Subota, Srpanj 21, 2018
Croatian English French German Italian Serbian Slovenian
   
Text Size

Pretraživanje

Pseudomugil furcatus

altSinonimi: Forktail Blue-eye (eng.)
Stanište: Papua Nova Gvineja
Veličina: 5 cm
Parametri vode: temperatura 24-28 stupnjeva, PH 7-8, 8-18 dGH
Preporučena veličina akvarija: 40 l

 Razred: Actinopterygii
Red: Atheriniformes
Porodica: Pseudomugilidae
Rod: Pseudomugil

 

 

Opis:

Forktail blue – eye može doseći veličinu od čak 6 cm, ali uglavnom ostaje manja, između 4 i 5 cm. Kako ime kaže, oči su plave boje. Mužjaci su malo veći, imaju izraženije leđne i analne peraje te su jače obojani nego ženke. Rubovi peraja su izrazito žute boje.

 

alt

Fotografija: Wikipedia

 

 

Prehrana:

Po pitanju prehrane nije zahtjevna riba i jesti će gotovo svu ponuđenu hranu. Ipak, ukoliko želimo da nam riba bude zdrava i u odličnom stanju, trebalo bi je hraniti raznovrsno. Kombinacija kvalitetne hrane u listićima sa živom i zamrznutom hranom učinit će da se ova riba pokaže u punom sjaju.Komentar:

Malena i miroljubiva ribica je još jedan predstavnik duginih riba, za koju je jako bitno pažljivo odabrati sustanare u akvariju. Ukoliko je nećemo držati kao jedinu vrstu u akvariju dobro ju je kombinirati s manjim i mirnijim ribama (razne tetre, razbore i slično), kao što je i ona sama. Minimalno preporučeno jato je 6 komada. Pri uređenju akvarija trebalo bi voditi računa da bude dobro ubiljen s dosta mjesta za skrivanje. Također, poželjne su plutajuće biljke jer se ova riba voli zadržavati blizu površine. Idealan PH bio bi oko 7.6, temperatura između 24 i 26 stupnjeva. Riba je izuzetno aktivna i neprestano pliva po akvariju što može dovesti u stres neke mirnije, sporije plivače. Iako se obično smatra za ribu koja se drži sredine i površine vode, ukoliko je u većem jatu plivat će po svim dijelovima akvarija. Ukoliko se ovim ribama pruži malo pažnje, dobra ishrana i kvaliteta vode one će nas uveseljavati svojim ponašanjem, šepurenjem i neprestanim plivanjem po akvariju. Životni vijek ovih riba je oko 2-3 godine.

Što se tiče mrijesta, on nije težak. Riba je spolno zrela već s 3 do 4 mjeseca, a može se mrijestiti u paru ili u grupi. Preporuča se ubiljen mrijesni akvarij, po mogućnosti, i dosta mahovine jer se ribe osjećaju prirodnije. Prije mrijesta mužjak se udvara ženki tako da pliva naprijed natrag po akvariju i šepuri se šireći svoje peraje. Postoji mogućnost da mužjak bude agresivan prema ženki, a ukoliko se dogodi da je agresivniji preporučljivo je da ih razdvojite jer nisu dobar par i postoji mogućnost da je ozljedi. Ukoliko je par kompatibilan i krene s mrijestom, ženka će polagati svakodnevno po nekoliko jajašaca (5-10). Ukoliko želite povećati postotak izljeganja možete jaja premjestiti da ih roditelji ne bi slučajno pojeli. Jaja će se izleći za nekih 15-ak dana. Prva hrana im je infuzorija ili sitno izmrvljena hrana u listićima, dok ne porastu dovoljno da ih možemo hraniti izlegnutom artemijom.

Tko je online?

Imamo 113 gostiju i nema članova online

Najnoviji sadržaj

 • Ivan Mikolji - Intervju
  Gospodine Mikolji, dobrodošli na Akvarij.NET,
  Hvala Vama što ste me ugostili na vašim stranicama.
 • O švertovima
  Švert (lat.: Xiphophorus ; eng: Swordtail) je slatkovodna živorodna riba iz roda Xiphophorus, porodice...
 • Rio Lancetilla Honduras Biotope
  PODACI O AKVARIJU:
  Dimenzije: 136x57x60 (465 lit)
  Filtracija: sump filter, hang on overflow...
 • RIP Takashi Amano
  Akvaristički svijet je utihnuo. Nedoumica, čuđenje, nevjerica. Tup pogled u obavijest o smrti gospodina...
 • Prva...
  Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica...
 • Od hobista do hobističkog trgovca sa hobijem u srcu
  Je bija je...dobar covik...siguran san da ce netko reci na mom funeralu(pogrebu)....netko od njih par...
 • Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
  Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri,...
 • Betta ocellata
  Ime ( latinsko): Betta ocellata
  Sinonimi: Eyespot Mouthbrooder
  Stanište: Jugoistočna Azija...