Ovim mu se putem zahvaljujem jer mi je u detalje objasnio na koji način ih je uspio potaknuti na mrijest: prije svega važno je osigurati nekoliko spilja u akvariju kako bi Panaque mogao izabrati željenu lokaciju u kojoj će se brinuti za ikru. Spilje se mogu izraditi od PVC cijevi, ali i izlomljenih crijepova koji zalijepljeni silikonom postižu dobre rezultate. Uglavnom na vama je da odlučite, ali uzmite u obzir da spilje ne bi smjele biti prevelike ili predugačke, nego dovoljno velike da P.maccus može istegnuti svoju leđnu peraju unutar nje i da je duga 11 dužine njegova tijela. Da bi Panaque maccus bio spreman za mrijest, treba ga se držati 10-12 tjedana u uvjetima “sušnog” razdoblja (duže je bolje!). Temperatura bi trebala biti između 28°C i 30°C. Dobar protok nije ključan, ali pomaže dobra aeracija akvarija. Za vrijeme sušnog razdoblja riba bi se trebala hraniti redovito ali pojačanom prehranom: kvalitetnom proteinskom hranom (3-4 puta tjedno). Nakon završenog sušnog perioda isključite grijač i počnite redovitu izmjenu vode. Otprilike 20% dnevno, te tako 3-4 dana, no pazite da voda bude mekana i svježa (RO voda!) Temperatura neka padne na 20-21°C, a nakon toga uključite ponovo grijač i čekajte. P.maccus bi se trebao mrijestiti u periodu od kojih 25 dana.

 

alt

Tko je online?

Imamo 41 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...