Petak, Listopad 19, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Cladophora aegagropila

ImageČak i na stranici Tropica koja je gotovo priručnik za akvarijsko bilje, nema mnogo (gotovo ništa) podataka o ovaj vrlo zanimljivoj biljci. Zato smo odlučili napisati koju riječ o njoj, budući da nema pet shopa u kojoj nema ove biljke.
Cladophora aegagropila je otkrivena 1824. godine u jezeru Zeller u Austriji zahvaljujući botaničaru A.E. Sauteru. Sam naziv najbolje opisuje njezin izgled; Cladophora zapravo znači «razgranata» dok aegagropila znači «jezerska kugla». Kasnije tijekom godina ove biljke nađene su u još nekim jezerima u sjevernoj Europi. Jezerske kugle narastu u promjeru čak do 30 cm, a smatralo se da rastu sporo, te da im je, da bi dostigle tu veličinu, potrebno oko 150 godina?!?

Novija istraživanja pobijaju tu tvrdnju, te se izuzetno spori rast povezuje s surovim uvjetima u okolini u kojoj izvorno rastu. Kao i većini biljaka, za rast i razvoj potrebna im je svjetlost, te ugljični dioksid-proces fotosinteze. Zahvaljujući svojoj građi (prije svega kuglastom obliku koji im omogućuje kotrljanje i plutanje) opstale su u hladnoj okolini s malo sunčevog svjetla.
Naravno, za «kretanje» koriste struje vodenih tokova. Cladophora aegagropila raste u plićacima jezera u velikim grupama, te pri tome vrlo često oduzima životni prostor ostalim vodenim biljkama. U današnje vrijeme Cladophora aegagropila može se naći u jezeru Myvatn na sjevernom Islandu koje je od 1992 godine pod međunarodnom zaštitom kao spomenik prirode. Samim time i vađenje Cladophore je strogo zabranjeno!
Jezero Akan u Japanu najveće je i najpoznatije stanište ovih biljaka, no mogu se naći i u jezerima Shiranitoro, Toro, Kawaguchi i Sai. Zanimljivo je da su sva jezera u okrugu Iloklaido. Mjesna mitologija kaže da su ove kuglaste biljke zapravo srca mladog zaljubljenog para koji se utopio u jednom od jezera. Promet ovim jezerima i izgradnje elektrana (posebice sredinom 20. stoljeća) izravno su utjecale na vodostaj i temperature jezera što je bilo gotovo pogubno za ove biljke. Od 1952. godine «Marimo», kako ih japanci zovu, proglašene su japanskim nacionalnim blagom i zakonom su zaštićene. Budući da su, kako na Islandu, tako i u Japanu, zakonom zaštićene, postavlja se pitanje odakle dolaze u naše trgovine?

Image

Najprihvatljivija je teorija da se biljke (laboratorijski uzgojene) vrlo slične Cladophori aegagropili ručno formiraju u kugle, te da u takvom obliku dolaze u naše trgovine, a samim time i u naše akvarije. Inače Cladophora aegagropila (ili njena «imitacija» sličnih osobina) izuzetno je otporna biljka. Potrebno joj je malo svjetla, o gnojenju i sličnim načinima poticanja rasta nema govora. Jedino o čemu treba voditi računa je temperatura vode koja ne smije biti previsoka (ne viša od 28°C prema literaturi).
Neki je nazivaju i «biološkim filterom» jer ima funkciju u akvariju kao i svaka druga biljka, a može se izvaditi iz akvarija i poput spužve iscijediti. Vrlo je česta u hladnovodnim akvarijima.

Slatkovodne biljke

Tko je online?

Imamo 27 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...